© Rootsville.eu

Drew Holcomb and The Neighbours (US)
tiltle: Strangers No More
music: Americana
release date: june 09, 2023
label: Magnolia Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Drew Holcomb

© Rootsville 2023


Er zijn geen vreemden bij een Drew Holcomb-show. Voor het betere deel van twee decennia heeft de bekroonde songwriter zijn publiek bij elkaar gebracht nacht na nacht, waardoor zijn shows niet alleen hedendaagse feesten worden Amerikaanse rootsmuziek, maar dan van gemeenschap en samenwerking.

Dat saamhorigheidsgevoel viert hij met 'Strangers No More' het negende studioalbum van Drew Holcomb & The Neighbours. Aan beide zijden van geschreven een wereldwijde pandemie die het schema van de band tijdelijk stopzette, het is een plaat over het perspectief van tijd, de achtbaan van triomf en tragedie, en gejuich in het aangezicht van chaos. Holcomb en zijn oude bandleden genieten niet alleen van elkaars aanwezigheid na een lange pauze; zij zijn ook hun geluid uitbreiden, ruimte vinden voor tijdloze songwriting, modern- dag Laurel Canyon-folk, versterkte Americana en rock & roll uit het binnenland.

Het afgelopen decennium is goed geweest voor Holcomb. Te beginnen met 2013's Good Light bracht hij vijf opeenvolgende albums uit dat piekte in de bovenloop van de Billboard-hitlijsten. Hij lanceerde Moon River Music Festival, een jaarlijks terugkerend evenement het vieren van de muziek van het moderne Amerikaanse Zuiden. Hij werd vader van drie kinderen en zag zijn vrouw, Ellie, start haar eigen bekroonde solocarrière. Ondertussen prees Rolling Stonee hem al "een van Americana's meest populaire sterren" in een lovend artikel Strangers No More's voorganger, Dragons, wiens single ‘End of the World’ werd een hit op Triple A-radio. Als Dragons een rapsodie van het leven en het gezin was, dan Strangers No More omarmt een breder scala aan onderwerpen en texturen.

De songwriting is deze keer meer introspectief en universeel - "het soort specifieke dat voor iedereen geldt", Holcomb zegt - en de liefdesliedjes die vorige albums vulden zijn vervangen door deuntjes over vriendschap, dood, introspectie en Holcomb's connectie met zijn publiek." Er is deze keer een langere lijst met personages", zei hij voegt toe.

Nog belangrijker dan de personages van Holcomb zijn zijn medewerkers, waaronder bandleden Nathan Dugger (gitaar), Rich Brinsfield (bas), Will Sayles(drums) en Ian Miller (toetsen). Sommige van die muzikanten zijn geweest leden van The Neighbours sinds het prille begin. "Nathan en ik spelen al bijna 20 jaar samen", zegt Holcomb. "Rich en ik spelen al 18 jaar. Ik wilde in die gedeelde geschiedenis leunen en een echte 'bandrecord'. "We werkten weer samen met producer en vriend Cason Cooleyen de groep ging naar Asheville's Echo Mountain Studios om op te nemen Strangers No More in acht geïnspireerde dagen. Ze concentreerden zich op live-in-de-studio optredens die de chemie en kameraadschap van de band lieten zien, waarbij het grootste deel van elk nummer werd vastgelegd - inclusief zang, instrumentale texturen en solo's - in realtime.

Strangers No More opent met ‘Fly’, een vingergeplukt folksong over het verstrijken van de tijd. Het is een prachtig moment van weerspiegeling van een muzikant die gracieus leert ouder worden, waarbij hij de verfijnde rand van zijn songwriting balanceert met een bereidheid om nieuwe dingen te proberen. 'All The Money in the World', met zijn diepgewortelde groove die The laat zien De muzikaliteit van de buren wordt onderbroken door koperblazers, wat het eerste nummer van de band markeert met hoorns. 'That's On You, That's On Me' maakt plaats voor barrelhouse-piano, slide-gitaar en de vettige grit van een juke-jointrockband. 'On A Roll' en 'Possibility' zijn rock-'n-roll-melodrama's van Springsteen-formaat die jammeren en verheffen, hun filmische arrangementen gebouwd voor de grote kamers die Holcomb tegenwoordig regelmatig speelt. Tot slot is er ‘Dance With Everyone’, een levendig eerbetoon naar de liveshow die bruist van een vrolijk optimisme - een gevoel dat vaak ontbrak in de beginjaren van de band,
toen hun shows lang niet zo druk waren.

Strangers No More biedt niet alleen een allesomvattend beeld van de plekken waar Drew Holcomb & The Neighbours geweest, maar ook waar ze naartoe gaan. Van tijdloze volksmuziek tot sfeervolle Americana tot soulvolle rock & roll, het album markeert een ambitieus nieuw hoofdstuk in het verhaal van de band. Nummer voor nummer, show voor show, Drew Holcomb & The Neighbours blijven ons uitnodigen in hun wereld. Vreemdelingen niet meer, inderdaad.

tracks:

1. Fly (2:43)
2. Find Your People (3:14)
3. All the Money in The World (3:59)
4. Gratitude (4:35)
5. Troubles (3:37)
6. That’s on You, That’s on Me (3:09)
7. Dance With Everybody (3:30)
feat. The National Parks
8. On a Roll (4.24)
9. Possibility (4:23)
10. Strange Feeling (3:36)
11. Free (Not Afraid to Die) (4:30)