© Rootsville.eu

Big Harp George (US)
tiltle: Big Harp George Does Christmas
music: Blues
release date: october 20, 2023
label: Blues Mountain Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Big Harp George

© Rootsville 2023


Big Harp George/George Bisharat is een blueszanger, songwriter en blueszanger uit de San Francisco Bay Area chromatische mondharmonicaspeler. De chromatische komt vaker voor dan de 10-holes diatonische blues, heeft een kenmerkende stem, waardoor Big Harp George een jazzy en verfijnd geluid krijgt.

Big Harp George weet niet of je stout of aardig bent geweest, maar hij heeft een speciale kerst cadeau hoe dan ook voor je klaar. Het is een album met onconventionele kerstmuziek die de zijne weerspiegelt onconventionele songwriting-geest. Het is tekstueel scherp en slim, met veel Big (chromatisch) Harp, maar nog steeds erg kerstachtig – op een oneerbiedige Big Harp George-achtige manier.

Het doet je denken dat als Mad Magazine ooit een kerstalbum zou uitbrengen, dit het zou zijn. Big Harp George (George Bisharat) is een blueszanger, songwriter en blueszanger uit de San Francisco Bay Area chromatische mondharmonicawizard. De chromatische heeft een jazzy, verfijnde en gecombineerde stem met de slimme songwriting van Bisharat, zorgt voor een onderscheidend muzikaal pakket. Het was muziek die Hij sprak tot de verbeelding van Bisharat in zijn vroege tienerjaren, maar hij zette dat opzij voor een succesvolle carrière als strafrechtadvocaat, een bekroonde hoogleraar rechten aan het UC Hastings College van de Recht, en deskundig commentator op het gebied van recht en politiek in het Midden-Oosten.

Maar de muziek was moeilijk te weerstaan, en ongeveer twaalf jaar geleden stemde Bisharat zich opnieuw in. Hij heeft zijn eerste album opgenomen , ‘Chromaticism’, uit 2014, wat hem nominaties voor de ‘Best New Artist’-prijs opleverde van de Blues Foundation en Blues Blast Magazine, evenals veel lof van muziekcritici vanwege zijn blues-geregen chromatische stijl. Er volgden nog vier succesvolle albums, waarvan zijn meest recenten geest lossnijden.

Maar nu is het tijd voor kerstcadeautjes. Bisharat heeft vakantieliedjes geschreven en opgenomen af en toe sinds 2018, toen hij 'Where'll I Be for Christmas?' met wijlen “Little Charlie” Baty op gitaar. Hij heeft er hier en daar nog een paar toegevoegd om dit vakantiealbum, Big Harp, compleet te maken George Does Christmas, van wat hij ‘beslist niet-standaard deuntjes’ noemt.

De hard rockende ‘niet-standaard’ opener is ‘Bad Santa’, waarin ondeugend zegeviert over aardig, en de geschenken van deze wellustige Kerstman kunnen het beste niet afgeleverd worden: 'Bad Santaje bent niet welkom in mijn home....” “Carioca Christmas” heeft een Latijns tintje, met een sterke chromatische solo. “Reindeers on Strike” klinkt als “dit rendier komt op voor wat juist is...” en merkt op “kleine schurftelfen” op weg om de grieven van rendieren op een rij te zetten die ondeugend over hun benarde situatie spreken. “War Against Christmas!” valt dat politiek delicate onderwerp aan, gewapend met explosief sarcastische munitie.

“Snow Shuffle” is een bluesachtig instrumentaal nummer dat gemakkelijk zou kunnen overgaan in een kerstdansdeuntje. “Coquito Girl” is een ander Latinesk nummer, op smaak gebracht met een “rum en kokosnoot” kerstfeest. “Where Will I Be For Christmas?” bevat Baty met een pittige gitaarsolo op een zacht swingende, bluesachtig nummer rond de klaagzang dat “mijn familie mij de rug heeft toegekeerd, en ik heb geen nee place to go....” “Fireside Waltz” is precies dat, een instrumentaal instrument dat perfect is voor ouderwets dans bij elke gelegenheid. “Thee Three Kings” laat wijselijk dat traditionele thema achterwege en concentreert zich in plaats daarvan op Freddie, Albert en B.B. als de drie blueskoningen als eerbetoon aan die meesters, met gitaarlijnen die hun eeuwige aanwezigheid oproepen. In een gesproken laatste couplet neemt George het serieus minuut om iedereen een “zeer vreugdevol vakantieseizoen” te wensen.

‘That Grinch is Me’ biedt een langzame en gemakkelijke blues met een tegendraads lyrisch contrapunt: ‘Zie je wel mooie cadeautjes verpakt in linten en strikken, ik zie recycling en de vuilstortplaats waar het naartoe gaat….”How Close, 'It's New Year's Eve', is een swingende finale met een onstuimige harpsolo die spreekt optimistisch over wat er daarna zou kunnen gebeuren, ook al ‘is de wereld in rep en roer’. Big Harp George heeft hiervoor inderdaad een verzameling “beslist niet-standaard” nummers uitgepakt heerlijk vakantiealbum. De melodieën zijn gevuld met scherpgerande lyrische hoogstandjes en versierd met stevige muzikale toeters en bellen. En de harp van George zorgt voor een bijzondere chromatische kerstmagie. Zijn doel, zegt Bisharat, ‘was om goede muziek te maken waar mensen naar zouden luisteren hele jaar." Zou dat niet elke dag Kerstmis maken?

 


 

 


 


 

 

tracks:

01 Good Boy Blues
02 Hungover Heartache
03 Memories
04 Self-Made Man
05 Bound To Go Rogue
06 Limbo
07 One Man Ride
08 Bridges
09 Make You Mine
10 Sweet Cork