© Rootsville.eu

Candice Ivory (US)
tiltle: When The Levee Breaks (The Music of Memphis Minnie)
music: Blues
label: Little Village Foundation
release date: 2023
info artist: Candice Ivory


© Rootsville 2023


Na het uitbrengen van drie veelgeprezen albums met originele, jazz-gedreven nummers, onthult Candice Ivory een geheel nieuw geluid met haar blues-matriarch-eerbetoon, ‘When the Levee Breaks: The Music of Memphis Minnie.’

Ivory, de in Memphis opgegroeide en in St. Louis gevestigde Queen of Avant Soul, komt uit een illustere Memphis-familie die de seculiere en heilige klanken van de stad heeft gevormd. Haar oudoom was zanger/gitarist Will Roy Sanders, wiens band, de Fieldstones, van de jaren zeventig tot de jaren negentig een van de belangrijkste Memphis-bluesgroepen was. Op 6 oktober 2023 brengt ze haar samenwerking met de unieke gitarist/bassist Charlie Hunter uit, When the Levee Breaks (Little Village Foundation) – een middernachtelijke run naar het kruispunt waar jazz, blues, gospel en R&B allemaal samenkomen.

Ivory werpt een schitterend licht op een van de grootste bluesartiesten: Memphis Minnie. Ivory was al lang van plan een album met de muziek van Memphis Minnie op te nemen, maar de sterren kwamen pas in 2023 op één lijn, wat toevallig de 50e verjaardag is van haar overlijden op 76-jarige leeftijd. De cruciale factor was Ivory's ontluikende vriendschap met Hunter, een speler die eveneens doordrenkt is van jazz, soul en deltablues. Ivory merkt op: ‘Ik hield van en respecteerde mijn oudoom Will Roy Sanders, maar ik was ook op zoek naar vrouwelijke rolmodellen in een door mannen gedomineerd veld. Als werkende muzikant, terwijl ik nog op de middelbare school zat, kreeg ik een openbaring toen ik het graf van Memphis Minnie in Walls, MS bezocht, slechts een paar jaar nadat Bonnie Raitt een grafsteen had gekocht voor het lang ongemarkeerde plot.

When the Levee Breaks: The Music of Memphis Minnie bevat enkele van Minnie’s bekendste nummers, zoals het titelnummer, beroemd gecoverd door Led Zeppelin. In de handen van Ivory en Hunter verandert het nummer in een oorspronkelijke, percussiegedreven aanroep die teruggrijpt op Oshun en Afro-Cubaanse orisha's. Ze brengen ook een soortgelijke fantasierijke geest naar een andere Minnie-hit, "Me and My Chauffeur Blues", een roadhouse-boogie ter ere van de geneugten van de open weg. "Dat deuntje speelt in mijn hoofd als een film", zegt Ivory. “Het is zo toepasselijk. Ik maakte deze roadtrip om haar graf te zien en jaren later vonden Charlie en ik een manier om roadmuziek te maken.

Memphis Minnie, geboren als Lizzie Douglas (3 juni 1897 – 6 augustus 1973), was een van de meest invloedrijke en populaire bluesartiesten van de jaren dertig en veertig, hoewel ze vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om het bluespantheon. Minnie was een krachtige zangeres en gitaarmaestro en beschikte over de gave om de geneugten en wisselvalligheden van haar eigen leven te vertalen in dicht opeengepakte liedjes. Terwijl ze zich gedurende haar carrière ontwikkelde, adopteerde ze de elektrische gitaar in de Chicago-scene van begin jaren '40. Minnie nam ongeveer 200 nummers op, meer dan welke andere vrouwelijke bluesartiest uit die tijd dan ook, waaronder standaardnummers als ‘Nothing in Rambling’, ‘Looking the World Over’ en ‘Bumble Bee’ (die Ivory en Hunter herschikten met een zachte Taj Mahal- geïnspireerde reggae-groove).

Net als Minnie, die een aanzienlijk aantal gospelnummers opnam, groeide Ivory op omringd door de muziek van de Zwarte Kerk. Zij en Hunter integreren op prachtige wijze heilige nummers op ‘Crazy Crying Blues’ en ‘Hoodoo Lady’, met het vloeibare kwik lap steel-werk van pedal steel-speler DaShawn Hickman (wiens Little Village-debuut Drums, Roots & Steel uit 2022 ook een samenwerking was met Hunter ). Met de elementaire percussiematrix van Brevan Hampden, Atiba Rorie en George Sluppick op bijna elk nummer brengt Ivory haar kenmerkende Avant Soul naar de massa.

Ivory, geboren in Millington, de stad in Tennessee die ook door Koko Taylor wordt opgeëist, begon halverwege haar tienerjaren professioneel te zingen in Beale Street in Memphis. Onder begeleiding van ervaren artiesten als Andy Goodrich, Fred Ford, Romantische Garner, Mose Vinson, Nokie Taylor, Di Anne Price en Calvin Newborn (broer van de legendarische jazzpianist Phineas Newborn), zong ze vaak tot in de kleine uurtjes en pakte ze de slaap die ze maar kon pakken. voordat je naar school gaat. Geselecteerd voor het prestigieuze Betty Carter Jazz Ahead-programma in het Kennedy Center (Washington, DC) op 18-jarige leeftijd, maakte ze contact met jazzsterren Terence Blanchard en Marcus Strickland.

tracks:

01 Me and My Chauffeur
02 When The Levee Breaks
03 You Can't Rule
04 When You Love Me
05 Blues Everywhere
06 Cray Crying Blues
07 World of Trouble
08 Pile Driving Blues
09 Hole in The Whole
10 Hard Down Lie
11 HooDoo Lady
12 New Bumble bee