© Rootsville.eu

Dave Keller (US)
tiltle: It's Time To Shine
music: Blues - Soulblues
release date: august 2023
promotion: Michelle Castiglia (Mail) - Mac radio Promo
info artist: Dave Keller


© Rootsville 2023


Deze 'It's Time To Shine' van Dave Keller is de opvolger van het in 2020 uitgebrachte 'What You Get is What You Give'. Dave Keller, tweevoudig genomineerd voor de Blues Music Award, is een veelgeprezen zanger, een intense gitarist en een getalenteerde songwriter. Gevoed door zijn liefde voor de diepe zuidelijke soul-blues en gospel, klinken zijn uitvoeringen met passie, integriteit en bevatten ze een compromisloze ziel en net als op zijn vorig album is ook nu Annika Chambers-DesLauriers aanwezig als backing vocals.

Dave Keller heeft behoorlijk naam gemaakt. Hij heeft drie Blues Music Award-nominaties verdiend voor Best Soul Blues Album of the Year (2014, 2019, 2021). Hij won de Best Self-Produced Album Award van de International Blues Challenge (2012). Hij en zijn band toeren voortdurend, treden op op topfestivals en -locaties in de VS en Europa en winnen fans met één livewire-show tegelijk. Dertig jaar geleden, in de ijskoude bergen van Vermont, ging Dave Keller op pad om de muziek te spelen waar hij van hield: diepe blues. Autodidact als zanger en gewapend met een oude akoestische gitaar van Yamaha leerde Keller zijn lessen op de muziektent. Binnen een paar jaar was hij overgestapt op elektrisch, had hij een funky trio samengesteld en was hij aan het optreden in heel New England. Blijkbaar had hij de gave om mensen een goed gevoel te geven. En memorabele liedjes schrijven. Het duurde niet lang voordat hij een klein leger trouwe fans had.

Onderweg werd hij verliefd op Memphis Soul. Er verschenen mentoren. Machtige Sam McClain, een van de diepste Soul/Blues-zangers, raakte bevriend met Keller. De legendarische gitarist Ronnie Earl (Roomful of Blues) nodigde Keller uit om met hem te zingen en samen te schrijven (Living In The Light uit 2010). Robert Ward, de mystieke gitarist uit Dry Branch, Georgia, sloot ook vriendschap met Keller. En de afgelopen tien jaar heeft Keller regelmatig opgetreden met zijn goede vriend Mississippi Soul/Blues-meester Johnny Rawls. Tegenwoordig is Keller meer dan alleen een fakkeldrager voor de muziek waar hij van houdt. Hij is een bekroonde artiest, een krachtige artiest en een eersteklas songwriter, die zijn spannende shows op podia over de hele wereld brengt.

Op deze 'It's Time To Shine' vinden we 12 originals van de hand van Dave Keller. Het eerste nummer op de schijf is Waiting For The Sunrise. Het opent met een scherp geluid en mijn oren spitsen onmiddellijk. Dit is het soort geluid waar ik echt van geniet, en de keyboards dansen met de ritmesectie om een goed gevoel te creëren. Keller neemt een hele coole gitaarpauze. Het hele nummer rockt. Ja, dit is een goede manier om met dingen te beginnen. Het volgende nummer, The Truth Of The Blues, kijkt naar de dingen die ons vandaag de dag de blues bezorgen. Dat zijn zaken als racisme, onze verschillen en dergelijke. En het wordt allemaal gedaan met een hard rockend randje. ‘Welk deel van vriendelijkheid begrijp je niet?’ Inderdaad. Er zijn geen antwoorden in het nummer, maar Keller laat wel de schijnwerpers wijzen op wat er mis is met onze samenleving.

Keller volgt 789-0133 op en beschikt over de blazerssectie. Als je merkt dat je geen plezier hebt, kun je gewoon dat nummer bellen en hij zal er zijn om je een goed gevoel te geven. Je zult merken dat hij het netnummer heeft weggelaten, dus als dit jouw nummer is, wees dan gerust, hopelijk krijg je geen rare telefoontjes. Het nummer zelf is helder en ik ben dol op de toetsenborden die worden gebruikt. Het autobiografische titelnummer is My Time To Shine. Keller vertelt hoe hij zich voelt als hij in de schijnwerpers staat. Ik vermoed dat er mensen zoals ik zijn die zijn naam hebben gehoord zonder zijn muziek te horen, en nu is het tijd om ervoor te zorgen dat iedereen weet wie hij is. Het nummer is anthemisch en kan iedereen ter harte nemen. Grijp uw kans, zorg ervoor dat het uw tijd is om te schitteren.

Misschien wel mijn favoriete nummer op het album, I Wanna Go Back To Memphis, is een soulbluesklassieker. Er zijn dagen dat ik gewoon terug wil naar Memphis, barbecue en ribben wil eten en naar al die geweldige muziek wil luisteren. Ik word er nostalgisch van en als je ooit in Memphis bent geweest, heeft het misschien wel hetzelfde effect op jou. Hij volgt op met de prachtige ballad, The First Time With You. Deze zal wat airplay krijgen, omdat ik van plan ben hem zo snel mogelijk te delen. Die keer dat je de persoon vindt met wie je echt bedoeld was, maakt alle tijd goed die je met de verkeerde hebt doorgebracht. Muzikaal en tekstueel goed gedaan.

Keller baant zich een weg door Nothing Like Your Love. Het is een positief nummer met veel energie dat de luisteraar oppikt en in een nadenkende stemming brengt over de liefde van hun leven. Het rockende Paint A New Life Together volgt. Het is het verhaal van samen een nieuw leven beginnen en het schilderen van het huis gebruiken om het schilderen van oude relaties aan te toevoegen. Het is slank en het nummer is een rocker, net als de meeste nummers op het album. Ik vind deze erg leuk.

Full Measure Of Pleasure volgt en vertelt over de man die er gewoon zeker van zal zijn dat zijn geliefde al het plezier krijgt dat haar toekomt. De gitaar van Keller mengt zich met de keyboards om een muur van geluid te creëren die echt opvalt. Het volgende is Mayor Of Memory, het verhaal van een man die nooit iets vergeet – vooral de dingen die hem pijn hebben gedaan.Het gaat langzaam voor Something 'Bout A Sad Song. Met zo'n titel weet je dat het geen lachertje zal zijn, maar dat het introspectief en lieflijk is. Dit is een die ik laat op de avond zou spelen, wanneer iemands emoties de neiging hebben om te denken over fouten uit het verleden. Prachtig soulnummer. Keller and Company sluit het album af met Hard To Believe. Hij vindt het moeilijk om te geloven dat ‘jij degene was die verliefd op mij was’. Velen van ons hebben zich zo gevoeld, misschien hebben we het gevoel dat we de liefde voor iemand die volgens ons buiten onze klasse ligt, niet waard zijn. Het is een goed nummer en een goede manier om het album te sluiten.

tracks:

01 Waiting For The Sunrise
02 The Truth of the Blues
03 789-0133
04 My Time To Shine
05 I Wanna Go Back To Memphis
06 The First Time With You
07 Nothing Like Your Love
08 Paint A New Life Together
09 Full Measure of Pleasure
10 Mayor of Memory
11 Something 'Bout A Sad Song
12 Hard To Believe

musicians:

Dave Keller: Vocals, Guitars
Ira Friedman: Keyboards (Crumar Mojo, Moog Little Phatty, Wurlitzer, Nord Electro)
Jay Gleason: Drums, Percussion
Alex Budney: Bass
Mark Earley: Tenor Sax, Baritone Sax
Tom Palance: Trumpet
Annika Chambers-DesLauriers: Backing Vocals