© Rootsville.eu

Eric Lindell (US)
tiltle: Oakland
music: Blues
release date: 2023
label: Sparco
info artist: Eric Lindell


© Rootsville 2023


De in New Orleans gevestigde singer/songwriter en gitarist/multi-instrumentalist Eric Lindell combineert West Coast-rock, moerassige Gulf Coast R&B, harde country en Memphis-soul in een hybride Amerikaanse rootsmuziek die, hoewel met respect voor tradities, een spoor van haar eigen.

Lindell, geboren in San Mateo, Californië, bracht een groot deel van zijn jeugd door in het nabijgelegen Santa Rosa en Forestville. Hoewel hij overdag als bakker werkte, richtte Lindell zich 's avonds op muziek, waarbij hij zijn karbonades als bekwame zanger en gitarist aanscherpte door in bars in Sonoma County te spelen. Hij produceerde zijn debuutalbum, Bring It Back, in 1996, en in 1999 won hij de John Lennon Songwriting Competition met zijn originele stuk "Kelly Ann". Datzelfde jaar verhuisde Lindell naar New Orleans om muziek als carrière na te streven. De verhuizing was gunstig; Lindell sloot zich al snel aan bij Stanton Moore van Galactic en begon shows in de stad te geven, waarbij hij regelmatig drummers Johnny Vidocovich en Harold Brown (van War) inschakelde.

Hij bracht in 2002 een in eigen beheer uitgebrachte, titelloze plaat uit, maar het jaar daarop zag hij verhuisde naar Sparco Records, waar hij zowel Piety Street Session als EP Volume 1 uitbracht. Tragic Magic volgde in 2005 en wekte serieuze interesse van Alligator Records, dat hem tekende. Ze brachten zijn Change in the Weather uit in 2006 en Low on Cash, Rich in Love in 2008. Lindell zette zijn productieve output voort met Gulf Coast Highway uit 2009, nog een album met blue-eyed soul en zelfverzekerd gitaarwerk voordat hij het label voor een paar jaar verliet. . Lindell bracht privé een aantal albums uit om te verkopen tijdens optredens - Cazadero uit 2010 en Between Motion and Rest uit 2011 - de twee werden gecombineerd in een uitgave met twee schijven getiteld West County Drifter op M.C. Records in 2011.

In dat jaar verscheen ook Live in New Orleans, de eerste plaat van zijn in New Orleans gevestigde supergroep Dragon Smoke, waarop ook Ivan Neville te horen was. Het volgende jaar bracht I Still Love You uit, nog een studioset van de gitarist. Dragon Smoke bracht nog een liveset uit, Live at Wanee 2015, maar het volgende grote project van Lindell was Matters of the Heart. Uitgebracht in het voorjaar van 2016, Matters of the Heart werd gedeeltelijk gecoproduceerd door Luther Dickinson en bevatte gitaar van Anson Funderburgh. Lindell keerde terug naar Alligator voor Revolution in Your Heart uit 2018, met percussionist Willie McMains als zijn enige begeleiding.

tracks:

1. Moving Through The Night (3:51)
2. Softer Sand (3:48)
3. Tall Tales And Cowboy Songs (3:34)
4. Do You Ever Miss Me (3:19)
5. Let Me Go (3:41)
6. Bruce Cafe (3:03)
7. Cowboys Bikers And Tuff Guys (4:17)