© Rootsville.eu

Ben Winkelman (US)
tiltle: Heartbeat
music: Jazz
release date: september 15, 2023
label: OA2 Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ben Winkelman

© Rootsville 2023


Heartbeat, het zesde album van pianist Ben Winkelman als leider, bevat jazz zwaargewichten Gilad Hekselman, Matt Penman en Obed Calvaire, en bevat negen originelen, vier gespeeld door pianotrio, vijf door kwartet met gitaar. Het album is grotendeels geschreven in de begindagen van de Covid-pandemie, in afwachting van de geboorte van zijn eerste kind. Het album is geïnspireerd op de verwachting vader te worden en het gevoel van crisis en isolatie aan het begin van de pandemie in New York. Het album bevat zowel speelse, ingewikkelde composities als eenvoudige, lyrische composities en omvat een scala aan stemmingen en stilistische invloeden, met de nadruk op sterke melodische lijnen, ritmische verkenning en groepssamenspel. Nadat hij zich op zijn vorige albums op het pianotrio had gericht, markeert deze een verandering met de toevoeging van gitaar op vijf nummers.

Het album opent met "Praise", een levendig stuk dat Winkelmans interesse in oneven maatsoorten en hedendaagse gospelmuziek combineert. De melodie in het eerste deel van de melodie fungeert als een lange inleiding en speelt met verschillende beatgroepen in 9/4 maat. De hoofdmelodie komt binnen na de piano- en gitaarsolo's en functioneert als een schreeuwkoor. Het deuntje eindigt met een virtuoze drumsolo over een vamp, de stijgende toonsoortveranderingen geven het de smaak van een spetterend kerklied.

“Fort Tilden” is een loom stuk beïnvloed door Braziliaanse muziek. Het opent met een ostinato op Rhodes, terwijl de gitaar en bas de melodie unisono spelen. Bij het schrijven stelde Winkelman zich een zangerige lyrische melodie voor die over een samba-percussie-ensemble zweefde. Het is vernoemd naar een strand in het zuiden van Queens en roept het vreemd geïsoleerde gevoel van het strand op, met zijn verlaten bunkers en open ruimtes.

"Chilches" is een vrolijk medium up-tempo swingnummer met solo's van alle vier de muzikanten. Het is vernoemd naar een klein kustplaatsje buiten Malaga, Spanje.

Het trio-gedeelte van het album wordt geopend met "Wandering", een prachtige, contemplatieve ballad die een aantal belangrijke centra aandoet. Het volgende nummer, "Isolation", is een stuk van twaalf maten met een akkoordprogressie die cyclisch aanvoelt. De openheid geeft het een vrij geluid, en contrasteert mooi met de complexiteit van sommige van de andere uptempo nummers op het album. Calvaire en Penman ruilen refreinen voor de slotmelodie.

"The Wonky Waltz" is eigenlijk geen wals, maar de titel is toepasselijk omdat het een vleugje klassieke pianomuziek heeft, evenals vroege jazz. Dit deuntje keert terug naar een interesse in ragtime en stride piano waar Ben soms inspiratie uit heeft gehaald. Het keert ook terug naar een andere doorlopende interesse van Ben: het arrangeren voor pianotrio alsof het een klein orkest is. Het stuk speelt met een auditieve illusie - het is in 5/4 maar delen ervan klinken als 2/4 vanwege de twee tegen vijf groepering.

De reeks trio-melodieën wordt afgesloten met "The Plague", een ballad met een beklijvende melodie die doet denken aan een volksmelodie.

"Heartbeat", het titelnummer, opent met een oneven metrum voor de intrede van een eenvoudige pentatonische melodie gespeeld door gitaar en piano. De coda heeft een zomers melodisch motief over een geleidelijke metrische modulatie en fungeert als een kenmerk voor de drums. Ben schreef dit stuk door te experimenteren met een synthgeluid over een vamp in Logic Pro op zijn computer, en terwijl het nog bezig was, hoorde hij voor het eerst de hartslag van zijn zoon.

Het album wordt afgesloten met "Machine", een langzamere, ruime groove-melodie die opent met een drumintro voordat de melodie wordt gespeeld door gitaar en Rhodes. Gilad speelt prachtige gitaareffecten over de outro heen. Ben begon dit deuntje te schrijven als een synthmelodie over een patroon van een drummachine.

tracks:

  1. Praise (5:24)
  2. Fort Tilden (5:52)
  3. Chilches (7:19)
  4. Wandering (5:00)
  5. Isolation (6:20)
  6. The Wonky Waltz (5:57)
  7. The Plague (5:55)
  8. Heartbeat (5:23)
  9. Machine (5:10)