© Rootsville.eu

Andreas Diehlmann Band (D)
tiltle: Long Way To Go
music: blues - bluesrock
date: 2023
label: Mountain Meadow Studio
info artist: Andreas Dielhmann
promotion: M2 Music Group (Dirk Osterhaus)

© Rootsville 2019


Zeven albums en een uitgebreide Best Of-compilatie in een kleine vijf jaar. Dit is de output van de Kasselse bluesrockgitarist Andreas Diehlmann, die de moeite waard is om naar te luisteren. Nu, zes jaar na zijn debuut, verschijnt begin mei zijn achtste album. Kwantiteit hoeft niet altijd gelijk te zijn aan kwaliteit, maar bij Diehlmann ligt dat fundamenteel anders, en niet voor niets ontving hij vorig jaar de "German Blues Award".

Zijn nieuwste album 'Long Way To Go' bevat 9 nummers waarvan 8 originals en de afsluitende klassieker 'The Sky Is Crying' van Elmore James. Ook op het huidige album presenteren de gitarist en zijn twee strijdmakkers Jörg Sebald (bas) en Tom Bonn (drums) zich als een uitstekend ingestudeerd powertrio. Een stoffig klinkende dobro opent het album, maar na een korte, ontspannen intro maken Diehlmann en zijn collega-muzikanten op "Long Way To Go" werktitel "Redemption" duidelijk: er zal de komende tien nummers geen verlossing in positieve zin zijn . De luisteraar wordt in de volgende 40 minuten geboeid en blijft gedurende alle nummers in handen van de Andreas Diehlmann Band.

Soms lijkt de band conventioneel. "Pretty Baby" is een ongecompliceerd boogienummer. Maar wat in eerste instantie willekeurig klinkt, is dat allerminst, want ook met deze nummers speelt de band groots, is pakkend en komt ter zake. Op "Bad Luck" ondersteunt Hammond-organist Tom Bornemann de band, die als kwartet het best relaxte maar krachtige southern rockgevoel neerzet. Toepasselijk, zoals bij alle andere nummers, de raspende stem van Diehlmann. Rechtlijnig en vooruitstrevend zijn nummers als "Way To Hell" en "Wedding Dress", die gemakkelijk hits zouden kunnen zijn van het langbaardige Texas-trio. Ook hier blijkt de band geen goedkope kopie te zijn, maar gelijkwaardig.

"Broken", een klassieke bluesrockballad, biedt geweldige, emotionele cinema, waarin Bornemann een tapijt van geluid weeft met de B3, waarop Diehlmann met een adembenemende solo van start gaat. Het resultaat, een nummer met kippenvelpotentieel. Betoverend, de klassieke slowblues "Baby It's Gonna Rain All Night", waarin Diehlmann heerlijke blauwe noten speelt over het warme Hammond-B3 klanktapijt en ook Tom Bornemann met een solo al zijn kunsten laat zien. Ja, zoiets heb je vaker gehoord, maar zelden zo goed als hier!

tracks:

01. Long Way To Go
02. Pretty Baby
03. Way To Hell
04. Broken (Into Little Bits)
05. Burning Slow
06. Bad Luck
07. Wedding Dress
08. Baby It's Gonna Rain All Night
09. The Sky Is Crying

band:

Andreas Diehlmann- Vocals/Guitars
Tom Bonn- Drums
Jörg Sesoon- Bass
Tom Borneman - Organ