© Rootsville.eu

Don Braden (US)
tiltle: Earth Wind and Wonder (Vol 2)
music: Jazz
release date: june 16, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Don Braden

© Rootsville 2023


Saxofonist, componist en arrangeur Don Braden is verheugd om de release van Earth Wind and Wonder Volume 2 op 16 juni 2023 aan te kondigen, een vervolg op zijn geprezen eerste deel, uitgebracht in 2018. Net als zijn voorganger vindt Earth Wind and Wonder Volume 2 een geselecteerd repertoire van twee vroege muzikale invloeden van Braden: Earth, Wind & Fire en Stevie Wonder. De output is even energiek als groovend, wat we gewend zijn van de fantasierijke arrangementen en kritische ontvangst van Bradens vorige aflevering. Gedurende Earth Wind and Wonder Volume 2 is Braden te horen op tenorsaxofoon, fluit en altfluit. Hij wordt vergezeld door Art Hirahara en Miki Hayama op piano en keyboard, bassist Kenny Davis, drummer Jeremy Warren en percussionist Kahlil Kwame Bell.

Braden werd geboren in Cincinnati, Ohio en groeide op in Louisville, Kentucky. Hij begon tenorsax te spelen op 13-jarige leeftijd en begon professioneel te spelen op 15-jarige leeftijd. Op de middelbare school speelde hij in de McDonald's All-American High School Jazz Band. Hij studeerde van 1981 tot 1984 aan de Harvard University, studeerde techniek en speelde in het jazzensemble van de school. Hij verhuisde in 1984 naar New York City, waar hij speelde met The Harper Brothers, Lonnie Smith en Betty Carter. In 1986-87 toerde hij met Wynton Marsalis, en daarna speelde hij met Out of the Blue, Roy Haynes, Tony Williams, Freddie Hubbard, J.J. Johnson, Tom Harrell, Art Farmer en de Mingus Big Band.

De opname begint met de heldere Earth, Wind & Fire-melodie "In the Stone", die behendig Braden's beheersing van zowel uptempo swing als jazz-samba laat zien. Terwijl hij tussen de twee stijlen afwisselt, geeft het deuntje door dat 'ware liefde in de steen is geschreven', een passende openingsboodschap voor de bandleider van zo'n eerbetoon. "Master Blaster (Jammin')" volgt en roept een krachtige mode op die, zoals Braden aangeeft, is geïnspireerd door de arrangeerstijl van Elvin Jones. "Reasons" biedt een grondige harmonische behandeling en een swingende solosectie met robuust werk van Kenny Davis, briljante ritmische scherpte van Kahlil Kwame Bell en standvastige bijdragen van Miki Hayama op zowel piano als keyboards. "Send One Your Love" transformeert Wonder's R&B-radiohit in een tedere jazzballad, waarbij Braden's grenzeloze palet op tenor wordt uitgezonden, terwijl een verschuiving in toonsoort de visionaire en gevoelige manieren van Art Hirahara vertoont.

Hoewel Earth, Wind and Wonder, Volume 2 geworteld is in het repertoire van zijn twee bovengenoemde muzikale invloeden, wijdt Braden twee originele deuntjes aan de plaat, één voor elk van zijn muzikale helden. De oneven gemeten "Profusion" stort ineen geïnspireerd door Wonder-hits "Contusion" en "Too High", waarvan de laatste de triade-beweging van Braden motiveerde en de belangrijkste regeerde als een van Wonder's meest multiplex fusion-impressies. "Arise", het tweede originele album, is ook te horen aan het einde van Braden's Contemporary Standards Ensemble (2000). Het swingende nummer roept een vergelijkbare glorie op die wordt geprojecteerd op het repertoire van Earth, Wind & Fire en wordt naar buiten gebracht door een zinderend samenspel tussen Braden op saxofoon en Jeremy Warren op drums.

Beide fluitaanbiedingen van Braden komen uit Wonder's Fulfillingness' First Finale: de etherische wals "Bird of Beauty" en het zwoele "Creepin'", die Braden ook opnam op zijn After Dark (1998). Een bewijs van zijn pittige muzikaliteit, de bereidheid van Braden om zulke bekende deuntjes in verschillende formaten op te nemen, markeert een blijvende en zeldzame nieuwsgierigheid. Bijgevolg, wanneer hij terugkeert naar de saxofoon op de slotverklaring "That's the Way of the World", kunnen luisteraars anticiperen op swing en zweven, maar ze zullen genieten van de onzekerheid over wat Don Bradens volgende avontuur precies in petto heeft.

tracks:

  1. In the Stone (5:07)
  2. Master Blaster (Jammin’) (6:24)
  3. Reasons (7:41)
  4. Profusion (6:32)
  5. Send One Your Love (5:36)
  6. Bird of Beauty (5:26)
  7. Arise (6:36)
  8. Creepin’ (5:01)
  9. That’s the Way of the World (6:34)