© Rootsville.eu

Donald Vega (NI)
tiltle: As I Travel
music: Jazz
release date: october 27, 2023
label: Imagery Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Donald Vega

© Rootsville 2023


De veelgeprezen pianist en componist Donald Vega is een uitblinker wiens lof alleen wordt geëvenaard door de reikwijdte van zijn visie. Door uit de eerste hand te studeren bij jazzlegendes als John Clayton, Billy Higgins en Kenny Barron, een vast lid te zijn van het legendarische Ron Carter Golden Striker Trio, en meest recentelijk geselecteerd te zijn als Guggenheim Fellow, heeft Vega een indrukwekkende en brede ervaring achter de rug. carrière die hem gestaag naar de hogere regionen van het jazzlandschap heeft geduwd. Vega, geboren in Nicaragua, emigreerde op 14-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten en is krachtig gevormd door de mensen en ervaringen die hem vanaf zijn jeugd hebben bijgestaan tot de muzikant en persoon die hij nu is. As I Travel, het vierde album van Vega als bandleider, is een programmatische, autobiografische reeks composities geïnspireerd door zijn reis - zowel geografisch als immigrant als ongrijpbaar zoals hij door de levens van anderen is gevormd. Met een all-star selectie van Lewis Nash (drums), John Patitucci (bas) en Luisito Quintero (percussie), benadrukt As I Travel de interactieve en onderling verbonden aard van wat het betekent om te leren en te groeien als mens.

De titel van het album en het titelnummer waar de naam aan ontleent, vatten bondig het verenigende thema van het album samen. De naam As I Travel verwijst naar de duidelijke fysieke afstand van Nicaragua, naar Los Angeles, waar Vega's familie zich vestigde, en uiteindelijk naar New York, waar Vega studeerde en zich alleen vestigde. Tegelijkertijd is deze titel een knipoog naar Vega’s persoonlijke ontwikkeling van hoofd en hart, met lessen die zijn geleerd in beide seizoenen van verwondering en beproeving. “Door landen te verhuizen en uiteindelijk een aantal van de beste universiteiten ter wereld te bezoeken, heb ik veel over mezelf, mijn karakter en mijn passie voor muziek geleerd”, zegt Vega. “Tegenslag heeft me ook geleerd compassie te hebben voor de mensen om me heen, het belang van het horen van ieders verhaal en het herkennen en vieren van hun uniekheid.”

Muzikaal zet Vega het vertellen van verhalen centraal in zijn composities. Of het nu gaat om aangename melodieën of idyllische harmonieën, Vega verwerkt zijn tijd op de muziektent in elke noot en rust die hij speelt. Meer dan louter toonhoogte en ritme, draagt Vega het medeleven en de vriendelijkheid met zich mee die voortkomen uit zijn rijkdom aan gevarieerde ervaringen bij elke uitvoering. “Mijn muziek komt uit een plek van liefde… Dit album is een viering van vrienden en familie en alle ervaringen en herinneringen die ons maken tot wie we zijn”, zegt Vega. “Ik hoop dat al deze dingen voelen en dat niveau van liefde en medeleven terugbrengen naar hun eigen families en levens. Zou dat niet geweldig zijn?”

As I Travel begint levendig met een nummer getiteld “Baila! Dans alsof er niemand aan het kijken is". Zoals de naam al doet vermoeden, is het stuk een jubelend statement dat de cultuur en visie van Vega’s thuisland weerspiegelt. “In Nicaragua is er zoveel armoede, en toch staan de mensen bekend om hun vreugde”, zegt Vega. “Ze nemen de tijd om elk moment te vieren en ‘Dance Like No One’s Watching’.” Als vader ziet Vega dezelfde onoverwinnelijke geest van geluk in zijn zoon, en dit stuk is eveneens opgedragen aan en geïnspireerd door zijn zoon en zijn vaderland. Het album gaat verder met een hervertelling van een van Vega’s oudste en dierbaarste composities, ‘Tomorrows’. Oorspronkelijk was het titelnummer van zijn debuutalbum uit 2008, 'Tomorrows', een verhaal van hoop en optimisme voor de toekomst, geïnspireerd door de hoop en optimisme van zijn eigen verhaal - ook al schuilt het optimisme soms in de verfraaiing. “Er wordt veel verteld dat ik op 4 juli op 14-jarige leeftijd naar dit land kwam.

De waarheid is dat ik me de exacte datum of het exacte jaar niet meer herinner”, geeft Vega toe. “...maar het is toch een leuk idee? Dat Amerika nog een jaar vierde, terwijl ik tegelijkertijd de grens overstak om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen.” Terwijl het album zijn einde nadert, krijgen luisteraars een meeslepend, prachtig werk te zien met de titel ‘Dear Mayra’, Vega’s eerbetoon aan zijn moeder. Vega's moeder was in veel opzichten zijn baken toen hij opgroeide. Van het effenen van de weg naar Amerika voor haar familie, tot het er altijd voor zorgen dat Vega alles had wat hij nodig had om muziek na te streven: ze is een standvastige, ‘positieve natuurkracht’ in het leven van de componist. “Je zult merken dat er veel secties zijn waarin dit nummer niet ophoudt”, zegt Vega. “Het drijft je hoe dan ook vooruit, net zoals elke moeder over de hele wereld doet.”