© Rootsville.eu

Anthony Fung (US)
tiltle: Fo(u)rth
music: Jazz
release date: september 29, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Anthony Fung

© Rootsville 2023


Drummer, componist, producer en bandleider Anthony Fung werd geboren in Richmond Hill, Canada en drumt al sinds zijn tiende. Anthony heeft zich momenteel gevestigd in Los Angeles, Californië, en heeft zichzelf bevestigd als een van de meest vooraanstaande aanstormende drummers van zijn generatie.
Anthony is een afgestudeerde van het prestigieuze Thelonious Monk Institute of Jazz Performance (2018), waar hij een Master of Music (M.M.) behaalde tijdens zijn studie en optreden bij Herbie Hancock, Wayne Shorter, Chris Potter, Billy Childs en vele anderen. Eerder verdiende Anthony zowel zijn Bachelor of Music (B.M.) als Master of Music (M.M.) diploma's aan het Berklee College of Music en het Berklee Global Jazz Institute onder de voogdij van Danilo Pérez. Als bandleider bracht Anthony zijn debuutalbum Chronicles (2014) uit met het Anthony Fung Quintet en deze 'Fo(u)rth' is zijn vierde album.

Op het openingsnummer van het album, ‘The Valley’, komt de filmische stijl van de componist op de voorgrond. De iconische San Fernando Valley staat bekend om de huisvesting van zowel Warner Bros.- en Disney-filmstudio's als het Universal Theme Park. Op ‘A Second Chance’ laat Fung zich opnieuw inspireren door het witte doek, deze keer hoort hij een ‘zwevende melodie’ die de urgentie en emotionele kracht van dystopische films en televisieprogramma’s zoals Fungs recente favoriet, Alice In Borderland, doorbreekt raakt de aarde en iedereen gaat regelrecht in het ongewisse. Ze gaan niet naar de hemel of de hel, ze gaan rechtstreeks naar het ongewisse; en daar moet je deze spellen overleven: je kunt mogelijk doodgaan.

“A Drummerlude” is de eerste van de twee solo-drumtracks van het album. Fung onderzoekt de warmere texturen van zijn cimbalen in een vlot en onstuimig tempo en ontdekt ritmes op hun bellen - uiteindelijk vindt hij scherpe, vage deining over de tom-toms. Het dient als inleiding tot ‘Utopia’ – een smachtende volksmelodie die plotseling van een klif springt om te vliegen met galmende en trapsgewijze hoge noten. Turner zingt wilde, kleurrijke melodieën in een geduldig uitgewerkte solo; Ragonese bouwt een kernachtig statement om tot een pitch; en Fung en Alemanno draaien de hele tijd door, indringend en voortdurend aandachtig. “Utopia” voelt als een nachtelijke achtervolging door een bos. Net als in ‘A Second Chance’ wordt Fung opnieuw geïnspireerd door de dystopische verbeelding, en opnieuw kiest hij voor een optimisme. Hoe zou de wereld eruit zien als het zo was? Of zo, of zo? Utopia: dit betekent dat je op een plek wilt wonen die alles is wat je dacht dat de wereld zou zijn.

In ‘The Upside Down’, de ballade van het album, zingt Turner de peinzende, door de strijd versleten klaagzang van Fung. Het nummer ontleent zijn titel aan een van zijn andere favoriete tv-programma's, Stranger Things, waarin The Upside Down een schimmige alternatieve realiteit is, vol wrede monsters en op mysterieuze wijze parallel aan de normale wereld geplaatst. Het titelnummer van het album is de tweede en laatste solo-drumimprovisatie. In ‘Fo(u)rth’ toont Fung zowel zijn kenmerkende krachtige drumtechniek als de trouw van een verhalenverteller aan thema, motief en uitwerking. In dit korte stuk eert hij inderdaad de melodieuze roep van Max Roach; het decoratieve genie van Philly Joe Jones; de ruime verkenning van Tony Williams; en de uitbundigheid van zijn eigen overleden leraar, Ralph Peterson.

‘Fo(u)rth’ barst los in ‘Boo Boo’s Birthday’, de spottende, schuine ravotten van Thelonious Monk; maar Fung laat het nummer een assortiment van dimensionale verschuivingen ondergaan tussen een halsbrekend tempo en een stappend ritme. Een moderniteit en een schrijverlijke eigenzinnigheid animeren dit nummer, dat de enige niet-originele compositie van de opname is. Het is het laatste nummer met Turner, en als zodanig vormt "Boo Boo's Birthday" het hoogtepunt van het album. Fung maakt zijn missie waar.

Het album eindigt sober met ‘Hero’s Song’, een pianotriostuk met een kinderlijke eenvoud. Er vindt geen improvisatie plaats: de baslijn is geschreven, de melodie is geschreven, het is maar een liedje. Het album eindigt dan met de rust van eenvoud: een ander gezicht van diezelfde eenvoud, Fungs ‘walk, not talk’-benadering.

tracks:

  1. The Valley
  2. A Second Chance
  3. A Drummerlude
  4. Utopia
  5. The Upside Down
  6. Fo(u)rth
  7. Boo Boo’s Birthday
  8. Hero Song