© Rootsville.eu

Deborah Silver (US)
tiltle: Shake It Off
music: Jazz
release date: 2023
label: Glitter & Grits Records
info artist: Deborah Silver
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


De legendarische Quincy Jones is opgetogen over Deborah Silver - de in Mississippi geboren, tweevoudig nummer 1 zangeres in de Billboard-hitlijst - door te zeggen: 'Haar sterke en zwoele zang is verleidelijk en rustgevend voor de ziel. Haar talent en schoonheid zijn even buitengewoon. Wat ze ook zingt, ze bezit het, waardoor elke noot ertoe doet! Eén keer luisteren en je weet... zij is de echte deal.'

Deborah heeft een reeks hitduetten gehad met gevierde artiesten, waaronder Bill Medley (Righteous Brothers), Jack Jones, Ronnie Millsap, Pam Tillis, Freddy Cole, Ann Hampton Callaway en Ray Benson (Asleep at the Wheel). Haar aankomende releases omvatten duetten met supersterren Tony Orlando, Steve Tyrell en jazzicoon Diane Schuur. Momenteel neemt ze een volledig album op met The Count Basie Orchestra.
Op haar album Glitter & Grits - geproduceerd door Ray Benson - staan muzikanten van Asleep at the Wheel, zijn meermaals Grammy bekroonde band, die momenteel hun tweeënvijftigste verjaardag viert. Glitter & Grits versterkt de veelzijdigheid van Silver, terwijl ze het publiek meeneemt op een reis van jazz naar de unieke westerse swingstijl, terwijl ze de nummers op een dynamisch, opbeurende manier tot leven brengt.

Glitter & Grits werd uitgeroepen tot de beste commerciële opname van Broadway ter wereld, belandde op nummer 1 in zowel de Traditional Jazz- als de Western Swing Charts en stak de grens over om nummer 3 te worden in de Weekly Top 50 Country Album Chart. Veteraancriticus Rex Reed schreef dit in reactie op het album: “Moe van rock en allergisch voor country en western, ik vind de schok van wat Deborah Silver heeft gedaan - de essentie van beide muziekgenres destilleren tot een frisse cocktail van brandbare vreugde - zowel een verrassing als een sensatie. Het resultaat is uniek en smaakvol entertainment dat gegarandeerd een gelukkige glimlach op ieder gezicht tovert, in een tijd waarin de wereld er het meeste behoefte aan heeft. Wat een traktatie! Moeilijk uit te leggen, maar gemakkelijk om van te houden.”
Na vele jaren vrij te hebben genomen van toeren om zich te concentreren op het opvoeden van haar kinderen, kwam Deborah terug met een knaller! Haar album, The Gold Standards, geproduceerd door Steve Tyrell met verbluffende arrangementen van Alan Broadbent, was een out-of-the-box hit die omhoogschoot naar nummer 1 in zowel het Billboard Traditional Jazz Album als nummer 1 in de Billboard Heatseeker Albumlijst. als nummer 2 in de algemene Billboard Jazz Album-hitlijst. Haar EP - Sunny Side - is een Amazon Jazz-bestseller.

Deborah is ook een inspiratie voor vrouwen overal ter wereld die hun carrière opnieuw willen opstarten nadat ze de tijd hebben genomen om hun gezin groot te brengen. Haar epische terugkeer naar de muziekindustrie bewijst dat alles overwonnen kan worden. Aldus haar mantra #NeverTooLate.

Haar uitverkochte podiumoptredens in clubs, concertzalen en met symfonieorkesten doen denken aan het gouden en glamoureuze tijdperk van Las Vegas. Deborah heeft verblind in talloze clubs en centra voor podiumkunsten in het hele land, waaronder Jazz at Lincoln Center, Birdland, Blues Alley, Feinstein’s 54 Below, Catalina Jazz Club, The Colony’s Royal Room en het Kravis Center for the Performing Arts.
Deborahs opgenomen werk en optredens krijgen – tot niemands verrassing – voortdurend lovende kritieken. Volgens Rex Reed van The New York Observer: “Als Deborah Silver een microfoon overneemt, bezoekt ze niet alleen het podium, maar is ze de eigenaar ervan! Geloof me. Met schoonheid, stijl, talent, swingende muzikale kennis en een hoop pazazz heeft Deborah Silver het allemaal in één pakket. Ze is een sensatie, een swingende showbizz-wervelwind... en een koopje tegen elke prijs!

Deborah lijkt niet alleen te inspireren met haar achtergrondverhaal, maar ook met haar dagelijkse handelingen. Typerend voor haar filantropische aard, nam Deborah haar album Pure Silver op, een geweldige verzameling standaard- en popfavorieten, om geld in te zamelen voor ALS-onderzoek. Ze blijft die liefdadigheidstoezegging nakomen door 100 procent van alle opbrengsten uit de albumverkoop te doneren aan mensen die aan de ziekte lijden. Ze schonk ook alle verkopen van The Gold Standards in de eerste week aan verschillende goede doelen, waaronder, maar niet beperkt tot, United Way, Semper Fi Fund (ter ondersteuning van gewonde leden van alle takken van de Amerikaanse strijdkrachten) NASCAR Victory Junction Gang Camp (voor kinderen met ernstige medische aandoeningen) en ALS-onderzoek, ter ere van haar zus bij wie de kwaadaardige ziekte werd vastgesteld.

Samen met haar dochter begon Deborah een wereldwijde liefdadigheidsbeweging met de titel SLAM ALS om de steun voor een geneesmiddel voort te zetten. Terwijl ze herstellende was van het COVID-19-virus, werkte Deborah samen met de twaalf Grammy-genomineerde Dennis Lambert om het nummer ‘COVID-19 Blues’ te schrijven om geld in te zamelen voor zowel het Actors Fund als de Jazz Foundation of America, om deze mensen te helpen. lijden als gevolg van de pandemie.