© Rootsville.eu

Danny Jonokuchi Big Band (US)
tiltle: Voices
music: Jazz
release date: august 18, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Danny Jonokuchi

© Rootsville 2023


Danny Jonokuchi verhuisde tien jaar geleden voor het eerst naar New York City, waar hij aanvankelijk het concept voor Voices ontwikkelde toen hij de zeventien meesterlijke muzikanten ontmoette die nu de onvergelijkbare Danny Jonokuchi Big Band bevolken, en de elf vocalisten speelden een prominente rol op deze release. De bandleider verlangde ernaar een project te maken dat aansprak op de artistieke en samenwerkingsvaardigheden van elke muzikant. Jonokuchi deelt: "Voices dient als een herinnering aan de magie die zich ontvouwt wanneer getalenteerde muzikanten samenkomen om iets te creëren dat groter is dan de som der delen.

Voices biedt luisteraars emotionele vocale vertolkingen van standaards met enkele van de allerbeste jazzvocalisten van dit moment. Het openingsnummer van Voices is een heldere, swingende vertolking van de Jones & Khan-klassieker 'The One I Love (Belongs To Somebody Else)'. De bandleider merkt op: “Het openingsnummer bevat mijn oudste medewerker, Alexa Barchini. Ze is de enige muzikant die op elk album dat ik ooit heb uitgebracht te zien is geweest. Het was een goed idee om van dit nummer de opener te maken - het heeft een opvallend uptempo en vrolijk geluid, en de meeste mensen die bekend zijn met mijn muziek zijn grote fans van Alexa's zang.

Brianna Thomas' adembenemende vertolking van "Summertime" is een ander hoogtepunt van Jonokuchi's muzikale meesterwerk. Thomas’ zanglijnen druipen van haar soulvolle refreinen. Deze Gershwin-standaard, ingesteld als het vierde nummer op het album, is de explosieve, grand slam van de plaat. Jonokuchi's opgewekte samba-arrangement van "What a Difference a Day Made" bevat juichende zang van Alita Moses. De bandleider merkt op dat zijn samenwerking met Moses al lang aan de gang is en riep uit: "Alita Moses en ik dromen al jaren over een bigband-samenwerking, maar onze schema's zijn nooit op elkaar afgestemd ... Dus toen ik haar voor het eerst mijn versie van " What a Difference a Day Made” Ik geef toe dat ik tranen in de ogen kreeg... Toen ik haar dit leuke samba-arrangement hoorde zingen, voelde ik dat het project echt tot stand kwam.” Luisteraars zullen genieten van de zwoele zang van Zuraitis op het ontspannen arrangement van "Social Call" van de bandleider. Jonokuchi herinnert zich “Nicole Zuraitis’ uitvoering van “Social Call” bezorgt me kippenvel. Met haar feilloze uitvoering van de nogal hoekige melodie komt ze binnen in het arrangement. Ze blijft zo trouw aan de originele melodie dat wanneer ze het verfraait, er een diep gevoel van verwondering is.

Voices gaat ver om het klassieke bigbandgeluid in 2023 te brengen. Jonokuchi vindt de perfecte balans tussen traditie en innovatie, en de muzikanten die op de nummers van dit album te horen zijn, zijn van harte toegewijd aan het creëren van een ensemblegeluid dat de zanger complimenteert in een meesterlijke manier. De bandleider merkt op: "Ik ben dankbaar dat [de muzikanten] allemaal hun persoonlijkheid en individuele stemmen hebben bijgedragen aan het eindproduct, terwijl ze grote zorg hebben besteed aan het perfectioneren van de ingewikkelde details van de arrangementen. Dit is het grootste compliment dat ze me hadden kunnen geven. Van de zang tot de geïmproviseerde solo's tot de ensemble-passages, elke muzikant gaf dit album karakter. Er zijn geen "wegwerp"-notities en elke zin tilt je naar de volgende. Dit wordt alleen bereikt met een niveau van ervaring, professionaliteit en liefde voor het genre dat verbluffend is.”


tracks:

 1. The One I Love (Belongs to Somebody Else) (2:53)
 2. All of Me (3:12) 
 3. Social Call (3:07) 
 4. Summertime (5:43) 
 5. You Turned the Tables on Me (3:35) 
 6. What a Difference a Day Made (4:25) 
 7. Blame It on My Youth (5:06) 
 8. Born to Be Blue (5:47) 
 9. So Many Stars (4:43) 
 10. All or Nothing at All (4:42) 
 11. I’m Just a Lucky So-and-So (4:14)