© Rootsville.eu

Arlen Roth & Jerry Jemmott (US)
tiltle: Super Soul Session!
music: Soul
release date: june 16, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Arlen Roth & Jerry Jemmott

© Rootsville 2023


Het is zo'n geschenk en een zwaarbevochten voorrecht wanneer een artiest het punt in zijn carrière bereikt wanneer hij kan maak kunst om de kunst. Het nieuwe album Super Soul Session! van Arlen Roth en Jerry Jemmott reflecteert die vreugde en status. Gitaarheld en muziekeducatiepionier Roth, ook bekend als 'Master of the Telecaster', en Grammy-winnende bassist Jerry Jemmott, ook bekend als "The Groovemaster", was zowel de hoofdsessie als de toer muzikanten uit de late jaren 1960 en vroege jaren 1970, die samenwerkten met veel van de bekende rock-, pop- en Soul-, blues- en jazzartiesten.

De oude vrienden bundelen hun krachten op de tientallen iconische nummers van een bakker uit hun
carrièrediscografie ter ere van meer dan 50 jaar geweldige muziek maken. Het paar nodigde spelers uit de A-lijst uit om hen te vergezellen voor de sessies in New York waarbij de talenten van toetsenisten Bruce Katz & Alex Salzman worden ingezet, ritmegitarist Tom Gage, drummer Chris Parker, The Uptown Horns en speciale gasten Joe Louis Walker en Afrikaanse zanger Mukamuri. De verzameling coversongs is niet alleen een trip down memory lane, maar ook een liefdevolle verkenning en diepe duik in enkele van de favoriete nummers van het duo, waarvan er vele had een hand in het maken van oorspronkelijk.

Het album komt gemakkelijker binnen met een tedere en zacht swingende lezing van "I'm Just A Mortal Man", een weerspiegeling van de titelnummer van het eerste soloalbum van soulzanger Jerry Lawson van de Brooklyn a capella-groep The Persuasions. De eerste van twee klassiekers van Aretha Franklin "(Sweet Sweet Baby) Since You've Been Gone," neemt een richtsnoer van Booker T. en de instrumentale versie van de M.G. van de Memphis Soul-klassieker met Roth het spelen van de melodielijn geaccentueerd door hete hoornstoten. Opgedragen aan James Jamerson, misschien wel de beste bas speler aller tijden, het vaak opgenomen "Dancing In The Street" is een rockende viering van soulvolle slide-gitaar en grote groef.

Joe Louis Walker stapt naar de microfoon voor een Latijns-Amerikaanse versie van 'The Thrill Is Gone' en handelt vervolgens hot gitaar leidt met Roth terwijl het nummer vervaagt. Merk op dat Jemmott deel uitmaakte van de bemanning van het jonge New York studiomuzikanten die de single uit 1969 opnamen waarmee B.B. King de popmarkt betrad. Liefdevol op Zuid-Afrikaans getinte lijst van "(Your Love is Lifting Me) Higher and Higher", en aan de Swampers van Muscle Shoals op een dodelijke versie van 'Chain of Fools'. Parker heeft plezier met zijn rommelende tomtoms op 'Shake' en Mukamuri strekt zich uit op de hit "Drift Away" uit 1973 van Decca Records.

Roth neemt de hoofdrol op het moeraspopprototype "Down Home Girl" van The Stones en speelt vervolgens de melodie op een sublieme instrumentale versie van 'The Weight', een nabootsing van de sessie waar Jemmott tussendoor sloop om mee te spelen Duane Allman voor Aretha's versie uit 1970 van het geliefde lied. Roths telecaster-vaardigheden schitteren op country crossover-nummer "Good Time Charlie's Got The Blues." Jemmott vertelt het recept voor de beroemde Stax Geluid op een vrolijke reproductie van 'Memphis Soul Stew', als eerbetoon aan zijn eerste bandleden King Curtis & The Kingpins.

tracks:

1. I’m Just a Mortal Man (feat. Mukamuri) (3:01)
2. (Sweet Sweet Baby) Since You Been Gone (3:00)
3. Dancing in the Street (3:28)
4. The Thrill is Gone (feat. Joe Louis Walker) (5:29)
5. (Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher (feat. Mukamuri) (3:38)
6. Chain of Fools (4:45)
7. Shake (feat. Joe Louis Walker) (3:10)
8. Drift Away (feat. Mukamuri) (4:12)
9. Down Home Girl (4:43)
10. The Weight (4:10)
11. Good Time Charlie’s Got the Blues (feat. Mukamuri) (3:34)
12. Memphis Soul Stew (feat. Ronee Martin) (8:53)
13. America the Beautiful (3:35)