© Rootsville.eu

Antoine Drye (US)
tiltle: Retreat To Beauty With Strings
music: Jazz
release date:october 20, 2023
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Antoine Drye

© Rootsville 2023


Cellar Music Group is verheugd de release op 20 oktober 2023 aan te kondigen van Antoine Drye met Strings: Retreat To Beauty (Oblation Vol 3.: Providence!), waarmee een opwindende nieuwe muzikale richting wordt gemarkeerd voor de in New York gevestigde trompettist Antoine Drye. Op deze baanbrekende release bundelt Drye de krachten met de gewaardeerde orkestrator Isaac Raz en een ensemble van meer dan twintig muzikanten. Retreat To Beauty is geïnspireerd op historische orkestopnames binnen het Black American muziekidioom, met bijzondere aandacht voor de iconische Clifford Brown met Strings. Het album levert adembenemende, weelderige arrangementen van jazzstandaarden en origineel materiaal, die een behendige moderne draai geven aan het klassieke orkestrale jazzgeluid.

Drye wordt bijgestaan door een zeer bedreven ritmesectie bestaande uit pianist Sullivan Fortner, bassist Ben Wolfe en drummer Donald Edwards. Het ensemblegeluid wordt versterkt door David Bertrand en Myron Walden op fluiten, John Ellis op klarinetten, trompettist Charlie Porter, trombonisten Willie Applewhite en David Gibson, Franse hoornisten Patrick Milando en Alexandra Cook, Becca Patterson op tuba, violisten Christina Courtin en Trina Basu , celliste Marika Hughes, altvioliste Jessica Troy, bassist Brandi Disterheft, evenals vocalisten Kim Kimistri Kalesti en AC Lincoln. Drie acteurs op het eerste nummer, Vondie Curtis Hall, Sebastien Stoller en David Stoller, zetten de toon voor het album met een heerlijk tableau van een vader die zijn dochter voor de allereerste keer meeneemt naar een jazzy orkest.

Zelden combineert een album met succes traditie en innovatie, waarbij de klanken van weleer worden gecombineerd met de smaken en gevoeligheden van de moderne tijd - dit is slechts een van de onmogelijke prestaties die Drye en Raz volbrengen met Retreat To Beauty. Even zeldzaam is een album dat met succes de rauwe spanning en energie van het horen van een live orkestrale jazzoptreden samenvat, terwijl het de kristalheldere helderheid en nuance van een studio-release behoudt. Retreat To Beauty (Oblation Vol 3., Providence!), het derde deel in Drye’s al lang bestaande Oblation-serie, draait om ‘voorzienigheid’, verwijzend naar goddelijke leiding. ‘Oblation’ verwijst naar het aanbieden op een spirituele manier - zoals zoveel klassieke albums ervoor. Gedurende het hele project brengt Drye zijn melodieuze refreinen met urgentie en een onfeilbare soulfulness, passend bij de toewijding van het album.

De compositie en uitvoering van Drye, en de orkestratie van Raz roepen momenten op van Clifford Brown, Ben Webster, Cannonball Adderley en Charlie Parker, terwijl ze inventieve melodieën en harmonische passages toevoegen die kunnen worden gezien als een natuurlijke uitbreiding en voortzetting van de stijl als een levend creatief raamwerk, en niet alleen een geconserveerde erfenis. Raz vertelt: “Het was van cruciaal belang dat het onvervangbare gevoel van een live optreden met volledig orkest de gouden standaard zou zijn voor dit project. Hoewel veel moderne artiesten uitstekende strijkersamples van hoge kwaliteit gebruiken, soms zelfs gemixt met live overgedubde uitvoeringen van echte muzikanten in de studio, is er eenvoudigweg geen vervanging voor de gemeenschappelijke ervaring van een groot ensemble van muzikanten die samen een werk uitvoeren. , noch het geluid. Het is het cumulatieve effect van gemeenschap en kunstenaarschap dat door geen enkele technologie kan worden vervangen en het is de enige manier om deze stijl echt tot zijn recht te laten komen.”

“37”, het eerste muziekstuk van het album, opent met het onmiskenbare en toch unieke geluid van een strijkstok die ritmisch op de snaren stuitert om op speelse wijze de cadans voor het deuntje te bepalen. Fortner druppelt binnen met een aantal beslist moderne harmonische refreinen en dan zijn we vertrokken: de hoorn van Drye zweeft boven het sonische tapijtwerk dat door het orkest is gecreëerd. Je merkt meteen het immense samenspel en de dynamische gevoeligheden waardoor dit grote ensemble zich absoluut verenigd voelt. Het ensemble brengt zijn magie naar de Strayhorn-klassieker “Isfahan” – dit harmonisch rijke arrangement verkent zowel de heldere als de donkere kanten van deze kenmerkende standaard. Een bijzonder hoogtepunt is de enorm lyrische solo van Drye, die zich afspeelt naast de melodieuze begeleiding van de strijkerssectie.
Drye’s originele compositie ‘Friend’ complimenteert de helderheid en moderne complexiteit van andere composities met een weemoedige kwaliteit en een verfrissende traditionele eenvoud. Een andere Drye-compositie “Oblation”, oorspronkelijk opgenomen op het gelijknamige album uit 2003, brengt een onweerstaanbare strakke groove en lyrische trompetmelodie in de mix. De compositie “Reflections” van Thelonious Monk wordt hier uitgevoerd met een gemak dat zeldzaam is op moderne jazzopnames, harmonische refreinen moeiteloos verweven met soepele melodieën en ritmische intriges.

Drye’s verbluffende vaardigheid op de hoorn wordt gedemonstreerd op de Sondheim-klassieker “Send in the Clowns”. Met een arrangement van Isaac Raz en reharmonisatie door pianist Jonathan Lefcoski heeft het stuk een fantastische harmonische diepte die door het volledige ensemble wordt onderzocht. Het album wordt afgesloten met een originele compositie van zanger Kim Kimistri Kalesti getiteld “Ringing in The Bells”. Deze compositie is het perfecte voertuig om de weelderigheid van deze orkestratie te verkennen, waardoor het album met een weelderige zoetheid eindigt.

tracks:

1 .Dada takes Lilykenz to a show! (1:14) (A. Drye)
2. 37 (5:22) (J. Lefcoski)     
3. Isfahan (4:50) (B.Strayhorn)
4. Friend (4:52) (A. Drye/ D. Edwards)
5. When It’s Sleepy Time Down South (3:28) (C.Muse/L. Rene/O. René/L.Armstrong)
6. Oblation (4:51) (A. Drye)
7. The Peacocks (7:21) (J. Rowles)
8. Reflections (3:56) (T.  Monk)
9. Send In The Clowns (3:47)
(arranged by I. Raz, reharmonization by J. Lefcoski) (S. Sondheim)
10. Laura (3:33) (D. Raskin/J. Mercer)
11. Goodbye (4:58) (G. Jenkins)
12. Image (1:45) (J. Lefcoski)
13. Ringing In The Bells (3:13) (Sung and written by K. Kalesti) (A.C. Lincoln backing vocals)