© Rootsville.eu

Christopher McBride (US)
tiltle: Ramon
music: Jazz
release date: 2023
info artist: Christopher McBride
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Christopher McBride is een saxofonist gevestigd in Harlem wiens werk naast optreden ook onderwijs, arrangeren en compositie omvat. Hij heeft langzaam maar zeker de aandacht getrokken met zijn alomtegenwoordige werk als een onschatbare sideman sinds het midden van de jaren. Nu wint Christopher respect onder fans, critici en zijn collega's als een van de meest veelzijdige saxofonisten ter wereld. Zijn debuutalbum Quatuor de Force uit 2012 bevestigde zeker zijn vermogen om een groep te leiden en zijn eigen soulvolle, melodisch onuitwisbare deuntjes te schrijven. Geprezen om zijn vermogen om in alle muzikale situaties te spelen, heeft McBride het vermogen om een vurige aanval en gekartelde toon te ontketenen, maar op zijn recente album verkent hij een meer afgemeten, zacht geluid dat sterk is beïnvloed door hedendaagse R&B - met een sterke opname van Cannonball Adderley's post-bop sensualiteit - maar zijn improvisatie is zeer rigoureus en overtuigend.

Geboren in Chicago, waar hij zijn professionele carrière begon in 2007, maakte Christopher de overstap naar NYC in 2013. Zijn groep The Whole Proof speelde overal in New York, en Christopher runde zijn serie 'Singer Meets Saxophonist' in het beroemde Minton's Playhouse in Haarlem van 2017-2019. De muzikanten waarvoor hij heeft opgetreden omvatten vele genres met artiesten als Billy Preston, Jimmy Heath, Bobby Broom, Percy Gray, Roy Hargrove, Pete Rock, Big Daddy Kane, Talib Kweli, Lupe Fiasco, Guy Sebastian, Solange, Ne-Yo, Jennifer Hudson, Alice Smith, Brandon Flowers, Lea DeLaria, 88 Keys, Milton Mustafa, Winard Harper en de markies Hill Blacktet.

Christopher is ook directeur onderwijs voor het Second Line Arts Collective, een non-profitorganisatie gevestigd in New Orleans. Zijn primaire taken omvatten het schrijven van curriculum voor de Little Stompers-divisie en de ontwikkeling van leraren. Ook werkte hij als journalist en consultant bij Forbes Ignite, de innovatiecoalitie van Forbes. Ramon is de tweede cd van de recente Grammy-genomineerde Christopher McBride die al zijn muzikale ervaringen uit zijn kindertijd beslaat. Veel genres kruisen elkaar in de muziek, met een sterke nadruk op Swing. Dit album verkent ook verschillende locaties die Christopher hebben geïnspireerd, van The Bronx in NYC tot New Orleans. Dit wordt Christophers eerste project sinds hij naar New York is verhuisd.


tracks:

1. Lady D
2. Welcome
3. You Put A Smile On My Face ft. Bobby Broom
4. Bronx Unchained
5. Your Eyes Can’t Lie ft. J. Hoard
6. Intimacy ft. Morgan Burrs
7. Postlude
8. Stand Your Ground
9. Stand Your Ground, Pt. 2
10. Stand Your Ground, Pt. 3
11. Dope (For the steppers)
12. Girl Get ‘Em ft. Kenny Bentley
13. Your Eyes Can’t Lie (Instrumental)