© Rootsville.eu

Eric Lilley Trio (US)
tiltle: Three
music: Jazz
release date: 2023
label: Twin Goat Music
info artist: Eric Lilley
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Eric Lilley is een componist, pianist geboren op 17 november 1954 in Corona, Californië. Zijn vroegste muzikale invloeden kunnen worden toegeschreven aan zijn moeder, Donna, een pianoleraar. Het grootste deel van Erics jeugd bracht hij door in de omgeving van Denver, Colorado, totdat hij naar Boston, Massachusetts verhuisde om naar het Berklee College of Music te gaan. Eric studeerde piano bij Art Blakey-pianist James Williams en compositie bij Michael Gibbs en Herb Pomeroy. In 1978 studeerde Eric af aan Berklee met een BA in compositie en begon zijn professionele carrière.

In 2007 richtte Eric Twin Goat Records op, waar hij vervolgens zijn muziek uitbracht, waaronder een solo pianoproject Songs Without Words (2007). In 2020 bracht Eric twee trio-cd's uit: Joie de Vivre en Follow Up. Suzanne Lorge van het tijdschrift DownBeat schreef over Joie de Vivre: “Het Eric Lilley Trio beweegt zich verkwikkend door de set van onstuimige swingmelodieën, charmante jazzwalsen en opzwepende bop-onthullingen van het album, een verzameling die zo verfrissend is als de titel doet vermoeden. En zoals bij veel akoestische trio's van lange associatie, struikelt het repertoire van de groep gemakkelijk van zijn vingers. Een derde trio-cd Three staat gepland voor een release in het voorjaar van 2023.

De derde cd van het Eric Lilley Trios is de toepasselijke titel Three. Eric heeft wederom negen originele composities geschreven en krijgt gezelschap van bassist Mark Diamond en drummer Tony Black. Het trio nodigde ook percussionist Jose Espino uit om met hen mee te doen aan het Latijnse, energieke 'Goats' en het mysterieuze 'Visiting Hours'. Aanvankelijk opgevat als een eerbetoon aan Bill Evans, werd de stilistische reikwijdte van Three uitgebreid met het overlijden van Chick Corea in 2021.

De set begint met een knal, de "Goats" gecomponeerd en genoemd naar Eric's Steenbok-tweeling Neil en Erica. Het nummer stuitert heen en weer tussen swing en Latin met een verlengd outro-vamp dat Tony en Jose laat schitteren. "Jereices' Step" is een stilistische knipoog naar de "Glorias' Step" van de grote bassist Scott LaFaro. De melodie wordt twee keer genoemd en dan wisselt het trio delen van rust en een tempo uit.

"Kendras' Waltz" doet vooral denken aan een Chick-type deuntje met een zangerig voorgedeelte gevolgd door een harmonisch avontuurlijk pedaalpunt in het midden. "Bill Evans" spreekt voor zich, schakeringen van "Nardis" en "Fun Ride." "May Day" is een solo-pianostuk dat Eric de ruimte geeft om op een kleine manier te proberen iets van de magie van het sologeluid van Bill Evans vast te leggen. "About Face" is een rechttoe rechtaan swinger met een uitgebreide sectie waarin Tony en Mark achten, dan vieren en dan tweeën ruilen. Bill Evans vond het leuk om anagrammen te maken van zijn songtitels. Deze titel is een anagram van de naam van saxofonist Art Boutons. Er is een vleugje Stevie Wonder op het einde.

"Few and Far Between" verschuift terug naar een Chick-stijl. Eric mag zich uitstrekken op een zangerig, belachtig middengedeelte voordat de groep naar het slotakkoord stroomt. "Any Day Now" bevat Eric opnieuw op solo piano. Geschreven aan het einde van een lange winter in Colorado, reikhalzend uitkijkend naar het eerste groen van de terugkeer van de lente. "Bezoekuren" beschrijft de nachtelijke periode waarin inspiratie vaak komt. De creatieve geesten komen op bezoek en laten dit humeurige, etherische stuk achter.

tracks:

1. Goats 4:33
2. Jereices’ Step 4:41
3. Kendras’ Waltz 6:11
4. Bill Evans 6:05
5. May Day 4:23
6. About Face 5:51
7. Few and Far Between 4:47
8. Any Day Now 5:08
9. Visiting Hours 7:14