© Rootsville.eu

Annie Capps (US)
tiltle: How Can I Say This?
music: Singer-songwriter
release date: february 03, 2023
label: Yellow Room Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Annie Capps

© Rootsville 2023


'How Can I Say This?' is een indrukwekkend nieuw soloproject, geschreven en geproduceerd door de ervaren singer-songwriter Annie Capps, met een verzameling liedjes die vertegenwoordigen wat zij 'een liefdesbrief aan mijn jongere zelf' noemt. Kwetsbaarheid is het dominante thema dat door het hele album loopt en dat thema's als zelfontdekking, schaamte, vergeving, verdriet, genezing en het terugnemen van je kracht verkent. We zien Annie graven in de tijd van haar leven, soms pijnlijke herinneringen opgraven met een volwassen perspectief, wijsheid en acceptatie van hoe al onze ervaringen bepalen wie we worden. Zorgvuldig gesequenced in een reis die luisteraars meeneemt van de vroege jaren waarin ze beïnvloedbaar zijn en de verhalen die ons worden verteld (in woord of daad) naar de latere jaren waar empowerment vastberadenheid ontmoet en uiteindelijk loslaat, hoewel niet zonder een vleugje aanhoudend verdriet.

In het openingsnummer 'My Eden' worden we meteen getroffen door een levendig beeld van onschuld voordat nummer twee 'Learning' visceraal het verlies van die onschuld schildert. ‘Two Different Things’ gaat in op ons vervormde realiteitsgevoel en hoe we afstand doen van onze macht, en maakt plaats voor het titelnummer, ‘How Can I Say This?’, waar we beginnen te zoeken naar de terugkeer van die macht. 'The Punch' werpt een pittige blik op het idee om 'onze eigen ergste vijand' te zijn en 'My Father's House' onthult meer jeugdherinneringen van een afstand en op zoek naar vergeving. ‘Dirty Little Secret’ en ‘The Silent’ duiken in de onderwereld van schaamte, terwijl ‘Riverbound’ de spreekwoordelijke hand is die uit de duisternis reikt en het masker afwerpt. Het volkslied ‘Crowded’, met meer dan 20 stemmen die bijdragen aan het refrein, spreekt tot het besef dat we niet alleen zijn. Resolve komt in de laatste twee delen, ‘Only Soms’ en ‘Yesterday’, waardoor je opzettelijk het gevoel krijgt dat de reis nog niet voorbij is … blijf op de hoogte.

Een volledig door vrouwen gesteund project verspreid over de VS en Canada, hoe kan ik dit zeggen? kwam tot leven met bijdragen van meer dan 40 artiesten wiens uitzonderlijke talenten culmineerden in een sonisch weelderige, emotioneel geladen productie, vakkundig gemixt bij La Luna Recording & Sound in Kalamazoo, Michigan - eerst door Cynthea Kelley die de zaken goed van start ging, volledig materialiserend onder het kunstenaarschap van Maggie Heeron, vervolgens prachtig gemasterd door Anna Frick van Ally Sound.

tracks:

1. My Eden (3:43)
2. Learning (2:59)
3. Two Different Things (3:15)
4. How Can I Say This? (3:33)
5. The Punch (2:43)
6. My Father’s House (4:00)
7. Dirty Little Secret (3:04)
8. The Silent (3:42)
9. Riverbound (3:08)
10. Crowded (3:07)
11. Only Sometimes (3:25)
12. Yesterday (3:43)