© Rootsville.eu

Carlos Henriquez (US)
tiltle: A Nuyorican Tale
music: Jazz
release date: september 15, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Carlos Henriquez

© Rootsville 2023


De veelgeprezen GRAMMY Award-genomineerde bassist en componist Carlos Henriquez is verheugd om zijn vierde album als bandleider te presenteren, A Nuyorican Tale. In de voetsporen van zijn voor een Grammy genomineerde release The South Bronx Story, is het nieuwe album van Henriquez geworteld in de Nuyorican-cultuur en werpt het een licht op de complexe geschiedenis van Puertoricanen in New York City. Henriquez wordt op dit belangrijke nieuwe werk vergezeld door zanger en fluitist Jeremy Bosch, trompettisten Mike Rodriguez en Terrell Stafford, trombonist Marshall Gilkes, tenorsaxofonist Melissa Aldana, pianist Robert Rodriguez, percussionist Anthony Almonte en drummer Obed Calvaire.

De afgelopen twintig jaar is de ster van Carlos Henriquez gestaag gestegen, ondersteund door zijn ambtstermijn als bassist van het Jazz at Lincoln Center Orchestra. Geboren in de South Bronx, is een groot deel van Henriquez’ solowerk gebaseerd op zijn Puerto Ricaanse afkomst. Door gebruik te maken van zijn unieke platform als anker van 's werelds meest vooraanstaande jazzorkest, heeft Henriquez met succes de verhalen van het Puerto Ricaanse volk gedeeld via muziek: met name op zijn voor een Grammy genomineerde album The South Bronx Story, en via verschillende opdrachten die zijn uitgevoerd. bij Jazz in Lincoln Center. Op A Nuyorican Tale presenteert Henriquez een verzameling urban Latin-jazzverhalen die spreken over het complexe Puerto Ricaanse en Nuyorican-raadsel in New York City. Terwijl The South Bronx Story zich concentreerde op de persoonlijke geschiedenis en ervaring van de bassist, verlegt A Nuyorican Tale de aandacht naar de algehele Nuyorican-ervaring, met name naar de gezinnen die vanuit Puerto Rico naar New York City en de South Bronx migreerden. In de loop van 9 nummers biedt Henriquez een inzichtelijke en leerzame geschiedenisles - een les die vertelt over de raciale spanningen en zwaarbevochten veldslagen die het historische pad van de gemeenschap hebben bepaald en de Puerto Ricaanse culturele ervaring hebben bepaald.

De verbinding met de voorouders is een belangrijke huurder van A Nuyorican Tale en een drijvende kracht achter het nieuwste werk van de bassist. Henriquez vertelde journalist Ed Morales in een recent artikel in de New York Times: “Ik werk aan mijn volgende album en ik realiseer me dat we midden in een wijk zitten die vroeger San Juan Hill heette. En dan kom ik erachter dat we hier vroeger woonden, met Afro-Amerikanen, en Benny Carter schreef een suite genaamd Echoes of San Juan Hill, en Thelonious Monk speelde hier. Ik begon te beseffen hoe waardevol deze buurt was, en ik ontdekte dit omdat ik ernaar verlangde mijn connectie met de jazz te vinden.”

San Juan Hill was een wijk in Manhattan tussen de 59e en 65e straat, van Amsterdam tot West End Avenue. Het was een belangrijk bevolkingscentrum voor Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische en Puerto Ricaanse mensen, voordat het halverwege de 20e eeuw werd gesloopt als gevolg van stadsvernieuwing. Duizenden gezinnen werden ontheemd om een van de beroemdste culturele instellingen ter wereld te bouwen: Lincoln Center. Deze geschiedenis, gekoppeld aan de opening van de nieuwe David Geffen Hall vorig jaar, inspireerde A Nuyorican Tale. “