© Rootsville.eu

Bruce Cockburn (Can)
tiltle: O Sun O Moon
music: Singer-songwriter
release date: may 12, 2023
label: True North Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Bruce Cockburn

© Rootsville 2023


Bruce Cockburn is een bekroonde artiest en een bevlogen dichter en uitzonderlijke gitarist bracht zijn hele carrière door met schoppen tegen de duisternis met pakkende liedjes onderwerpen van politiek en mensenrechten tot milieu en spiritualiteit. En hij geeft niet op. Terwijl andere singer-songwriters van zijn leeftijd zijn vertragen, heeft Cockburn, aan de vooravond van zijn 78ste verjaardag, een vrijgegeven dozijn nieuwe composities zo krachtig als alle andere die hij heeft geschreven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zijn songwriting ook op rolletjes loopt.

Uitstekend opgenomen in Nashville met zijn vaste producer, Colin Linden. 'O Sun O Moon' straalt iets nieuws uit eenvoud en duidelijkheid, terwijl Cockburn zich deze keer richt op meer spirituele dan actuele zorgen terug en inventariseren.

Oud of niet, Cockburn vertoont een voelbare urgentie op de opening ‘On a Roll’, spelend op een stuwende resonatorgitaar met alle kracht van zijn ervaren blueshelden. Zo ook ‘To Keep the World We Know’, een van de weinige albums expliciet actuele nummers, borstelig met Cockburn's zoemende hakkebord terwijl hij en Inuk-muziekster Susan Aglukark Susan Aglukark Susan Aglukark Susan Aglukark, met wie hij samen het lied schreef, zingen over de groeiende dreiging van de opwarming van de aarde.

Toch slaan de meeste nummers zachtere tonen aan, van de jazz-sway van 'Push Come to Shove' en de folky drone van Van ‘Into the Now’ tot het met strijkers beladen ‘Us All’ en het hymne-achtige ‘Colin Went Down to the Water’. De laatste, een van verschillende liedjes die Cockburn schreef tijdens een vakantie van een maand met familie op het Hawaiiaanse eiland Maui, beschrijft de verdrinking van een vriend.

Over surrealistisch gesproken, een ander nummer geschreven in Maui, de grillige 'King of the Bolero', is anders dan alles anders op het album. Boven een wazige klarinet en dronken blazers in New Orleans-stijl schildert Cockburn een tekenfilm portret van een uit de kluiten gewassen kroegmuzikant 'Met een onderkin helemaal rond zijn nek en een dikke buik in de rug." Is het een droom of een verzinsel van zijn verbeelding? Met schorre stem laat Cockburn ons in het ongewisse terwijl hij zingt "it's moon high noon -I'm not in my bed."

Zoals met zoveel Cockburn-albums, het muzikaal vakmanschap op O Sun O Moon is geweldig. Samen met de gebruikelijke verdachten Linden op gitaar, Janice Powers op keyboards en Gary Craig op drums, het album bevat bassist Viktor Krauss, drummer Chris Brown, accordeonist Jeff Taylor, violist Jenny Scheinman en multi-instrumentalist Jim Hoke. En de gastvocalisten van Cockburn zijn onder andere Shawn Colvin en Buddy Millerr evenals zoete zangers Allison Russell, Sarah Jarosz, die ook mandoline speelt, en Ann en Regina McCraryd, dochters van het evangelie
grote Rev. Samuel McCraryy, een van de oprichters van de Fairfield Four. De gezusters McCrary schitteren het felst het titelnummer, waarvan de volledige naam ‘O Sun by Day O Moon by Night’ is. Ze zingen het euforische refrein van het lied die vertelt, tijdens gesproken verzen, een droom die Cockburn had waarin hij de reis naar de hemel maakt.

Het was helemaal niet eng of verontrustend.” Cockburn voegt eraan toe dat hij de regel heeft geschreven “en als die zon and moon don't shine” in de geest van nummers van de folkballad ‘Mockingbird’ tot het bluesnummer ‘Bo Diddley’. In de jazzy afsluiter van het album, 'When You Arrive', bekent Cockburn dat hij zijn leeftijd voelt als hij zingt 'Jij bent hinkend als een driepotige hond, ruggengraat krakend als een goedkope schoen.” Maar het is duidelijk een lied van acceptatie, over het uiteindelijk uitglijden van iemands sterfelijke spoel, terwijl hij door al zijn gastvocalisten in het refrein wordt vergezeld en zingt "bellen zullen rinkelen als je aankomt".

O Sun O Moon bevat slechts één nummer zonder zang, 'Haiku', een vier minuten durende showcase van Cockburns vloot- fingered gitaarwerk, waar zijn vorige studio-opname, 2019's Crowing Ignites, was een verzameling van allemaal instrumentale nummers. Tussen die albums door won Cockburn, de ontvanger van de Order of Canada, 13 keer de Juno Award winnaar en inductee van de Canadian Music Hall of Fame heeft een boxset voor het 50-jarig jubileum uitgebracht, een pakket met de grootste hits en een verzameling rariteiten.

tracks:

1. On a Roll (3:31)
2. Orders (4:44)
3. Push Come to Shove (4:12)
4. Colin Went Down to the Water (4:41)
5. Into the Now (4:15)
6. Us All (4:40)
7. To Keep the World We Know (3:30)
8. King of the Bolero (5.24)
9. When the Spirit Walks in the Room (4:15)
10. Haiku (4:01)
11. O Sun by Day O Moon by Night (3:50)
12. When You Arrive (4:33