© Rootsville.eu

Chris Beard (US)
tiltle: Pass It On Down
music: Blues
release date: september 15, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Chris Beard

© Rootsville 2023


Chris Beard is een moderne bluesgitarist en -zanger als geen ander. Zijn persoonlijke banden met de blues werden gesmeed met de levende bluesmannen met wie hij sinds zijn jeugd omging. Beard, geboren in 1957, is de zoon van bluesgitarist Joe Beard, die in de jaren vijftig opgroeide in Beale Street. Toen familievrienden als Matt "Guitar" Murphy en Buddy Guy langskwamen, werd de jonge Beard hun gewillige leerling.

Chris Beard heeft uit de eerste hand ervaring met het leren van de generatie eerder, als zoon van de veelgeprezen bluesman Joe Beard en zijn beroemde vrienden leerde hem het vak al op jonge leeftijd. Zijn nieuwe album, Pass It On Down, is een levend eerbetoon aan degenen die eerder zijn gekomen, en een gewillig getuigenis dat is gecreëerd om een beroep te doen op de toekomst generatie. De tien nummers tellende collectie is een mix van traditionele blues en moderne R&B geproduceerd door de in Rochester gevestigde kunstenaar en zijn werkende band; Gitaristen Brother Wilson en Marvin Parker verder bas, drummer Carlton Campbell, toetsenisten John Tucker en Jonathan Curry met special gastoptredens van Johnny Rawls, Mary Ellen Haden, Richard Rodolph, Kenny Neal en de zijne band en natuurlijk zijn vader Joe Beard. De negen originelen die door Beard zijn geschreven, bevatten eerder heeft nummers uitgebracht die zorgvuldig zijn geremixt en geremasterd en een speciale cover voor hem zevende carrièrealbum en debuutrelease op Blue Heart Records.

Campbell opent het album met een vlammend vertoon van zijn gospel-drumkarbonades op de funky rocker ‘Let The Chips Fall’, met vurige leadgitaar en zang van Beard. Er volgen nog meer frisse geluiden het verhaal van wanhoop, ‘One More Cry For Love’. Het uitdagende nummer 'Big Girl' is ouderwets R&B groover over een man met een zware verliefdheid op een dame die net buiten zijn bereik ligt. Beard deelt de microfoon met Joe op het sentimentele titelnummer dat uitgroeit tot een emotionele vader en zoonduet ter ere van het familiebedrijf. De dynamische powerballad ‘House Of Shame’ wordt gegeven een nieuwe laag glans die de nuances van de indrukwekkende uitvoeringen benadrukt.

"When Love Comes Knocking" is een bundel New Orleans streetbeat-achtige funk met hete hoorn jabs en vettig orgel klaar om de dansvloer te vullen. Beard reisde naar Baton Rouge, Louisiana plaat ‘Son I Never Knew’, een rauwe, soulvolle klaagzang die voor het eerst verscheen op Kenny Neal’s 1989 album Devil Child en wordt hier met nog meer intensiteit herwerkt. Baard demonstreert de zijne dynamisch stembereik op de weelderige ballade van liefde en toewijding ‘Keeps Me Believing’. Gevoed door een funky clavinetriff, "Who Do You Think You're Foolin'" is een vrolijke dans uit de jaren 70 feestlied. Beard sluit de setcast af als een man die het mis heeft op de down en dirty blues
‘Bitter Baby’, die zijn gevoelens uitwerkt met zijn gitaar. Pass It On Down van Chris Beard is een prima album vol passie en kracht.


tracks:

01. Let the Chips Fall (03:17)
02. One More Cry for Love (04:21)
03. Big Girl (04:26)
04. Pass It on Down (feat. Joe Beard)
05. House of Shame (05:21)
06. When Love Comes Knocking (04:01)
07. Son I Never Knew (05:13)
08. Keeps Me Believing (04:43)
09. Who Do You Think You're Foolin' (02:37)
10. Bitter Baby (05:29)