© Rootsville.eu

Coffin/Perlson/Krauss (US)
tiltle: Selftitled
music: Jazz
release date: september 15, 2023
label: Ear Up Music
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2023


Coffin, Perlson en Krauss begonnen voor het eerst samen te spelen in 2020. Zoals veel geweldige muzikale combo's kwam hun vakbond toevallig tot stand. "Ik had een bassist nodig die iemand kon vervangen tijdens een trio-optreden en ik nam contact op met Viktor", zegt Coffin. “Ik was aangenaam verrast dat hij beschikbaar was, aangezien hij het meestal ongelooflijk druk heeft vanwege zijn tour- en studioverplichtingen. Hij is al lang een van mijn favoriete bassisten en zijn toon en gevoel zijn als geen ander die ik ooit heb gehoord. De drummer bij het optreden was Jordan Perslon, een van Coffins eerste muzikale landgenoten en frequente medewerker. De connectie tussen het trio was meteen duidelijk.

Coffin/Perlson/Krauss begint met het emotionele ‘On The Precipice Of Change’, geïnspireerd door de onrust en conflicten van vandaag. "Ik voelde een soort omslagpunt waar we allemaal in terechtkwamen", zegt Coffin. “Vik is de rots in dit nummer en we binden hem een beetje vast voor stabiliteit. Het is een diep emotioneel deuntje en Jordans spel doet me denken aan de diepgaande legendes van de drums, in de manier waarop hij ritme en gevoel uit zijn instrument haalt.” Het bedachtzame “Moonchild” komt daarna. Dit charmante motief, geschreven voor zijn vrouw, straalt zowel lichtheid als diepte uit, en toont Coffin op klarinet. De hoekige teentapper ‘Say It Looks’ is een eigenzinnig ritmisch wonder dat door de componist wordt omschreven als ‘superleuk om te spelen en verstrikt te raken in zijn web van bedrog.’

Een paar maanden voordat Coffin/Perlson/Krauss werd opgenomen, ging Coffin de studio in om Songs of Solitude op te nemen, een meditatieve driedelige herkauwer geïnspireerd door de begindagen van de pandemie. “Quiet” was het middelpunt van dat project en krijgt hier in de update van 2023 de trio-behandeling. Ruimtelijk en transparant zweeft en zwelt de sopraan van Coffin langzaam aan, wat een serene trance-achtige toestand voor de luisteraar suggereert. Wayne Shorter is in de loop van zijn leven een van de belangrijkste inspiratiebronnen van Coffin geweest. ‘A Handful Of Beans’ is door hem geïnspireerd, een ode aan een sonische ontdekkingsreiziger. Krauss’ lyrische contrabassolo is een hoogtepunt en wordt passend aangevuld door Coffins wervelende sopraansaxofoonsolo. “Rusty Fortune” en “Su Filindeu #6” zijn solo-speelfilms voor respectievelijk Perlson en Krauss, en beide tonen hun verbluffende talent en beheersing van hun instrument.

Tussen de twee bevindt zich Krauss’ “Overcast”, de eerste single van het album, en een opvallend kenmerk voor Coffin op basfluit. Coffins klank is rijk en warm, terwijl hij speelt op het instrument van wijlen houtblazersmeester Yusef Lateef. Zijn uitvoering is prachtig opzettelijk. Gekoppeld aan de soulvolle bas van Krauss in de melodie, is ‘Overcast’ beklijvend en melancholisch, en doordrenkt van intriges. Krauss’ ‘Here To Be Me’ is een levendige rit die barst van de energie. Een favoriet om live op te treden, de band hier laat zich echt los terwijl ze de house rocken.

tracks:

01) On The Precipice Of Change (Coffin/Wires/Perlson) 6:21
02) Moonchild (Coffin) 3:10
03) Say It Seems (Coffin) 4:42
04) Quiet (Coffin) 7:35
05) A Handful Of Beans (Coffin) 5:03
06) Rusty Fortune (Perlson) 1:38
07) Overcast (Krauss) 5:57
08) Su Filindeu #6 (Krauss) 1:44
09) Here To Be Me (Krauss) 3:13

Jeff Coffin - tenor sax, soprano sax, clarinet, bass flute
Jordan Person - drums, percussion
Viktor Krauss - upright bass