© Rootsville.eu

Big Harp George (US)
tiltle: Cut My Spirit Loose
music: Blues
release date: 2023
info artist: Big Harp George


© Rootsville 2023


De San Francisco-blueszanger, songwriter en chromatische mondharmonicaspeler Big Harp George/George Bisharat keert terug met zijn vijfde album, Cut My Spirit Loose. Hij beschikt over een cast van elitespelers, waaronder gitarist Kid Andersen, Joe Kyle Jr. op bas, drummers June Core en Derrick D'Mar Martin, met Chris Burns op toetsen, samen met een schare blazers en vocalisten samen met de Sons of de Soul Revivers (James, Dwayne en Walter Morgan). Tenorsaxofonist Michael Peloquin en trombonist Mike Rinta spelen op alle nummers, soms met een ander instrument.

Ja, hij put uit de mensen die vaak opnemen in Andersen's Greaseland Studios en voor Little Village. De uitgebreide collectie omvat het scala aan blues- en jazzstijlen en bevat zelfs een Beatles-nummer (de enige cover), terwijl hij zijn eigen materiaal nog steeds doordrenkt met humor en sarcasme als commentaar op onze huidige tijd. Omdat hij een van de interessantere achtergronden in de bluesscene heeft, is hij meer gekwalificeerd om dat te leveren. Voordat hij prioriteit gaf aan muziek, was George een strafrechtadvocaat, een bekroonde professor in de rechten aan het UC Hastings College of the Law en een deskundige commentator op het gebied van recht en politiek in het Midden-Oosten.

Big Harp George opent met de rauwe meezinger 'It's Tuesday', op het soort deuntje dat je zou verwachten van een vocaal ensemble als Manhattan Transfer, waarbij zijn harp meezwaait met zijn teksten over onze strijd tijdens de pandemie. De hoorns stuwen het schuifelende 'Pile Driving Sam' voort, terwijl Burns op de toetsen in barrelhouse-stijl beukt en Kid Andersen met een doordringende gitaarsolo door de grote muur van geluid hakt. De snaarmeester schakelt over op banjo voor het vintage swingende "Give Me the Dark" met de leider op zijn grote harp als leadhoornspeler, waarschijnlijk een trompet in een ander arrangement.

De grote harp leidt het instrumentale NOLA-achtige 'Bustin' Out' en de band vervolgt de dansgroove met een Latin boogaloo-arrangement van een van Lennon en McCartney's oudste nummers, 'She's A Woman', circa 1964. Het is indrukwekkend hoe Burns op de B3 en Big George dragen de melodie in koor. Lulu Bisharat maakt een hilarische cameo en blaft terug tijdens de jumpblues "My Dog Is Better Than You", een met een gutty tenor solo van Peloquin en Andersen's vurige licks. George en de band kunnen het niet laten om weer een gewaagd instrumentaal nummer te gebruiken, "Jump Abu Lula!"

Na zoveel plezier breekt George in met wat commentaar, eerst de spot drijven met de bovenlaag met Burns 'piano en schetterende hoorns die "Prince Of Downward Mobility" besturen, voordat hij een zure reactie geeft op een samenzweringsverspreider op "Ranty Town". De langzame blues komt eindelijk met "Behind The Eight Ball", waarbij de hoofdrolspeler klaagt over een reeks problemen op ware blues-manier met de harp en piano voorop terwijl de hoorns de lage tonen versterken. De Delta-blues, interessant genoeg zonder gitaar, kleurt het werknummer "Take A Knee", gaat in op hypocrisie en het belachelijke wakkere debat met de Soul Revivers die George's punten op elk refrein benadrukken.

Het soepele instrumentale "Sunrise Stroll" is het beste voorbeeld van George's beheersing van de chromatische mondharmonica en speelt als een jazztrack met Peloquin op baritonsax, Mike Rinta op trombone en Andersen op leadgitaar. Het uitgebreide verhaal "Captain Jack" vertelt over de tragedie van Kintpuash, ook bekend als Captain Jack, het hoofd van de Modoc-mensen, aan wie het album is opgedragen. Dit laatste nummer is een aantal interessante instrumentale wendingen met Ben Torres op fluit, Peloquin op de bari-sax, Rinta op tuba en Andersen op vibrafoon. Nogmaals, zoals ze op acht nummers hebben gedaan, komen de Sons of the Soul Revivers erbij, met nogal angstaanjagende harmonieën op deze.

tracks:

1. It's Tuesday (4:33)
2. Pile Driving Sam (5:04)
3. Give Me The Dark (3:43)
4. Bustin' Out (5:15)
5. She's A Woman (4:01)
6. My Dog Is Better Than You (4:25)
7. Jump Abu Lula! (3:29)
8. Prince Of Downward Mobility (4:46)
9. Ranty Town (4:33)
10. Behind The Eight Ball (4:18)
11. Take A Knee (2:28)
12. Sunrise Stroll (4:39)
13. Captain Jack (4:10)