© Rootsville.eu

Doug Beavers (US)
tiltle: Luna
music: Jazz
release date: june 30, 2023
label: Circle 9 Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Doug Beavers

© Rootsville 2023


Doug Beavers is een Buffet Crampon USA-artiest die optreedt op Antoine Courtois Trombones en onderschrijft Eargasm Earplugs. Hij is lid van de adviesraad van Riverview Jazz, een in Jersey City gevestigde 501(c)(3)-organisatie die meer dan 100 concerten per jaar produceert in Hudson County, NJ en omliggende gebieden. Beavers is momenteel op de faculteit van The College of New Jersey, waar hij lesgeeft in Jazz Ensemble en Audio Recording & Production, en is een 2021 Chamber Music America "New Jazz Works" Grantee, gefinancierd door de Doris Duke Foundation.

Na zijn verhuizing naar New York en het behalen van zijn Master's Degree in Compositie aan de Manhattan School of Music in 2002, werd hij gekatapulteerd naar internationale betekenis toen hij werd ontdekt door NEA Jazz Master Eddie Palmieri om het volledige repertoire van zijn historische La Perfecta-groep te transcriberen en te arrangeren. van de jaren zestig. Hij won zijn eerste GRAMMY® Award met Palmieri voor Listen Here in 2006 (Concord Picante), een album met jazzroyalty's als Michael Brecker, Nicholas Payton, Christian McBridge en John Scofield.

De melodische inspiratie van de oceaan wordt overal in Luna genoemd, inclusief het toepasselijk genaamde "Tidal", een up-tempo parade voor het hoornensemble van Beavers, ondersteund door moderne harmonische randen van pianist Gabriel Chakarji. Het deuntje dient als een goede introductie tot de vreugdevolle sensaties van het album, terwijl het ook speelt met ideeën over zwaartekrachtinteractie tussen de zon, de maan en de aarde. Zoals Michael Ambrosino treffend opmerkt in de liner notes van het album, bevat het arrangement "golf na golf van gelaagde intentie".
Beavers blijft bovennatuurlijke beelden opgraven met "Reflejo del Sol", wat ons opnieuw herinnert aan Luna's voorloper, terwijl "Multicolores" ook een pagina haalt uit de Nuyoricaanse salsa dura-componenten die in het hart van Sol zitten. Met de krachtige lyriek van fluitist-zanger Jeremy Bosch, accentueert het pittige deuntje een concept dat Doug Beavers na aan het hart ligt: dat veelzijdigheid en variatie zowel mooi als transcendent zijn. Titelnummer "Luna" vult dit idee aan met een meer grillig ontwerp geschetst in het Cubaanse bolero-formaat.

In de tussentijd werd de tweede helft van Luna, wat Beavers 'Phase 2' noemt, thuis ingekocht, temidden van sporadische en incidentele pauzemomenten in zijn drukke carrière in de muziekscene van New York. De precieze arrangeerneigingen van de trombonist blijven hier in verschillende mate schitteren, die titanen Joe Locke, Robby Ameen en Paul Bollenback versterken op de verfijnde groove "Sea".

De 11-track collectie bevat alle originele composities met uitzondering van "Flor de Lis", waar Beavers een entourage van trombonisten Max Seigel, Conrad Herwig en Francisco Torres verenigt voor een nieuwe verbeelding van de tijdloze Braziliaanse klassieker uit 1976. Het album wervelt romantisch op zijn finale "Sands of Time" door de briljante, vlijmscherpe ritmische behendigheid van percussionisten Luisito Quintero en Robby Ameen die rijden in het weelderige gezelschap van de ijzersterke tumbao van bassist Luques Curtis. Naarmate het deuntje vordert, geeft een voortreffelijk gospelaanbod van zangeres Ada Dyer aan dat het einde nabij is, bevestigd door het aftekenen van trombones en Franse hoorns en het in rust brengen van luisteraars.

Door in deze context te werken, kon ik persoonlijker worden met de muziek op Luna", deelde Beavers in een verklaring, verwijzend naar de Latin Jazz-lens waarin Luna drong. Luna is tegelijkertijd gevoelig, avontuurlijk, bezield en meditatief en culmineert in de enorme innerlijke werking van een meestercomponist met grenzeloze gevoeligheid en epische ambitie.

tracks:

 1. Luna (Intro) (0:33)
 2. Tidal (6:32)
 3. Reflejo de Sol (6:48)
 4. Las Piedras (7:00)
 5. Multicolores (6:07)
 6. Luna (5:11)
 7. Sea (6:18)
 8. Interlude (0:50)
 9. Flor de Lis (6:26)
 10. Intro to ‘Sands of Time’ (0:55)
 11. Sands of Time (7:31)