© Rootsville.eu

Bobby Rush (US)
tiltle: All My Love For You
music: Blues - Soul
release date: 2023
info artist: Bobby Rush


© Rootsville 2023


Tweevoudig Grammy-winnaar, Blues Hall of Famer en zestienvoudig Blues Music Award-winnaar, Bobby Rush doet het opnieuw met zijn nieuwe album All My Love For You. Het is verrukkelijk, grappig en soms ordinair, met goed gemaakte liedjes en geweldig muzikaal vakmanschap. Rush is een van de groten, een legendarische bluesman, en All My Love For You is een van zijn beste. Op 89-jarige leeftijd is dat geen geringe prestatie. Maar voor Rush, die een eindeloze voorraad energie lijkt te hebben, is dat misschien wel zo.

All My Love For You, een album met tien originele nummers geschreven en geproduceerd door Rush, is semi-autobiografisch. En het is een rijke geschiedenis. Rush heeft een fascinerend leven geleid: van The King of the Chitlin Circuit, optredens met Elmore James en B.B. King, Howlin’ Wolf en Muddy Waters, tot het winnen van zijn eerste Grammy Award op 83-jarige leeftijd voor zijn album Porcupine Meat. Sindsdien is hij alleen maar beter en populairder geworden. Zijn laatste album Rawer Than Raw won ook een Grammy Award, gevolgd door de heropname van zijn hit Chicken Heads uit 1971 met Buddy Guy, Gov’t Mule en Christone ‘Kingfish’ Ingram. Niet tevreden om daar te stoppen, schreef hij zijn veelgeprezen autobiografie ‘I Ain’t Studdin’ Ya: My American Blues Story’.

Bobby Rush (Emmett Ellis, Jr.) groeide op op het platteland van Louisiana en plukte op negenjarige leeftijd katoen op de boerderij van zijn familie, in een huis zonder elektriciteit of binnenleidingen. Rush gebruikt die geschiedenis als voer voor fascinerende verhalen in de vorm van goed gemaakte, funky, bluesy liedjes. In elk ervan voel je zijn vreugde en humor, zijn gevoel van gevoel in zijn zang, mondharmonica en gitaar. Bobby Rush is een inspiratiebron. En hij wordt bijgestaan door een geweldige band die hem en zijn in-the-pocket-groove echt begrijpt. Het zijn Dexter Allen (gitaar, bas) en Joey Robinson (keyboard, drums.)

Opener is het pakkende hoogtepunt ‘I’m Free’, een funky autobiografisch verhaal over Rush die katoen plukt in de velden. Het is zijn ode aan het feit dat hij op zo’n jonge leeftijd uit dat leven stapte en zijn eigen show runde zonder dat iemand hem vertelde wat hij moest doen. Met achtergrondzangers, blazerssectie en meeslepende piano en gitaar is dit een van de vele op het album waarbij de ritmesectie zo diep in de broekzak zit dat je de intuïtieve vonken tussen de bandleden kunt horen vliegen. De deskundige mondharmonica van Rush speelt op de groove. “Ik ben vrij, ik ben vrij, kijk naar mij”, zingt hij. “Ik heb de ketenen van mijn voeten gehaald, de ketenen van mijn gedachten.” Het is een bewijs van zijn leven, zijn geschiedenis en veerkracht.

Humor maakt deel uit van Bobby Rush’s All My Love For You, compleet met lachwekkende teksten. Hij communiceert feelgood-humor met zijn zang, zoals op ‘TV Mama’, een ander opvallend deuntje over de vrouw van wie hij houdt ‘die met het grote brede scherm’. Zijn harpspel is net zo goed als altijd, alsof Rush dat instrument leeft en ademt. ‘I’m the One’, een ander hoogtepunt, is helemaal Bobby Rush en hoe hij geboren is om de blues te zingen. Maar niet zoals B.B. King, Guitar Slim of Muddy Waters. ‘Ik ben degene die de funk in de blues heeft gestopt’, zingt hij. Dit nummer viert zijn geschiedenis, inclusief wat hij leerde van B.B. King en Muddy Waters nadat hij in 1952 in Chicago aankwam.

Rush wordt serieus met ‘You’re Gonna Need A Man Like Me’, een bluesachtig nummer over verloren liefde. Rush levert een soulvol nummer over zijn wens dat de vrouw die hem verliet zou terugkeren. Je twijfelt er geen moment aan dat hij dit verhaal waarschijnlijk ook heeft beleefd, zijn harp net zo soulvol en authentiek als zijn zang.

tracks:

1. I'm Free (4:12)
2. Running In And Out (3:56)
3. I Want To (3:56)
4. One Monkey Can Stop A Show (3:41)
5. I Can't Stand It (5:13)
6. TV Mama (4:04)
7. I'll Do Anything For You (4:10)
8. I'm The One (3:52)
9. You're Gonna Need A Man Like Me (3:49)
10. I Got A Proposition For You (3:54)