© Rootsville.eu

Ben Bedford (US)
tiltle: Valley of Stars
music: Singer-songwriter
release date: january 27, 2023
label: Hopeful Sky Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Ben Bedford

© Rootsville 2023


In juli 2010 werd Bedford door Rich Warren van WFMT-Chicago uitgeroepen tot een van de "50 belangrijkste folk-singer-songwriters van de afgelopen 50 jaar". De lijst bevatte ook Bob Dylan, Townes Van Zandt, Anais Mitchell, Joni Mitchell en Danny Schmidt. In mei 2018 werd Bedford uitgeroepen tot een van de zes Grassy Hill Kerrville New Folk-winnaars op het Kerrville Folk Festival in Texas. Hij heeft de afgelopen 15 jaar veel getourd in Noord-Amerika en West-Europa. In januari 2023 brengt hij zijn zesde studioalbum uit, Valley Of Stars, ontwikkeld en gemixt door David Sinko (Yo-Yo Ma, Punch Brothers, Edgar Meyer) en met Ethan Jodziewicz (Aoife O'Donovan, Maya de Vitry, Milk Carton Kids) op bas, Chas Williams (Nanci Griffith) op tweede gitaar en Kari Floyd op samenzang.


Valley of Stars is een magisch verhaal. Het is het fantastische avontuur van Hare en Ben Bedfords 6e studioalbum. Samengesteld tijdens een ruige persoonlijke periode in het leven van Ben, het verkent thema's van vreugde / verdriet en verbinding/isolatie vaak door middel van natuurbeelden. Ben heeft weefde een rijk tapijt met muziek, verhaal en tekeningen (het album kunst is van Ben) en hoewel kleiner van omvang dan Waterschap naar beneden door Richard Adams, Bedford streeft naar een diepte met deze wereld en dit album.

Bedford was niet van plan een conceptalbum te schrijven. Eigenlijk alle tracks zijn geschreven als individuele vignetten. Na het voltooien van 30 composities tijdens de lockdown, realiseerde hij zich dat die er waren draden die veel van de melodieën met elkaar verbinden en die aan elkaar geregen zijn in een bepaalde volgorde creëerde een verhaallijn die hij niet had bedoeld. Hij had een avonturenverhaal geschreven, een soort parabel, met Hare als de hoofdpersoon.

Muzikaal gezien is dit Bedfords meest eclectische werk tot nu toe. Veel van de nummers gebruiken oneven maatsoorten en akkoordstemmen vaker gehoord in oude muziek, barok en jazz. Om het diepe weelderige geluid van de album riep hij de hulp in van goede vrienden. David SinkoDavid SinkoDavid SinkoDavid Sinko (Yo-Yo Ma, Punch Brothers) ontwikkelde en mixte. Ethan Jodziewicz (Aoife O'Donovan, Maya de Vitry) speelde bas. Chas Williams (Nanci Griffith) gespeeld tweede gitaar/dobro. En Kari Floyd zong harmonie. Ben speelde zijn vertrouwde Martin-gitaren en zong

tracks:

1. Leaping (4:19)
2. Wolves (6:08)
3. Darkflight (2:59)
4. Murmurations (3:39)
5. Leopard & Hare (3:28)
6. Hare on the Down (1:59)
7. In the Court of the Bear (3:31)
8. Adder (4:56)
9. Stars & Skywheel (7:53)
10. Weasel, Pike, Fox, & Kite (4:52)
11. In the Shelter of Indomitable Momma Badger (1:59)