© Rootsville.eu

Dudley Taft (US)
tiltle: Guitar Kingdom
music: Bluesrock
release date: april 28, 2023
label: independent
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Dudley Taft

© Rootsville 2023


Cincinnati-gitarist Dudley Taft is een bonified revolverheld die naar de muziekschool van Berklee heeft gezeten en bracht tijd door in grungebands uit Seattle, Sweet Water en Second Coming, en toerde internationaal en produceerde acht van zijn eigen albums en woont in een huis dat hij kocht van Peter Frampton. Het is volkomen logisch dat zijn nieuwe album, Guitar Kingdom, is een viering van zijn grootste passie "De gitaar." De tien nieuwe tracks en een bonuscover zijn een weerspiegeling van zijn invloeden uit klassieke bluesriffs en stuwende rock met een vleugje metal en country.

Voornamelijk opgenomen in de thuisstudio van Taft die Frampton heeft gebouwd, wordt Taft ondersteund door cracker jack ritmesectie-spelers, Kasey Williams op bas, drummers Alex Dungan en Nick Owisanka, en keyboards van Andy Smith met backing vocals van Dudley's dochter Ashley Charmae mee met speciale gasten, radiopresentator en bassist John Kessler en de beroemde percussionist Walfredo Reyes, Jr.

“Black And Blues” opent de set met een van de eerder genoemde stuwende riffs en teksten die dat zouden kunnen spreek met een minnaar of zijn trouwe gitaar. Taft vertelt zijn verhaal en geeft ons leuke, liefdevolle inzichten de bron van zijn muzikale genegenheid, of verslaving als je het op 'Old School Rocking' wilt noemen. Hij roept zijn dame om naar buiten te gaan en plezier te hebben op 'Oil And Water', een gewaagde rocker met smaken van klassiek Deep Purple. De gepassioneerde ballad 'Still Burning' is een verfijnde mix van blues en powerpop. Taft beschrijft zijn mantra op het titelnummer "Guitar Kingdom", verklarend "Gitaar is een manier van leven, het is waar mijn geest leidt en het geeft me het gevoel dat ik leef." De ode aan een werkende man, 'Get Stoned', dendert mee met ingewikkelde drumfills van Dungan die overeenkomen met Taft's gitaarleads, noot voor noot en het voetstampende 'Favoriete dingen', beschrijft de deugden van speelgoed en gereedschap waar Taft het meest van houdt - auto's, gitaren en zijn beste meid.

Sommige prima akoestisch tokkelen opent het contemplatieve 'Darkest Night', waarbij een zachtere kant van het zelfgekozen beleden rocker. Het album komt snel weer op gang op het pittige "I Want More (Wild Young Days),” en zijn subtiele sociaal-politieke boodschap. De invloed van Seattle Rock is voelbaar op de zware psalm, "The Great Beyond", met zijn grote drums en super fuzz gitaren. Taft sluit Guitar Kingdom met een geïnspireerde lezing van Tinsley Ellis' epos "A Quitter Never Wins," kracht toevoegen aan het bekendste deuntje van de bluesman uit Atlanta.


tracks:

1. Black and Blues 4:54
2. Old School Rocking 4:57
3. Oil and Water 4:41
4. Still Burning 4:37
5. Guitar Kingdom 5:19
6. Get Stoned 4:39
7. Favorite Things 3:26
8. Darkest Night 3:50
9. I Want More (Wild Young Days) 4:43
10. The Great Beyond 3:20
11. A Quitter Never Wins  5:08