© Rootsville.eu

Dara Starr Tucker (US)
tiltle: Dara Starr Tucker
music: Jazz
release date: june 03, 2023
label: Green Hill Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Dara Starr Tucker

© Rootsville 2023


Op haar nieuwste album toont Dara Starr Tucker de veelzijdige artieste zes levendige originele composities naast geïnspireerde arrangementen van moderne en klassieke liedjes van schrijvers als Billie Eilish, Bill Withers, John Denver en Kurt Weill.
Tuckers sonoriteit en lyriek komen met een "doordringend maar geruststellend slaapliedje dat wakker en geruststellend is. Haar geluid wordt ondersteund door de dynamische muzikaliteit van pianisten Aaron Parks, Mike King en James Hurt, bassisten Vicente Archer en Greg Bryant en drummer Marcus Finnie.

De opvallende composities van Tucker zijn gelijke delen contemplatie en commentaar - een benadering die een integraal onderdeel was van haar kunstenaarschap lang voordat ze beroemd werd op sociale media. Een van de hoogtepunten van haar vorige album Dreams of Waking: Music For a Better World (2021, Green Hill) was "Do We Sleep?", een tot nadenken stemmende, muzikale reactie op de moord op George Floyd en Breonna Taylor, die werd ontvangen lof door American Songwriter. Op haar gelijknamige album legt Tucker de lat hoger door zes verfijnde originele composities te presenteren die haar positie als vooraanstaande hedendaagse songwriter in de jazzruimte ongetwijfeld naar een hoger niveau tillen.

Hoogtepunten van de originele composities zijn de albumopener "Scars" (en de afsluitende reprise), die eraan herinnert dat pijn uit het verleden leerzaam kan zijn en "Falling", een zwevende reflectie op het verstrijken van de tijd vanuit het standpunt van een geliefde die verder is gegaan. Het groovy "If You Ask Me To" is een leuk, vrolijk deuntje dat Tucker op een uitdaging schreef en bevat de pittige blazers van trompettist Giveton Gelin en saxofonisten John Ellis en Stacy Dillard.

Tucker, een echt veelzijdige kunstenaar, toont ook haar meesterschap in het herconfigureren van werken van anderen. Ze neemt de emotionele Billie Eilish-hit "Everything I Wanted" op zich met de empathische begeleiding van Parks, Archer en Finnie, waardoor ze zich met elke noot eigen maakt. Vaak gebruikt als afsluiting van een concert tijdens haar liveshows, zweeft Tucker op de traditionele roots-gospel hymne "Just A Closer Walk With Thee", hervat hier in een opgewekt, New Orleans second line gevoel.

Zoals blijkt uit Dara Starr Tucker, maakt de in Philadelphia gevestigde muzikant haar stempel op de wereld van organische, oprechte muziek door de melodische en lyrische rijkdom van de centrale vlakten te mengen met de soulvolle spanningen van de Black American-ervaring. Haar eclecticisme wordt geleid door de diversiteit van haar verhaal. Geboren in Tulsa, Oklahoma in een familie van zangers en predikanten, reisden Tucker en haar broers en zussen door de VS om met hun ouders te zingen.

Van daaruit heeft Tucker een breed scala aan locaties ervaren die ze naar huis heeft genoemd, waaronder Interlaken, Zwitserland; Nashville, Tennessee, New York City en nu Philadelphia, Pennsylvania. Tucker is een alumna van The Woodshed Network, gesponsord door 651 Arts en opgericht door NEA Jazz Master Dee Dee Bridgewater. Tucker toerde met haar eigen bands en ook met de bekende hybride gitarist Charlie Hunter. In 2020 werkte ze samen met blues- en Americana-artiest Keb Mo' om mee te schrijven aan het titelnummer van zijn GRAMMY-winnende Best Americana Album, Oklahoma. Ze is verschenen op NPR's Jazz Night in America en maakte haar nationale televisiedebuut op The Tavis Smiley Show op PBS. Tucker's album uit 2021, Dreams of Waking: Music For A Better World, bereikte # 7 in de JazzWeek National Radio Charts. Haar nieuwste album is opgenomen door GRAMMY-winnende ingenieur Mike Marciano en geproduceerd door Greg Bryant.

tracks:

1. Scars (5:33)
2. Annie’s Song (3:26)
3. Falling (3:32)
4. Everything I Wanted (4:41)
5. If You Asked Me To (4:21)
6. Letters (4:48)
7. September Song (5:33)
8. Standing On The Moon (4:14)
9. Can We Pretend? (3:48)
10. Try To Remember (4:10)
11. Just A Closer Walk With Thee (3:55)
12. Scars - Freedom (7:11)