© Rootsville.eu

Andrew Hawkey (UK)
tiltle: Hindsight
music: Singer-songwriter
release date: june 23, 2022
label: Mole Lodge Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Andrew Hawkey

© Rootsville 2023


In navolging van zijn veelgeprezen en veel uitgezonden cd's 'What Did I Come Up Here For'? (2015) en LongStory Short (2020), de doorgewinterde in Cornwall geboren multi-instrumentalistische songwriter marks zijn tachtig jaar bij Hindsight, een 73 minuten durende 17-track chronologische compilatie uit vijftig jaar actief deelnemer aan de muziekscene, als schrijver / soloartiest / band lid / producent / promotor, gevestigd sinds 1973 op het platteland van Midden-Wales.

Het album brengt zijn ontwikkeling als songwriter in kaart voorzichtig begin daterend van 1969/70 tot het rustig gepolijste zekerheid van zijn meest recente opnames, die folk, blues en Americana met meer dan een hint van de Keltische invloed van hem Cornish roots en zijn gekozen hoogland thuisomgeving. Andreas heeft geput uit een persoonlijk archief van opnames, velen van hen wonderbaarlijke alleen-cassette-overlevenden van talloze verhuizingen en langdurige opslag. Andrew's medewerker en vaste producer Clovis Phillips (Addaband Studio, Newtown, Powys) heeft zoals steeds wonderenverricht.

Clovis' andere recente credits omvatten touren in Europa en het opnemen van een prima duo-album
met Jeb Loy Nichols, de razend enthousiast ontvangen nieuwe cd van Michael Weston King, een avontuurlijk folk/jazz album met harptovenaar Harriet Earis, en nog veel meer. Achteraf is een meeslepende reis door Andrews leven in de muziek, en presenteert zijn liedjes, waarvan vele eerder
ongehoord en nog niet uitgebracht, opgefrist en stralend van nieuw leven.

Het wordt geleverd met een boekje van 20 pagina's, met daarin een Autobiografisch essay van 5000 woorden waarin Andrew zijn invloeden en kaarten onthult zijn vooruitgang als songwriter. Het ontstaan en de context van elke track wordt beschreven in detail, samen met de opnamegeschiedenis en de betrokken muzikanten, die de luisteraar een uniek inzicht in de reis van één man door vijf decennia hoogland De muzikale omgeving van Wales: het is een belangrijke geschiedenis, mooi verteld.

Stilistisch, op een paar uitzonderingen na, Hindsight Hindsight is een klassieke singer-songwriter dossier. De vijf minutieus gerestaureerde openingsnummers maken hun af en toe een gebrek aan audiogetrouwheid door een stilistisch sjabloon voor de toekomst in te stellen. Opening track ‘Between Two Horizons’ (1969/70) verwijst naar Andrews enthousiasme voor de Amerikaanse folk/country songwriters van de periode.

‘As Frightened as the Next Man’ (track 2) en ‘Clipper Line Pirates’ (track 7) neigen beide naar folkterritorium: geliefden van wat losjes jaren zestig begraven/acid/loner/folk wordt genoemd, zal genieten van de eerste, met zijn meeslepende didactische brug en vooruitziende milieuwaarschuwingen, terwijl de laatste een epische solo-saga is van ongeoorloofde activiteiten op de hoge zeeën. Track 4, het fijn uitgekozen pastorale ‘Columbine’ verwijst naar Commedia dell’arte, terwijl de country-getinte 'Always Treat Me Right' (track 9) vangt de geest van een geliefd afgelegen huis op een heuvel.

Elders gaat het tempo omhoog, niet in de laatste plaats op ‘Just One Night of Love’, afkomstig van Andrews debuutalbum Halfway Alone (1982) - opgenomen in primitieve omstandigheden door progressieve/alt-folkrocklegende Nigel Mazlyn Jones. 'Poor Jane' is een van de vele liedjes van Nigel Mazlyn Jones die rond 1977 in een studio in Londen zijn vastgelegd. toppercussionist Phil David: het was met deze uitgeklede duo-bezetting dat Andrew de legendarische raceauto's in The Marquee en andere locaties in Londen. ‘Waterloo’, uit de 12-inch EP uit 1983.

Dit raakt een vrolijke slingerende groove en profiteert van het vloeibare leadgitaarwerk van John Holburn . Trouwens van volledig contrast, legt ‘Help Me’ (track 14) op spannende wijze Pat Grover’s Blue Zeros vast, waarin Andrew speelde, meer dan twintig jaar keyboards en mondharmonica's, in volle glorie in 1994, waardoor Sonny Boy Het tijdloze nummer van Williamson is een heel goed gezicht. Niet voor niets werden de Blue Zero's meer dan aangeprezen destijds de beste bluesband van Wales.

De afwisseling van het album wordt gezuurd door een sfeervol filmisch instrumentaaltje, ‘Desert Moon’ (track 12), op waarin Andrew alle instrumenten bespeelde en die niet weinig verwijst naar Ry Cooder. Misschien van het album meest intrigerende indringer is een studio-samenwerking uit 1983. Hindsight is het audio- en tekstuele verhaal van een autodidactische muzikant en songwriters reis door vijf tientallen jaren. Andrew Hawkey is nog steeds actief aan het schrijven en spelen en zijn muziek heeft velen over de hele wereld geraakt jaar. Hier krijgen we voor het eerst het hele verhaal te horen – en te lezen. Met ironische bescheidenheid Andrew suggereert dat zijn werk "middle-class hippie/settler field recordings" genoemd zou kunnen worden, maar het is verre belangrijker dan dat … iedereen heeft het voordeel van Hindsight nodig.

tracks:

1. Between Two Horizons (1969/70) (2:38)
2. As Frightened as the Next Man (1969/70) (4:12)
3. Fences (1974) (4:10)
4. Columbine (1974) (3:13)
5. Ivinghoe (1974) (3:59)
6. Poor Jane (1977/8) (3:40)
7. Clipper Line Pirates (1977/8) (7:12)
8. Just One Night of Love (1982) (4.42)
9. Always Treat Me Right (1982) (4:26)
10. Make Do and Mend (1982) (1:32)
11. Waterloo (1983) (4:42)
12. Desert Moon (1984) (4:08)
13. Take Me (1984) (5:50)
14. Help Me (Pat Grover’s Blue Zeros, 1994) (8:29)
15. Spirit (2020) (5:24)
16. Between Two Horizons (reprise) (2022) (3:09)
17. Just the Sky (2022) (:27)