© Rootsville.eu

Anthony Hervey (US)
tiltle: Words From My Horn
music: Jazz
release date: june 9, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Anthony Hervey

© Rootsville 2023


Anthony Hervey is een Amerikaanse trompettist, componist en docent uit Zuid-Florida. Op 18-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de Juilliard School, waar hij afstudeerde met zijn B.M. in 2019 en zijn M.M. in 2020. Wynton Marsalis beschreef Hervey als een "prachtige trompettist van de eerste orde", en hij trad op in clubs, concertzalen en kastelen over de hele wereld met enkele van de beste die jazz te bieden heeft, waaronder Wynton Marsalis, Christian McBride, Jon Batiste en Michael Bublé.

De afgelopen jaren maakte hij zijn internationale debuut als bandleider op het Bern Jazz Festival in Zwitserland. In februari 2020 opende hij voor het Branford Marsalis Quartet in het Rose Theatre met een mede-geleid jazzkwartet, Citizens of the Blues. Hij staat ook op Christian McBride's Grammy Award-winnende Big Band Album, "For Jimmy, Wes, and Oliver", dat werd uitgebracht op Mack Avenue Records. Aan de andere kant speelt Hervey een prominente rol als acteer- en trompetspeler in de anthologiereeks Monsterland, uitgezonden op Hulu. Hervey is een artiest met stevige muzikale wortels die ernaar streeft het verleden te begrijpen en tegelijkertijd betekenis te geven aan jazz in onze huidige tijd. Hij beschouwt muziek als een kracht die kan verheffen en inspireren. Net zoals muziek zijn leven heeft veranderd en hem vreugde heeft gebracht, streeft hij ernaar die vreugde te verspreiden en de levens van anderen te veranderen door middel van jazz.

Muzikaal is Words From My Horn verreikend. Hervey wil de volledige breedte van het jazzidioom omarmen, van de vroegste invloeden tot nu. Hij huwt een klassiek door Blue Note beïnvloed geluid met beslist moderne harmonische gevoeligheden en melodische verkenningen. Het album maakt veel gebruik van Hervey's soepele toon en verbluffende improvisatievermogen om verhalen over tegenspoed, transcendentie, geloof en hoop te weven. Met veel invloeden van zowel blues als gospel, boort de artiest een gepassioneerde plek aan met elk van zijn bandleden.

Het album begint met "Crystal Stair", een verwijzing naar een beroemde regel in het Langston Hughes-gedicht "Mother to Son", dat luidt: "Nou, zoon, ik zal je zeggen: het leven is voor mij geen kristallen trap geweest." Hervey draagt het deuntje op aan zijn moeder, die de jonge trompettist een soortgelijke wijsheid bijbracht. "Ik heb haar niet alleen mijn leven te danken, maar ook mijn trompet, mijn muziek en wie ik ben", voegt Hervey eraan toe. Het album gaat verder met "The Rust From Yesterday's Blues", de eerste van de vier bluesnummers.

Afro Power” viert zwarte stijl en trots en een ode aan Hervey’s eerste jaar in New York toen hij had wat hij omschrijft als een “onberispelijke Afro”. "Du-Rag" verwijst ook naar haar en is een eigentijdse kijk op de Rag-vorm die elementen van stride piano, gospel en blues combineert. Invloeden van Scott Joplin, James P. Johnson, Louis Armstrong en Earl Hines resoneren overal en transporteren ragtime naar de moderne tijd.

Hervey legt zijn trompet even opzij en demonstreert zijn vocale bekwaamheid op 'Smoky Cloud', dat tekstueel een vroege herinnering met zijn grootmoeder weergeeft. De groep levert een aangrijpende vertolking van de klassieke gospelhymne "His Eye is On the Sparrow", die Hervey aanhaalt als een vertegenwoordiger van zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen in donkere tijden. Deze geest van hoop leidt tot 'Better Days', een opgewekte blues waarop Hervey een opzwepende solo loslaat.

Een eerbetoon aan Indiana, "Dreams From the Crossroad", verwijst naar de kruising van Routes 40 en 41 in Terre Haute, de geboorteplaats van Hervey, een kruising die bekend staat als de "Crossroads of America". Het stuk reflecteert op de kruising van dromen, optimisme en genomen beslissingen die de kunstenaar door passages leidden waar zijn dromen werkelijkheid werden. Afsluitend met "Words From My Horn", herstelt het titelnummer Hervey's mantra dat wanneer woorden ontbreken, muziek spreekt; "Ik wil dat mijn geluid als een geest is, de harten en geesten van mensen verandert, maar ook verheft en inspireert door middel van jazz."


tracks:

 1. Crystal Stair (6:32)
 2. The Rust From Yesterday’s Blues (5:00)
 3. Neither Here, Nor There (4:08)
 4. Afro Power (6:47)
 5. Du-Rag (3:08)
 6. The Glider (6:17)
 7. But Beautiful (3:05)
 8. Smoky Cloud (3:30)
 9. His Eye Is On The Sparrow (3:53)
 10. Better Days (5:29)
 11. Dreams From The Crossroad (8:21)
 12. Words From My Horn (8:14)