© Rootsville.eu

Ben de la Cour (US)
tiltle: Sweet Anhedonia
music: Singer-songwriter
release date: october 13, 2022
label: Jullian Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Ben de la Cour

© Rootsville 2023


Met liedjes die de duistere uithoeken en schimmige karakters van het leven verkennen, bevindt de muziek van Ben de la Cour zich op het kruispunt tussen gothic Americana en donkere, gruizige folk. Het is een geluid dat wordt gevoed door de verhalen en worstelingen van de maker ervan, een levenslange zoeker die nooit bang is geweest om zijn eigen demonen onder de aandacht te brengen.

Ben, geboren in Londen en opgegroeid in Brooklyn, maakte een volwassenwording mee toen hij op zeventienjarige leeftijd het ouderlijk huis verliet om landarbeider, conciërge, bokser in Havana te worden en – in zijn eigen woorden – ‘een van de meest luie en meest luie mensen’. onbekwame uitsmijters en barmannen in de geschiedenis. Na een aantal jaren met verschillende metalbands op pad te zijn geweest, volgde Ben zijn muze naar New Orleans voordat hij in 2013 in Nashville belandde, waar hij een gemeenschap van simpatico-muzikanten en songwriters vond die niet bang waren om hun eigen muzikale horizon te verkennen.

Albums als Ben's debuut uit 2012, Ghost Light en het carrièreveranderende The High Cost of Living Strange uit 2018 brachten niet alleen dat diepe gevoel van rusteloosheid in beeld, maar ook zijn verschillende pogingen om zijn eigen ondeugden tot onderwerping te dwingen. Het resultaat is een aangrijpende, aangrijpend persoonlijke versie van volksmuziek die lovende kritieken kreeg van media als American Songwriter en NPR. Ben werd kort na de release van Midnight in Havana in 2016 uitgeroepen tot Kerrville New Folk Winner en begon regelmatig onderweg te zijn, waarbij hij meer dan 100 shows per jaar speelde. In een genre dat in de loop van de 21e eeuw steeds gepolijster en popvriendelijker is geworden, lijken zijn grimmige verhalen over liefdesverdriet, bovennatuurlijke dreiging, God en het altijd aanwezige spook van de dood terug te grijpen naar de wortels van de folk, waardoor hij een moderne fakkeldrager wordt van een klassiek geluid.

Die duisternis krijgt nieuwe dimensies met zijn vijfde plaat, Sweet Anhedonia, een aangrijpende verzameling Americanoir-soundscapes achtervolgd door scheve folkballads, verschroeide rockers in het hart van het land en zelfs de zo nu en dan een ode aan liefde, hoop en verlossing. Stuiteren tussen first-person verhalen en scherp geschreven karakterstudies stralen deze nummers een gekneusde, gehavende energie uit, waarbij Ben ze allemaal met een stem brengt getextureerd door jaren van hard toeren en nog harder leven.

Sweet Anhedonia maakt ruimte voor akoestisch fingerpicking, elektrische versterking en een keur aan bizarre en suggestieve soundscapes, waarbij de verhalen van Ben de la Cour tegen de achtergrond van sinistere rootsmuziek ('Appalachian Book of the Dead'), Springsteen-sized heartland rock ('Suicide of the Dead') worden gegoten. Town'), humeurig minimalisme ('Maricopa County') en orkestrale, filmische bombast ('Shine on the Highway'). Met ‘Numbers Game’, een nummer dat de veerkracht van de menselijke geest afweegt tegen de ernst van menselijk lijden, schrijft hij zelfs vanuit het perspectief van een vrouw, terwijl hij duet met mede-inwoner van East Nashville en goede vriend Becky Warren over arpeggiogitaar en strijkstok.

Zoals bij heel Sweet Anhedonia zijn de texturen van het nummer ruig en liefdevol pokdalig, waarbij de nadruk ligt op authentieke uitvoeringen boven goed uitgepoetste perfectie. Het is een setting die goed bij Ben's schrijven past, waarbij de songwriter subtiel knikt naar zijn invloeden - waaronder Townes Van Zandt, Nick Cave en auteurs Raymond Carver en Toni Morrison - terwijl hij iets grimmig unieks creëert. Sweet Anhedonia ontvouwt zich als een soundtrack voor de veerkrachtige, vervallen en door strijd getekende mensen onder ons, waarbij de verschillende vignetten aan elkaar zijn geplakt door een man die jaren heeft doorgebracht op een slagveld dat hij zelf heeft gecreëerd. Ben de la Cour, een leidend licht in de underground van de volksmuziek, heeft zijn songwriting scherp gehouden terwijl hij de afgelopen tien jaar zijn eigen duistere pad naar verlossing in kaart heeft gebracht. Sweet Anhedonia markeert het laatste hoofdstuk in een verhaal dat zich blijft ontvouwen. Het is Ben in zijn verhaal, op zijn best genuanceerd, en levert liedjes die de ene minuut aanwakkeren en de volgende minuut kalmeren.

tracks:

1. Appalachian Book of the Dead (5:02)
2. Numbers Game (feat. Becky Warren) (2:59)
3. Maricopa County (6:02)
4. Shine on the Highway (feat. Elizabeth Cook) (3:52)
5. Sweet Anhedonia (feat. Emily Scott Robinson) (4:28)
6. Suicide of Town (3:55)
7. Palookaville (5:11)
8. Brother (2:55)
9. American Mind (6:33)
10. I’ve Got Everything I Ever Wanted (3:24)

digital-only bonus track
11. Birdcage (3:35)