© Rootsville.eu

David Laronde (Can)
tiltle: I Know I Can Fly
music: Folk-Rock-Blues
year: 2023
promotion: Speak Easy (Beverly Kreller)
info artist: David Laronde

© Rootsville 2023


Teme-Augama Anishnabai singer-songwriter DAVID LARONDE vertolkt hedendaagse roots, folk, rock en blues. Laronde, woonachtig in Temagami, ON, heeft zojuist een nominatie ontvangen voor de Performing Arts-Johann Metcalf Award. Hij is ook net op tournee geweest door Oost-Canada om zijn laatste van drie volledige albums, I KNOW I CAN FLY, te promoten, die nu op alle grote platforms verkrijgbaar is. Laronde rondt zijn tour af met een show op 3 oktober in Jazz at the Junction, North Bay, ON en er komen er nog meer in Toronto, Londen en Cobalt, ON.

Laronde's debuutalbum Right City Wrong Town werd in 2013 genomineerd voor het beste bluesalbum van de APCM Awards. Toen kwam Under the Raven's Wings, en vervolgens zijn derde album, I Know I Can Fly – dat een nominatie ontving voor Indigenous Songwriter of the Year van de Canadian Folk Music Awards in 2022. Plus zijn nummer "I Need You" bereikte nummer 9 op de Indigenous Music Countdown-hitlijst. Gezien deze geschiedenis weet het publiek al dat zijn verhalen scherp zijn en dat zijn muziek opbeurend is. Zoals Laronde zegt: "Muziek overstijgt alles. De boodschap in mijn muziek is eenvoudig. Laten we in dit geweldige land van ons de kracht en kracht van onze voorouders gebruiken - die duizenden jaren lang floreerden, holistisch, fysiek en spiritueel verbonden met Moeder Aarde We hebben allemaal de kracht om vrij en gezond te leven, alleen maar door ons bewust te zijn van onze verbinding met onze voorouders.' Dat gezegd hebbende: Laronde IS OP EEN MISSIE. Deze tour brengt hem naar de oostkust van Canada om in de voetsporen te treden van zijn eigen voorouders van Deny de Laronde, om de geschiedenis van Port Lajoie (Charlottetown), PEI, Frankrijk-Acadia-PEI-Ottawa River-vallei te voelen en te ervaren.

Tijdens deze tour maken mensen kennis met Laronde’s nieuwste album I Know I Can Fly. Het is een rustige, krachtige meditatie over het volharden van liefdevolle relaties en persoonlijke vrijheid onder allerlei uitdagende omstandigheden. Het beschikt over heldere akoestische gitaar, meeslepende zang en zachte maar boeiende productie.

"I Need You" biedt een eenvoudige bekentenis van tijdloze, eeuwige toewijding, terwijl "Run With My Father" een Roma-gevoel en beklijvende zang combineert met een ongewoon woordeloos refrein. Laronde zegt dat het lied gaat over je vrij voelen en contact maken met zijn ouders, terwijl hij langs een strand in Cuba rende.

Het zacht rollende titelnummer biedt een suggestieve slidegitaar, een kenmerkende handdrum en een rootsy Americana-sfeer. Laronde zegt dat hij dit vrijheidslied schreef terwijl hij op een rots zat te kijken naar een meeuw die zweefde in de zomerbries. Aan de andere kant werd 'Leonard's Lament', een donker, stemmig stuk met tremolo-elektrische gitaar, geschreven voor Leonard Peltier - die de afgelopen 47 jaar in een federale gevangenis heeft gezeten, nadat hij ten onrechte was veroordeeld voor de moord op twee FBI-agenten. agenten bij de schietpartij in 1975 in het Pine Ridge-reservaat, South Dakota.

"Right Here For You" gaat over een tienermoeder die haar baby bij de geboorte opgeeft en zo'n 50 jaar later herenigd wordt. Trompetten klinken ter viering van de vervulde zoektocht om elkaar te vinden. "Gonna Be Alright" is een luchtig, springerig, ouderwets countrynummer waarin de verzekering wordt gegeven dat relaties stand zullen houden in ijle tijden van lockdown en gedwongen samenwonen.

"Zelfmoord onder tieners in reservaten van Canadese Indianen blijft een onoplosbaar menselijk probleem", zegt Laronde. "'One Last Time' is bedoeld om de luisteraar mee te nemen in de nasleep van zo'n gebeurtenis." "Footsteps" is het meest puur "folk" nummer op het album en is een persoonlijk verslag van de innerlijke onrust bij het nemen van "verder gaan" -beslissingen om een relatie of een onbevredigende baan te beëindigen.

“Geliefden die door omstandigheden uit elkaar worden gehouden als gevolg van COVID-19 zijn het meest merkbaar tijdens de kerstperiode”, zegt Laronde. "'Where Are You' gaat over de leegte die ontstaat als een geliefde alleen is tijdens de feestdagen." "I Carry Your Smile" is een instrumentaal nummer over de altijd aanwezige glimlach van Laronde's moeder Barbara Laronde.