© Rootsville.eu

Duke Robillard & His All-Star Band (US)
tiltle: Six Strings of Steel
music: Jazz
release date: 2023
label: M.C. Records
info artist: Duke Robillard


© Rootsville 2023

 

Op de hoes van de nieuwe cd van Duke Robillard staat een foto waarop hij een shirt draagt waarop brutaal staat te pronken: 'Duke the King of Strings'. Hoewel hij zichzelf nooit verheerlijkt in zijn muziek, heeft Robillard zich al lang gevestigd als gitarist van een gitarist. Van zijn periodes bij Roomful of Blues (waarvan hij medeoprichter was) en de Fabulous Thunderbirds, tot zijn werk met Dylan, Tom Waits en vele anderen, evenals zijn omvangrijke solowerk, hij heeft een bereik en virtuositeit getoond die even opvallend omdat ze ogenschijnlijk moeiteloos zijn. Of hij nu vintage materiaal nieuw leven inblaast of originelen presenteert, hij doet dat met een mix van aardsheid en elegantie.

De titel Six Strings of Steel legt de focus op het instrument van Robillard, maar houd er rekening mee dat de set mede wordt gefactureerd aan zijn All-Star Band. Dus hoewel het album een nieuwe showcase is voor zijn eigen beheersing van blues, rock en jazz, wijst het ook op een ander kenmerk van zijn werk: uitzonderlijk samenspel. Hij deelt gemakkelijk het podium met zijn beste bandgenoten – bassist Marty Ballou, drummer Mark Teixeira, saxofonist Doug James, piano- en orgelman Bruce Bears en zanger Chris Cote.

Door met deze oude begeleiders samen te werken, is Robillard in staat om zelfverzekerd zijn eigen stempel te drukken op bekende en obscure nummers zonder simpelweg retro te klinken. Dylans stuwende, bluesachtige 'Watching the River Flow' wordt op een langzamer tempo opgenomen, met de toevoeging van baritonsax, een akoestische textuur en fiddle door Katie Shore van Asleep at the Wheel, waardoor het nummer een relaxte sfeer krijgt die past bij de reflecterende sfeer van de teksten. Fats Domino's "I'm Gonna Be a Wheel Someday" wordt ook vertraagd en getransformeerd met een verleidelijke ska-groove, samen met een pittige maar typisch korte solo van Robillard. "Take Your Fine Frame Home" van Ike Turner is een R&B-vuurbal - een van de vele nummers die de robuuste vocale kracht van Cote benadrukken - maar Robillard levert een solo met rockabilly-echo's. Zoals gewoonlijk werkt het.

De set kookt vanaf het begin met het instrumentale nummer "Git With It!" van Barney Kessel, terwijl de gitaar van Robillard en de baritonsax van James het tegen elkaar opnemen in een leuk duel. Het halsbrekende 'Shame, Shame, Shame', een hit van Smiley Lewis, pronkt met Robillards liefde voor de oude rock-'n-roll uit New Orleans, terwijl 'Lima Beans', een schaakkastanje uit 1951, waanzinnig besmettelijk is, dankzij de manier waarop James ' boeren sax gooses the groove. Het is een van de twee vocalen van Robillard. De andere is op "Lovin' You" van Lowell Fulson, een klassieke blues die Robillard zijn gebruikelijke stijlvolle fineer geeft.

Het album bevat twee originelen van Robillard. "In Perfect Harmony" (mede geschreven door Ballou, Cote en Teixeira), een zoet eerbetoon aan zijn vrouw, heeft een onweerstaanbaar pop-drijfvermogen en Crescent City-boventonen in de manier waarop James' sax Cote's stem accentueert. "Groovin' in the Swamp" (mede geschreven door Ballou en Teixeira) is precies dat, een loom instrumentaaltje waarin de vloeiende lijnen van Robillard je bijna de vochtigheid laten voelen. Six Strings of Steel wordt afgesloten met Link Wray's onheilspellende 'Rumble', het instrumentale nummer dat wie weet hoeveel gitaristen op gang bracht. Robillard houdt het trouw aan het origineel. De King of Strings lijkt te weten – nog een van zijn deugden – dat het moeilijk is om perfectie te verbeteren.

tracks:

01. Git With It! (3:12)
02. Shame, Shame, Shame (2:13)
03. Lima Beans (3:06)
04. Love Struck (5:08)
05. In Perfect Harmony (4:47)
06. Watching The River Flow (3:46)
07. Billy In The Lion’s Den (Feat. Katie Shore) (4:43)
08. I’m Gonna Be A Wheel Someday (2:27)
09. Take Your Fine Frame Home (3:02)
10. Groovin’ In The Swamp (4:58)
11. Lovin’ You (4:10)
12. Rumble (2:51)