© Rootsville.eu

Cory Weeds (Can)
tiltle: Home Cookin'
music: Jazz
release date: november 10, 2023
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Cory Weeds

© Rootsville 2023


Cellar Music Group kondigt met trots de release aan van 10 november 2023 van Home Cookin’ van de gevierde saxofonist Cory Weeds en zijn Little Big Band. Het elfkoppige ensemble van Weeds bestaat uit een ‘who’s who’ van all-star spelers uit Vancouver die arrangementen van gerenommeerde jazzartiesten en arrangeurs Bill Coon en Jill Townsend prachtig interpreteren, evenals twee adembenemende originele composities. Het unieke tenorsaxofoongeluid van Weeds wordt aangevuld door pianist Chris Gestrin, bassist John Lee, drummer Jesse Cahill, lead-altsaxofonist Steve Kaldestad, tenorsaxofonist James Danderer, baritonsaxofonist Dave Say, trombonisten Brian Harding en Jim Hopson, en trompettisten Brad Turner en Chris. Davis.

Cory Weeds’ eerste Little Big Band-release, Explosion uit 2018, toonde enkele van de favoriete muzikanten van de bandleider uit New York City. Home Cookin’ slaat een persoonlijkere toon aan door de favoriete muzikanten van Weeds in zijn thuisstad Vancouver op te nemen. Een natuurlijk vervolg op zijn eerste Little Big Band-release: Home Cookin’ vertelt een verhaal over de grote stad Vancouver en over de reis van Weed van daar en weer terug.

Het verhaal achter de opname van Home Cookin onderstreept de vasthoudendheid van de bandleider. In maart 2023 boekte Weeds verschillende avonden voor de Little Big Band in Frankie’s Jazz Club in Vancouver. Het weekend zou culmineren in de opname van dit album in The Warehouse Studios. Weed herinnert zich: “Ik heb veel nagedacht over Home Cookin’ en over wat mij en de band succes zou opleveren. Een repetitie, twee avonden de muziek live uitvoeren… en dan de studio in. Het was perfect! Wat zou er mis kunnen gaan?"

Helaas had het lot een ander plan voor dat weekend, aangezien het begon met de diefstal van de saxofoon van de bandleider. Het instrument had een enorme sentimentele waarde voor Weed, en dit, in combinatie met het feit dat de bandleider eerder deze week ziek was geworden, leek bijna onoverkomelijk. “Om te zeggen dat ik er kapot van was, zou echter een understatement zijn, zoals het oude gezegde luidt: “de show moet doorgaan.” Ik kwam in actie met de hulp van saxofonisten James Danderfer en Steve Kaldestad om een bespeelbaar instrument te vinden waarmee ik het weekend door zou kunnen komen, inclusief de opname… Ik was eigenlijk op tijd terug om twee nummers te repeteren!” De band speelde magnifiek voor uitverkochte zalen in Frankie’s Jazz Club en Weed overstijgt deze ongelukkige situatie.

Vanaf de allereerste refreinen van het openingsnummer, een vertolking van Horace Silver’s “Home Cookin”, vertoont het elfkoppige ensemble een geweldige synergie. The Little Big Band combineert schijnbaar de dynamische gevoeligheid en het samenspel van een combo met de harmonische intriges van een bigband. Weed geeft aan: “Ik ben blij dat ik hier twee Horace Silver-nummers heb, aangezien hij en zijn band uit eind jaren vijftig een enorme invloed op mij zijn geworden. Het titelnummer en “Metamorphosis” zijn twee van mijn favoriete Horace-nummers. Zo hip!”

De opname van “Corner Kisses” is echt een bijzonder moment op het album. Het nummer is gecomponeerd door de vader van Weed en biedt een helder en toch sentimenteel moment aan het album. ‘Blossoms in May’ is een terugkeer naar de allereerste date van Weeds als leider. Het nummer, geschreven voor de vrouw van Weeds, voegt een moment van tederheid toe aan de release - met een zwoele, lyrische solo van Weeds.

“Lullabye Of The Leaves” komt van één van de albums die de aanzet is voor deze band”, merkt Weeds op. De bandleider doelt op het klassieke album Gene Ammons - Late Hour Special met arrangementen van de grote Oliver Nelson. Het hoogstandje van de verbluffende muzikaliteit van Weed, versterkt door zijn personeel en de verbluffende arrangementen van Bill Coon en Jill Townsend, plaatst deze release met één voet geworteld in het kenmerkende geluid van Gene Ammons en één voet gericht op een mooie toekomst, met een uniek ensemblegeluid dat te horen te beschrijven.

Weed geeft de Little Big Band-behandeling aan 'Power Station' van pianist Michael Weiss, een hardbop-aangedreven deuntje dat Weeds voor het eerst tegenkwam tijdens een tournee met Weiss. Weeds en Turner swingen gracieus over de wisselingen met een strakke begeleiding van Gestrin, Lee en Cahill. Gestrin neemt een geweldig solo-einde met slim geplaatste harmonische stoten van de blazerssectie die het ensemble terugvoert in de melodie.

Weed-opmerkingen "Thedia" van Thad Jones schreeuwde een klein bigband-arrangement naar mij toe en Bill Coon zorgde ervoor dat dit lastige deuntje tot leven kwam!" Het nummer benadrukt het enorme dynamische bereik van het ensemble, waarbij de klankpaletten naadloos worden doorkruist. Welke andere outfit kan tijdens het hoofd van een deuntje teruggrijpen op de Birth of the Cool-tijdperk Miles Davis en vervolgens de dynamiek verschuiven naar het geluid van het Cookin-tijdperk Miles Davis-kwintet zodra de solosectie toeslaat? Het spreekt tot de enorme collectieve kennis en het respect van het ensemble voor de kunstvorm, en hun acute, individuele focus op het groepsgeluid.

tracks:

1. Home Cookin' 5:38
2. Corner Kisses 5:00
3. Blossoms In May 6:02
4. Power Station 5:06
5. Thedia 5:03
6. Lullaby Of The Leaves 5:36
7. Metamorphosis 6:54