© Rootsville.eu

Chad Rupp & The Sugar Roots (US)
tiltle: The Devil Won't Get Down
music: blues
release date: August 2023
label: Lightning In A Bottle Records
info artist: Chad Rupp & The Sugar Roots
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2023

 

Een andere verrassing die deze week op mijn bureau belandde, was van een groep genaamd 'Chad Rupp & The Sugar Roots'. Hun debuutalbum verscheen in 2021 en hun tweede release, The Devil Won’t Get You, is een sterke schijf met veel goed werk om aan te bevelen. Gevestigd in Portland, Oregon, een stad met veel goede bluesspelers, hebben ze een geweldige line-up samengesteld en elf nummers afgeleverd die allemaal door Rupp zijn geschreven of mede-geschreven. Sommige nummers komen voort uit hun ervaringen tijdens de IBC-competitie.

Afgezien van Rupp op zang en gitaar, bestaat de rest van de muzikanten uit Brady T. Goss op piano, Rhodes en Wurlitzer; Louis Pain op orgel; Timmer Blakely op bas; Jimi Bott op drums en percussie; Scott Franklin op saxofoon; Joe-Mack McCarthy op trompet; Peter Dammon op gitaar voor Red Heads, Hair Dressers en Chicks Named Tiffany; Lloyd Jones op zang voor dezelfde titel; Valyria Arnold op zang voor I've Been Thinking, The Devil Won't Get You, and You're Not My Baby; Johnny Wheels op zang en mondharmonica op Blues Men In Black, en zang op Don't Bite The Hand #3; en Andrew Matthew, Paula Bunion, TJ Wong en Jimi Bott op zang voor Tighten It Up.

Het album begint met een zinderend Even Money. Deze gaat over een gokker die probeert zijn verliezen terug te verdienen en gewoon break-even te spelen. Er is een goede pianobreak en de drummer haalt het echt uit op zijn drums. Luister naar de gitaarpauze, die zweeft echt. Het volgende nummer, Blues Men In Black, is down en vies, maar wees voorzichtig als je luistert met kinderen in de buurt. Er zijn een paar woorden waarvan je misschien niet wilt dat ze ze horen. Geniet verder van de vreemdheid en het muzikaliteit, vooral van de afwegingen tussen gitaar en harp.

Het volgende nummer is Leopard For Your Love, een funky nummer met veel punch. Ja, er zijn een paar dubbelzinnigheden, maar die werken bij het nummer omdat ze eerder suggestief dan flagrant zijn. Er staat hele goede piano en de ritmesectie krijgt een echte workout. Het wordt langzamer en rokerig voor I've Been Thinking, een heel cool jazzy bluesnummer. Dit is een van die neoklassiekers waarbij je je de zanger, in dit geval Rupp, kunt voorstellen die achter een ouderwetse lintmicrofoon staat en zijn emoties naar het publiek jammert. De trompetpauze bezegelt de deal.

At The Candlelight Room is een swingend nummer met een heerlijke shufflebeat. Ik ga deze zeker wat airplay geven. Er gaat niets boven een warm huis waardoor een muzikant graag de beste show van zijn (of haar) leven wil geven. De vreemdste titel op het album is toch wel Red Heads, Hair Dressers en Chicks Named Tiffany. Het is een speels nummer en een bekentenis over een aantal dingen waar jullie niet mee moeten rotzooien. Ik kan niet praten met kappers of vrouwen die Tiffany heten, maar ik kan je wel vertellen dat rode hoofden een uitdaging zijn, maar zeker de moeite waard!

Het volgende nummer is het titelnummer, The Devil Won't Get You. Er staan nog andere verleidingen op je weg, dus maak je daar zorgen over en niet de duivel zelf. De grootste bedreiging is eigenlijk de blues. Er zijn te veel dingen die bijdragen aan de blues, en als je niet oppast, krijgen ze je allemaal te pakken. Een ouderwetse schreeuwer volgt: You're Not My Baby. Het gebruik van het orgel en de achtergrondzangers geven het nummer een gospelsfeer die de tekst net onderstreept.

Het album eindigt op een hoge toon met Tighten It Up. Het is een heerlijk energienummer en een geweldige manier om het publiek naar meer te laten verlangen. Ik zou deze graag live willen zien, omdat ik weet dat het een echte publiekstrekker moet zijn. Goede keuze jongens! Ik ben zo blij dat Chad Rupp & The Sugar Roots hun weg van Oregon naar Virginia hebben gevonden en op mijn bureau zijn beland. Zoals ik eerder opmerkte, heb ik hun eerste album (Savage's Life) niet in mijn verzameling, maar ik ga naar hun website en haal het zo snel mogelijk op. The Devil Won't Get You is een sterke kanshebber voor mijn lijst met beste van 2023 en ik denk dat jij het ook leuk zult vinden.

tracks:

1. Easy Money (3:32)
2. Blues Men In Black (4:34)
3. I Got You (3:19)
4. Don't Bite The Hand -Rule #3 (3:50)
5. Leopard For Your Love (4:07)
6. I've Been Thinking (Feat. Valyria Arnold) (4:30)
7. At The Candlelight Room (3:44)
8. Red Heads, Hair Dressers, And Chicks Named Tiffany (3:29)
9. The Devil Won't Get You (4:43)
10. You're Not My Baby (3:55)
11. Tighten It Up (3:34)