© Rootsville.eu

Ellis Paul (US)
tiltle: 55
music: Singer-songwriter
release date: june 06, 2023
label: Rosella Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Ellis Paul

© Rootsville 2023


Toen de wereld in 2020 werd stilgelegd door Covid-19, Ellis Paul, zoals velen muzikanten, wendde zich tot het internet als vangnet om zijn val op te vangen tuimelend levensonderhoud. Hij plaatste microfoons en lampen in een logeerkamer en begon met het uitvoeren van livestream-shows, het hosten van songwriter-sessies, en het spelen van één-op-één concerten voor fans. Hij vertrouwde op de goede wil van een toegewijde publiek dat hij in drie decennia had opgebouwd.

Hij kon keien genoeg bij elkaar om zijn gezin te voeden, en hij deed het allemaal vanuit zijn huis.
Hij begon ook te schrijven. Voor de pandemie had hij er nooit de luxe van gehad zoveel tijd thuis. Liederen en opnames waren vaak gemaakt op de vlieg, op open kalenderdata tijdens intense trajecten van meer dan tweehonderd nachten per jaar onderweg. Haasten naar studio's, haasten naar shows, schrijven door vliegtuigen. Maar nu was Ellis thuis, met tijd over.

Hij werd 55 en worstelde niet met de idee van de leeftijd, maar de gevolgen ervan. Contractuur van Dupuytren, een ziekte die de vingers stevig tot een vuist sluit, had zich in beide handen gevestigd. Hij vroeg zich af hoe lang hij nog had vertrok als gitarist en pianist voordat het spelen en schrijven bijna onmogelijk werd. Het zou uiteindelijk. Dus hij is net begonnen. Liedje voor liedje. Terwijl hij de tijd had en zijn vingers nog kon gebruiken. Uiteindelijk hadden zijn dagboeken dat wel meer dan 40 nieuwe nummers erin geëtst.

Hij schreef over 55 worden tijdens een pandemie, over de catharsis van het overleven van de dingen waarmee hij was opgegroeid - melkboeren afleveren aan de deur, 8-track tapes, faxmachines - terwijl hij tegelijkertijd zijn held John Prine verliest aan Covid-19.

Het isolement van de pandemie - alleen schrijven, thuis opnemen, zelf produceren - ging allemaal gepaard met een rusteloze waanzin. Maar Ellis vond inspiratie in de briljante Beatles-documentaire van Peter Jackson Kom terug. Hij zou de show herhaaldelijk bekijken urenlang totdat hij een unieke elektrische inspiratie voelde, en dan rende hij naar beneden naar zijn studio om tot in de vroege uurtjes op te nemen uur van de ochtend.

In deze nummers hoor je nog steeds de nasleep van de Britse invasie, 60 jaar later. De paaseieren zijn overal: de George Harrison-stijl gitaar en backing vocals op ‘The Gift’, de teksten in ‘Everyone Knows it Now’, de circusdirecteur en herrie van het circuspubliek in ‘Tattoo Lady’, en natuurlijk de harmonieën. Hij bracht Laurie MacAllister en Abbie Gardner van het geliefde Americana-trio Red Molly, naast Grammy-genomineerde Seth Glier voor achtergrondzang. En hoewel veel van de instrumenten werden thuis door Ellis bespeeld, hij reisde naar de studio in Woodstock, NY van ingenieur Mark Dann, met de talenten van studioveteranen Eric Parker op drums (Bonnie Raitt, Orleans, John Hall), Radoslav Lorković op piano (Odetta, Jimmy LaFave), en Mark Dann zelf op extra elektrische gitaren en bas.

Ellis haalde inspiratie dichter bij huis, met een vaderlied voor zijn dochters in ‘Be the Fire’. Mede geschreven met Nashville hitmakers Jon MabeJon en Kristian Bush, het lied is een pleidooi om je best te doen in de moeilijke dingen van het leven naar je gooit. Het waren een paar moeilijke jaren voor zijn kinderen. De wolk van het virus leek de intensiteit alleen maar te vergroten de andere uitdagende problemen van het land. In 2021 werd de middelbare school van zijn dochters drie keer gesloten door bedreigingen van wapengeweld. Toen was er Uvalde. Ellis schreef ‘When Angel’s Fall’ in de nasleep, en de demoversie werd

Ellis draagt ook bij aan zijn lange geschiedenis van aangrijpende liefdesliedjes, met zwevende melodieën in een ode aan zijn partner, Red Molly, zangeres Laurie MacAllister, in ‘Everyone Knows It Now’, en naar een lang vervlogen liefde, in ‘A Song to Say Goodbye’. En er zijn liedjes over ontsnapping - naar zijn favoriete plekken waar hij door de sluiting niet heen kon gaan. Luisteraars zijn voorzichtig gedropt op de kliffen boven de Stille Oceaan in 'Gold in California' en op een stoomtrein die door Ierland racet, voor passage over de oceaan op de Titanic, in de historische fictie van 'Holy'. Er is ook een contemplatieve wandeling van eenzaamheid, in de lege woestijn van ‘Who You Are’.

tracks:

1. Cosmos (3:07)
2. Who You Are (4:16)
3. The Gift (4:38)
4. Be the Fire (3:41)
5. Holy (4:00)
6. Gold in California (4:10)
7. 55 (4:33)
8. Everyone Knows it Now (3.20)
9. Tattoo Lady (3:04)
10. Sometimes Trouble is Good (3:51)
11. When Angels Fall (3:53)
12. A Song to Say Goodbye (4:04)