© Rootsville.eu

Erja Lyytinen (Fin)
tiltle: Diamonds on the Road (Live 2023)
music: bluesrock
release: october 06, 2023
label: Tuohi Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Erja Lyytinen

© Rootsville 2023


Wanneer deze rockin' mama uit Finland haar gitaar komt te beroeren spitsen de bluesrock liefhebbers overal ter landen de oren. Naast een bluesrock gitariste pur sang heeft ze ook verschillende Awards op haar naam geschreven en werd ook opgenomen in de 'Finse Hall of Fame'. Erja Lyytinen begon gitaar te spelen toen ze 15 jaar oud was. Rond dezelfde tijd begon ze haar eigen liedjes te schrijven. Op de middelbare school trad ze op met verschillende projecten, waaronder een door de ziel beïnvloede Brothers & Sisters-band, waarin zij de zangeres was. Gedurende haar hele carrière was Lyytinen het voorprogramma van Robert Plant, en speelde ze onder meer met Joe Bonamassa, Sonny Landreth en Carlos Santana.

Deze 'Diamonds on the Road' (Live 2023) is Erja's vierde live album en niet te verwarren met 'Songs From The Road' dat ze in 2012 uitbracht bij 'Ruf Records'. 'Diamonds on the Road' is de opvolger van het vorig jaar uitgebrachte 'Waiting For The Daylight'. De eerste single 'You Talk Dirty' is tevens de opener van het tweede gedeelte van dit dubbel album. Als tweede single is het de beurt aan de titeltrack en opener van dit dubbel album. Deze 'Diamonds on the Road' werd opgenomen tijdens de spring tour van 2023.

Waarom een vierde 'Live' album? Het antwoord is simpel op een 'Live' album kan je de artiest beleven zoals hij of zij er staat zonder al teveel correcties. What your hear is what you get. Erja verduidelijkt dan ook; het is heel rauw en spannend om tegelijkertijd te spelen en te zingen. De adrenaline stroomt door je lichaam en alles om je heen heeft invloed op je prestaties.

Het album bevat in zijn totaliteit 13 nummers en laat Erja Lyytinen in je huiskamer weer tot leven komen waarbij ze deel 1 afsluiten met 'Never Really Got You', een bluesballad zoals hij hoort gespeelt te worden. Op deel 2 resten er nog 5 nummers waarop ze met 'Wedding Day' met een uptempo beat even een bruggetje maakt naar een solo op 'La Vie En Rose'.

Daarna gaan de poppen weer aan het dansen wanneer 'Crosstown Traffic' door de speakers galmt. Een nummer van Jimi Hendrix dat hij in 1968 uitbracht op zijn derde album 'Electic Ladyland' en zo ook een weerspiegeling brengt aan Erja Lyytinnen want een Electric Lady, dat is ze toch!

tracks:

CD 1
01. Diamonds On The Road 4:48
02. Rocking Chair 4:00
03. Bad Seed 5:26
04. Black Ocean 7:13
05. Waiting For The Daylight 6:40
06. Väinämöinen Tuonelassa 5:42
07. Last Girl 5:42
08. Never Really Had You 6:32

CD 2
01. You Talk Dirty 6:49
02. Lover´s Novels 5:13
03. Wedding Day 11:35
04. Crosstown Traffic 4:26
05. The End Of Music 10:54

musicians:

Erja Lyytinen: Guitar, Vocals
Petri Rahikkala: Keyboards
Tatu Back: Bass, Backing vocals
Iiro Laitinen: Drums