© Rootsville.eu

Bob Bradshaw (US)
tiltle: The Art Of Feeling Blue
music: Singer-songwriter
release date: june 16, 2023
label: Fluke Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Bob Bradshaw

© Rootsville 2023


Bob Bradshaw, geboren in Ierland maar al drie decennia woonachtig in de VS, is dat wel waarin hij uitlegt welke weg hij heeft afgelegd als singer-songwriter-gitarist over de honderden optredens en liedjes, en nu tien albums.

De laatste van die tien albums, The Art Of Feeling Blue komt uit op 16 juni - twaalf nummers opgenomen tussen oktober 2021 en oktober 2022, met een kernband van muzikanten uit Boston: gitaristen Andrew Stern en Andy Santospago, bassist John Sheeran en drummer Mike Connors , evenals frequente medewerkers Kris Delmhorst op zang, James Rohr op keyboards en Chad Manning op viool, en andere speciale gasten.

Op de blauw-witte albumhoes zien we het portret van een man, maar zijn gelaatstrekken worden verdoezeld door een open deuropening. Bij het oversteken van deze drempel staat iemand met zijn rug naar ons toe een gitaarkoffer te sjouwen. Hij is onderweg naar werk, als het ware, het innerlijke heiligdom van de geest binnengaan. Beide mannen zijn Bradshaw. de illustratie, tekeningen van Bradshaw door kunstenaar Bob Maloney vertegenwoordigt het begin van Bradshaws reis. De songwriting proces kan vele zijwegen en afslagen nemen, en in de loop van het album zal Bradshaw je voorstellen een verscheidenheid aan personages, de meeste met aspecten van hemzelf erin.

De muziek van Bradshaw doet me denken aan iets dat Lou Reed me jaren geleden vertelde over volwassen zijn, over schrijven en rock-'n-roll spelen voor leeftijdsgenoten. Er zit zeker een niveau van comfort in de muziek, maar ook een laagje onrust of conflict, zowel naar binnen als naar buiten gericht. Overweeg het eerste nummer van het album, 'Waiting', een co-write met oude medewerker Scoop McGuire, Bradshaw vergelijkt het met Tom Petty's 'I Won't Back Down'.

Sommige nummers zijn bedoeld om een stemming te creëren, andere om een kort verhaal in een lied te vertellen, zoals 'Rosa', geschreven met Andrew Stern, die Bradshaw desert-noir noemt. Het is een compact nummer in vier delen over mannen zonder papieren die de oversteek maken Grens tussen Mexico en de VS, de hoofdrolspeler stelt zich een dag voor waarop hij zijn geliefde Rosa zal oproepen om zich bij hem te voegen. Het begint met een luidklok en een pittig flamenco-intro.

"Het laatste deel is gewoon chaos, omdat woorden niet meer toereikend zijn. Elektrische gitaren en hoorns gillen, trommels slaan. Aansluitend bij Bradshaw en de band op ‘Rosa’ is Jacob Valenzuela, de trompettist van de band Calexico Calexico.

tracks:

1. Waiting (3:32)
2. Everybody’s Smalltime Now (3:23)
3. The Art of Feeling Blue (3:33)
4. I Know a Place (4:06)
5. Hot in the Kitchen (3:40)
6. I Keep it Hid (3:42)
7. Rosa (3:36)
8. The Silk Road Caravan (4:04)
9. Somebody Told Me a Lie (3:49)
10. Thought I Had a Problem (3:44)
11. Let Sleeping Gods Lie (4:01)
12. Stepping Stones (2:32)