© Rootsville.eu

Freddy Fender (US)
tiltle: Tex-Mex Blues
music: Blues
release date: 2023

© Rootsville 2023


Freddy Fender was een van de weinige Spaanse sterren in de countrymuziek, een zanger en songwriter wiens werk grotendeels werd bepaald door zijn sterke Latijnse gevoeligheid. Geboren als Baldemar Huerta in een familie van migrerende arbeiders in San Benito, Texas, op 4 juni 1937, begon Fender al vroeg in zijn jeugd gitaar te spelen. Nadat hij op 16-jarige leeftijd van school was gegaan om zich bij het Korps Mariniers aan te sluiten, bracht hij in 1958 zijn eerste Spaanstalige opnames uit onder zijn voornaam.

Terwijl zijn aanvankelijke partijen succesvol waren bij luisteraars in Texas en Mexico, besloot hij in 1959 zijn artiestennaam aan te nemen, samen met een sterker rockabilly-gevoel, om "gringo" -publiek aan te trekken. Het volgende jaar bracht hij de zelfgeschreven "Wasted Days and Wasted Nights" uit, zijn meest succesvolle single tot nu toe. Maar in mei 1960 werd Fender veroordeeld voor het bezit van marihuana en werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in Louisiana's beruchte Angola State Prison (dezelfde gevangenis waar ooit blueslegende Leadbelly zat). Na drie jaar te hebben uitgezeten, werd hij voorwaardelijk vrijgelaten dankzij de inspanningen van de gouverneur van Louisiana, Jimmie Davis, op voorwaarde dat hij bij de vrijlating van Fender wegblijft van de corrupte invloeden van de muziekscene. Nadat zijn voorwaardelijke vrijlating was geëindigd, probeerde Fender zijn carrière nieuw leven in te blazen, maar met uitzondering van een paar verspreide optredens in nachtclubs in de omgeving van New Orleans, vond hij weinig succes en keerde uiteindelijk terug naar San Benito.

In Texas werkte hij een aantal jaren als automonteur en keerde zelfs terug naar school om een graad in sociologie te volgen. In 1974 ontmoette hij Huey P. Meaux, de eigenaar van het in Houston gevestigde Crazy Cajun-label; nadat hij overeenstemming had bereikt over een platencontract, was het Meaux die Fender ervan overtuigde om in de richting van country & western te sturen met behoud van de Spaanse roots van zijn muziek. Nadat Fender's eerste door Meaux geproduceerde single, "Before the Next Teardrop Falls", niet de aandacht van een groot label trok, werd hij uitgebracht op Crazy Cajun; in de eerste weken van 1975 bereikte het nummer de top van zowel de country- als de pop-hitlijsten, en Fender werd van de ene op de andere dag een ster. Voor de follow-up nam hij zijn vroege single "Wasted Days and Wasted Nights" opnieuw op en scoorde zijn tweede opeenvolgende nummer één countryhit. Voor het einde van het jaar had hij weer een topper uitgebracht in "Secret Love", en bracht hij ook twee lp's uit, Since I Met You Baby en een titelloos album.

Gedurende de rest van de jaren '70 ging het succes van Fender door, met name met de nummer twee single "Living It Down" in 1976. Datzelfde jaar bracht hij nog twee albums uit, Your Cheatin' Heart en Rock 'N' Country. In 1977 bracht hij ook een vakantierecord uit, Merry Christmas/Feliz Navidad. Toen de jaren tachtig aanbraken, begon zijn populariteit echter af te nemen; na zijn laatste hit, "Chokin' Kind" uit 1983, concentreerde hij zich op een acteercarrière, met als hoogtepunt een optreden in de film The Milagro Beanfield War uit 1988 van Robert Redford. Hij bleef grotendeels stil als muzikant tot 1990, toen hij de Tex-Mex-supergroep Texas Tornados vormde met Doug Sahm, Flaco Jimenez en Augie Meyers. Na drie albums ging de groep uit elkaar en hervatte Fender zijn solocarrière.

 

tracks:

01. Get Out Of My Life Woman (2:51)
02. Got My Mojo Working (3:05)
03. Tell It Like It Is (2:41)
04. Sweet Home Alabama (3:19)
05. Mean Woman (2:39)
06. I'm Gonna Give You My Love (2:46)
07. Lies (3:14)
08. The Moon Is Rising (2:02)
09. Honky Tonk Blues (2:17)
10. Come Back Baby (3:07)
11. Hi-Heel Sneakers (2:45)
12. Hand Jive (2:56)
13. The Thrill Is Gone (3:34)