© Rootsville.eu

Brad Turner Quintet (Can)
tiltle: The Magnificent
music: Jazz
release date: september 22, 2023
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2023


The Magnificent, het nieuwe album van musical polymath Brad Turner en zijn all-star kwintet. The Magnificent speelt op zowel piano als trompet en vindt de Juno-bekroonde muzikant in topvorm, begeleid door een all-star ensemble bestaande uit tenorsaxofonist Cory Weeds, gitarist Peter Bernstein, bassist Neil Swainson en drummer Quincy Davis. The Magnificent bevat negen dynamische originele composities, waarvan de titel een eerbetoon is aan de grote Thad Jones; 1956 opname van The Magnificent Thad Jones.

Turner loopt al ruim twintig jaar voorop in de Canadese jazzscene. Sinds het begin van de jaren negentig heeft hij als leider een gestage stroom uitzonderlijke jazzopnames uitgebracht met dit kwartet, trio en zijn veelgeprezen ensemble Metalwood met Mike Murley, Chris Tarry en Ian Froman. Zijn ensembles hebben door de jaren heen een consistent personeelsbestand behouden en hebben plaatsgemaakt voor een herkenbaar en onderscheidend geluid dat hem tot een eersteklas muzikant in Vancouver heeft gemaakt. The Magnificent kwam op een andere manier tot stand. Cory Weeds, eigenaar van het Cellar Music-label, kreeg financiering om enkele opnames te maken, die hij met jazzmuzikanten uit Vancouver wilde gebruiken om ‘de platen van hun dromen’ te maken. Weed koos Turner uit als een van de artiesten en het labelhoofd vroeg hem met wie hij wilde opnemen. Zonder aarzeling maakte Turner zijn verlanglijstje bekend: gitarist Peter Bernstein, bassist Neil Swainson en drummer Quincy Davis. Weed heeft met al deze elitespelers samengewerkt, dus hij had er geen probleem mee ze op een rij te zetten. Ongeveer een maand later vroeg Turner Weeds om tenorsaxofoon te spelen op vier nummers, en de band was compleet.

Ze traden voor het eerst samen op als eenheid op twee avonden in Frankie's Jazz Club en namen de volgende dag een derde avond op in Frankie's en een studiosessie. De resultaten zijn ondubbelzinnig. Turner – op trompet en piano – en de door hem bewust uitgekozen instrumentalisten spelen met een mooie verstandhouding samen in ensemblesecties en schitteren expressief tijdens solo’s. De scherpe visie van Turner bij het samenstellen van de groep, zijn filmische muziek die is gecomponeerd met de specifieke individuen in gedachten, en de onberispelijke uitvoering door iedereen doen denken aan het m-woord van de albumtitel.

Het album begint met 'You're OK', een rustgevend openingsnummer dat ter plaatse komt als een gehemelte reinigende amuse. Het deuntje zet de lyrische toon van het album en biedt ruimte voor bevredigende solo-wendingen van Turner, Bernstein en Swainson die een voorproefje geven van het komende kunstenaarschap.

Vervolgens voeren ze het tempo op met het keiharde ‘Barney’s Castle’, met een ingewikkelde melodie waar de frontlinie van Turner-Weeds behendig doorheen navigeert. Het nummer begint met een resonerende intro van Bernstein en bevat comping en solowerk van de New Yorker die zijn beheersing van de jazzgitaar bevestigen. “Werken met Peter is overal een uitstekende ervaring, net als met alle muzikanten op de date”, zegt Turner. “Ik word aan zoveel dingen herinnerd waar ik aan kan werken en waar ik beter in kan worden als ik met zulke artiesten speel. Het belangrijkste waar ik bij Peter aan herinnerd wordt, is dat er zowel niveaus zijn in luisteren als in spelen. En hij heeft volledige en onbelemmerde toegang tot alle niveaus van beide.

‘Virtue Signals’, een van de meest aangrijpende stukken in The Magnificent, ‘is gewoon een complete chromatische toonladder (hoewel versierd en vermomd) in afdaling’, legt Turner uit. Het is een mooi voorbeeld van iets waar Turner in uitblinkt: het analyseren en vormgeven van een concept tot blijvende muzikale momenten. In dit geval creëert hij die momenten op voortreffelijke wijze op piano, een instrument binnen zijn brede vaardigheden dat op drie melodieën een genot is om te horen.

To Begin, Begin” begint met Swainson die een basfiguur speelt die eenvoudig klinkt, maar eigenlijk niet gemakkelijk precies te bespelen is. Precies dat doet de Torontonian met de terugkerende figuur en draagt een soepele solo in. “Neil Swainson is zo absoluut solide en zijn beat valt niet te ontkennen”, zegt Turner, die speelde op Swainsons uitstekende Fire In The West (Cellar Music, 2022).

Dan is er het titelnummer, live opgenomen bij Frankie’s. De compositorische details, ensemblepassages en improvisaties op ‘The Magnificent’ roepen de tijdloze geest van Thad Jones op. De solo’s van Weeds – op deze en andere nummers waarop hij speelt – zijn goed gevormd en voegen veel toe aan de muziek. "Ik hoorde het geluid van de tenor daarin echt als een ontbrekend ingrediënt in een paar dingen", zegt Turner over het toevoegen van Weed aan de band bij het ontwikkelen van de muziek. “Cory’s spel is altijd rechtlijnig swingend, vrolijk en vol veranderingen. Daar gaan deze nummers over, zo perfect!”

‘Theme For Jocie’ – een ballad gecomponeerd voor de partner van de bandleider en collega-trompettist Jocelyn Waugh – brengt de diepte van gevoel en altijd nieuwsgierige muzikaliteit over in Turners glorieuze trompetspel, aangescherpt door tientallen jaren van verkenning van het instrument.

The Magnificent eindigt met een ander deuntje opgenomen bij Frankie’s, ‘Rosemary’, dat net als de rest van het album voldoende soloruimte biedt voor de kwintetleden. Davis is een voortstuwende kracht tijdens het krachtige laatste nummer, vooral tijdens zijn verkwikkende solo. Turner waardeert hoe de in Texas gevestigde drummer ‘een sfeer creëert waarin een solist zich volledig vrij kan voelen om een specifiek en meeslepend verhaal te vertellen’, en ook solo’s ‘met kracht en gratie, waarbij hij nooit het rijk van geweldige muziek verlaat en simpelweg de drums.

De nummers van het album boeien en bevredigen uiteindelijk, zowel individueel als collectief. Turner: “Ik wil dat dit een plaat wordt waarbij de nieuwsgierigheid van de luisteraar hem van het ene deuntje naar het volgende trekt, en hij of zij daadwerkelijk achter elkaar naar de hele plaat kan zitten luisteren.” Dat is wat deze luisteraar deed en zalig zal blijven doen, want de muziek is zo betoverend.

tracks:

  1. You’re OK 5:43 
  2. Barney’s Castle 5:15 
  3. Slapped My Mind 7:44 
  4. Virtue Signals 4:51 
  5. To Begin, Begin 8:09 
  6. Bernice 6:18 
  7. The Magnificent 9:16 
  8. Theme For Jocie 5:44 
  9. Rosemary 9:38