© Rootsville.eu

Big D & Captain Keys (B)
tiltle: Tales of Friendship
music: Blues-Soul-Rock-Acoustic
release date: 2023
label: NAKED
info artist: Big D & Captain Keys

© Rootsville 2023


Sinds ze door 'The Bluesbones' aan elkaar verbonden zijn begonnen Nico De Cock aka Big D en Edwin Risbourg aka Captain Keys al een beetje vooruit te kijken. Hun interesse voor het brengen van originals en uiterst geselecteerde covers begon vorm aan te nemen en in 2019 was het dan zover. Een akoestisch aangekleed concert als duo deden de liefhebbers van deze bluesrockers in eerste instantie verwonderd opkijken maar al vlug kwam te vaststelling dat iedereen wel een 'enchanted moment' in zich heeft.

De vraag naar het duo 'Big D & Captain Keys' steeg snel en zo ook uiteraard het verlangen om deze intieme momenten ook mee naar huis te kunnen nemen. Na een uiterst secure eliminatie werden zo 15 nummers weerhouden en bij het gerenommeerde label 'NAKED' ingeblikt om mee on the road te nemen.

Opener van deze 'Tales of Friendship' is 'Everyday I Had The Blues', een bluesje uit 1935 van de gebroeders Milton en 'Pinetop' Sparks dat ondertussen reeds tot 'standard' werd verheven. 'Big D & Captain Keys' brengen het op een wel bijzonder jazzy manier alsof je ergens in een rokerige jazz club zit uit een voorbije era. Met het immer prachtige 'St. James Infirmary' gaan ze evenwel nog verder terug in de tijd. Een traditional die reeds een paar eeuwen op de teller heeft staan en in 1928 commercieel werd door de opname van Louis Armstrong. Een onverslijtbare klassieker die perfect past in het plaatje dat 'Big D & Captain Keys' het hier willen weergeven.

Ook een klassieker in de soul muziek als Otis Redding zijn '(Sitting on) The Dock of The Bay' durft dit duo zonder schroom aan. Het werd geschreven door Otis Redding samen met de huisgitarist vabn Stax, Steve Cropper. Stax bracht dit nummer postuum uit net als zovele nummers van Otis Redding. Even terug dan naar de Veaudeville periode toen in 1923 pianist 'Jimmy Cox' het nummer Nobody Knows You (When You’re Down and Out) kwam te componeren. Het nummer kreeg de perfecte revival door Eric Clapton het in 1970 op de playlist plaatste van 'Derek and The Dominos'.

Toen ik hen voor de eerste keer aan het werk zag op hun allereerste officiële optreden en we de naam van Chris Stapleton hoorde vermelden dacht iedereen uiteraard aan 'Tennessee Whiskey' maar deze country singer heeft nog een andere mooie ballad in zijn koffer en daaruit koos dit duo 'Whiskey and You' en zolang er whiskey mee is gemoeid zijn we tevreden. Uiteraard zijn de nummers van 'The Bluesbones' ook niet te versmaden in een akoestische versie waardoor we kunnen luisteren naar 'Demon Blues' en 'Broken Tears'.

Verrassend op hun concerten was dat ze ook het werk van songsmid Tom Waits aandurfden. Met 'Picture in A Frame' krijgen we er eentje van de velen die deze singer-songwriter kwam te schrijven met vrouwtje Kathleen Brennan. Opgegroeid met de blues mag en kan uiteraard niet de 'Godfather of the Blues' worden vergeten en zo krijgen we deze aparte versie van 'Crossroads Blues'. Eentje dat uiteraard afstamt uit 1936.

Nog werk van een andere grootheid is de million selling hit 'Have A Little Faith In Me' van John Hiatt en zo komen we bij eentje waarbij de credits gaan naar 'Captain Keys' met diens 'Betrayel'. In 1973 bracht Tom Waits het nu iconische album 'Closing Time' uit en met het brengen van 'Ol'55' door 'Big D & Captain Keys' helpen ze mee verder schrijven aan dit stukje geschiedenis. Nog een kaskraker in de soul was Sam Cooke's 'Bring It On Home To Me' hier op deze 'Tales of Friendship' ook feilloos gebracht door het duo. Nog even terug naar Tow Waits zijn tweede album  'The Heart Of Saturday Night' en daaruit selecteerden ze 'New Coat of Paint' waarna ze afsluiten met 'Seesaw Blues', eentje uit het grote arsenaal van 'The Bluesbones'.

Een andere beleving dan wanneer we Nico De Cock en Edwin Risbourg als bluesrockers aan het werk zien maar wat belangrijk is...het werkt.

tracks:

01 Every Day I Have the Blues 
02 St. James Infirmary 
03 (Sittin’ on) The Dock of the Bay
04 Nobody Knows You (When You’re Down and Out )
05 Whiskey and You
06 Demon Blues 
07 Broken Tears   
08 Picture in a Frame 
09 Crossroads 
10 Have a Little Faith in Me
11 Betrayal
12 Ol’ 55 
13 Bring it on Home to Me 
14 New Coat of Paint
15 Seesaw Blues