© Rootsville.eu

Fuat Tuaç (Can)
tiltle: Immigrant
music: Jazz
release date: may 26, 2023
info artist: Fuat Tuaç
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Immigrant is een oeuvre dat een weerspiegeling is van een gevoelige, nieuwsgierige en gecultiveerde geest van de 21e eeuw. Door middel van een verzameling jazzstijlen die zo eclectisch zijn als het leven op aarde, combineert Fuat het melancholische, maar inspirerende titelnummer "Immigrant" met het groovende "Moss Park", een reflectie op de dakloosheid in een park in Toronto, en eigenzinnige, herkenbare afsluiter " Wie is die man?" spreekt iedereen aan die ooit is gedumpt en het niet kan laten om hun voormalige geliefde op sociale media te bespioneren.

Fuat Tuaç begon zijn jazzreis met zingen in zijn geboorteplaats Istanbul, Turkije. In 2011 verhuisde hij naar Montréal om jazz te studeren aan de Concordia University, en al snel kreeg hij residenties in lokale bars en clubs, en trad hij op en organiseerde hij jamsessies met andere muzikanten. In 2017 bracht hij zijn eerste veelgeprezen album uit, Late Bloomer.

Immigratie is een hot-button-kwestie, en niet het enige herkenbare onderwerp dat de veelgeprezen zanger en componist Fuat Tuaç presenteert op zijn toepasselijk getitelde tweede album Immigrant (Street Date: May 26). Hier deelt Fuat een verzameling verhalen en ervaringen over het leven in Canada als immigrant van in de dertig.

Bijgestaan door enkele van de beste muzikanten uit de Canadese scene, wordt Fuat vergezeld door hypercreatieve gitarist Eric St-Laurent, trompettist Kevin Turcotte, Juno-genomineerde Eric West op drums en Jordan O'Connor op contrabas terwijl hij zijn melodieuze verhalen vertelt. in het Engels, Frans en zijn moedertaal Turks. Hij nodigt de gevierde zanger Kim Richardson uit voor een duet op 'Chez Moi', en de beroemde Istanbulse zanger Yesim Akin vergezelt hem op het Turkse traditionele lied van 'Uzun Ince Bir Yoldayim', waarin hymnen uit Klein-Azië over de oceaan weerklinken.

Perseverance is een gevoelvol en gepassioneerd eerbetoon aan muzikale mentoren, familieleden en supporters. Het album begint met "Sound for Sore Ears", een heldere en vrolijke Jimmy Heath-origineel uitgevoerd door het kwartet. Jimmy Heath is een voormalige leraar van Smith's. Vervolgens biedt "Karita" een op Latin-jazz geïnspireerd origineel van Bobby Watson, uitgevoerd door het orgeltrio.

“Sometimes I Feel Like a Motherless Child” is een traditioneel jazzarrangement van de beroemde negerspiritual. "Letter To the Ancestors" is een compositie van Melvin Smith uitgevoerd door het orgeltrio, een eerbetoon aan al degenen die ons zijn voorgegaan. "Beatitudes - Interlude" laat het kwartet een ander origineel van Bobby Watson horen. "One by One", benadrukt de lezing van het kwartet van het Wayne Shorter-nummer als eerbetoon aan hem en de geest van Art Blakey en The Jazz Messengers.

"Gettin' It" is een funky origineel van Melvin Smith, uitgevoerd door het orgeltrio. "Beatrice", ook een orgeltrio-functie, presenteert een lezing van de compositie van Sam Rivers als een eerbetoon aan de nalatenschap van de saxofonist en zijn bijdrage aan de jazz.

Het titelnummer, "Perseverance", is een keihard origineel van Melvin Smith, uitgevoerd door het kwartet ter ere van het Classic Coltrane-kwartet uit de jaren zestig. "Golden" toont de vertolking door het orgeltrio van het populaire Jill Scott-nummer, aangepast op een manier die alleen door een orgeltrio kan worden gedaan. Het laatste nummer, "Beatitudes", is de volledige versie van de compositie van Bobby Watson. Het kwartet presenteert en verenigt passie en intellect.


tracks:

1. NO STRINGS ATTACHED (TUAÇ) 2:46
2. ASLA UNUTAMAM (TUAÇ/FERRER) 4:00
3. CHEZ MOI (DUET WITH KIM RICHARDSON)* (FÉLINE/MISRAKI) 03:52
4. LONG & WINDING ROAD (UZUN INCE BIR YOLDAYIM) (VEYSEL/TUAÇ) 05:45
5. IMMIGRANT (TUAÇ) 3:44
6. AEROPLANE (PALMER) 4:00
7. WHO’S THAT MAN? (TUAÇ) 4:52
8. MOSS PARK (TUAÇ) 3:37
9. LA RUA MADUREIRA (FERRER) 4:44
10. STAY (TUAÇ) 3:53
11. UZUN INCE BIR YOLDAYIM (DUET WITH YEŞIM AKIN)** (VEYSEL) 6:28