© Rootsville.eu

George Burton (US)
tiltle: The Yule Log
music: Jazz
release date: november 03, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
George Burton

© Rootsville 2023


The Yule Log is een ongelooflijk creatief project dat een ware dwarsdoorsnede van de New Yorkse jazzscene laat zien: vocalisten Nancy Harms en Aryssa Leigh Burrs, violiste Diane Monroe, violiste Veronica Jurkiewicz, cellist Maura Dwyer, bassist Pablo Menares en drummer Nazir Ebo. Het album biedt een frisse kijk op vakantieklassiekers, maar ook verborgen juweeltjes, allemaal gearrangeerd door Burton.

Burton nam deze lessen goed op. Het Yule Log begint met ‘Fum Fum Fum’, een traditioneel Catalaans kerstlied. “Het betekent rook – de goot van een schoorsteen – dus rook, rook, rook”, zegt Burton. Hij hoorde het Mormon Tabernacle Choir voor het eerst zingen; hij maakte het zich eigen en voegde drama toe via klassieke technieken.

"Some Children See Him" is een compositie van Alfred Burt; Burton neemt nota van de door de legendarische James Taylor geïnspireerde versie uit 2004. “Het deuntje zelf is superdiep in zijn harmonische beweging”, zegt hij. "Ik dacht: dit is echt moordend!" Voor zijn vertolking schrapte Burton wat niet nodig was en voegde voortstuwende muzikale elementen toe, waaronder bedwelmende strijkers.

Hij typeert ‘The Holly and the Ivy’ als een ‘nerdy nummer’. "Het begint met een beetje groove, gaat dan over in een quasi-Latijns ding en het gaat over een regelrechte swing", legt Burton uit. Omdat Burton een product is van Philly, “moet het op een fysieke manier in balans zijn; je wilt in de broekzak zitten en ervoor zorgen dat de lagen op de juiste plek vallen.”

Wat ‘Little Altar Boy’ betreft, zocht Burton een verontrustend gevoel. ‘Zonder vibrato’, verduidelijkt hij, ‘met rechte tonen, en ik heb het eenvoudiger gemaakt.’ Hij beschrijft het eenvoudigweg als “een prachtig nummer, en de teksten zijn geweldig” – wat het rijp maakte voor esthetisch geratel.

Natuurlijk is ‘We Three Kings’ een vakantieproduct, maar er is een opmerkzame kat als Burton voor nodig om het echt uit te pakken. ‘Het is over drie,’ zegt hij, verwijzend naar de meter. “Ik wilde het openmaken, uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.” Hij vroeg de legendarische violiste Diane Monroe om de typische lanen te overstijgen, en zij deed dat: "Ze heeft echt diepe dingen."

‘Jesu Parvule’, ook van Alfred Burt, heeft een meditatief, meeslepend gevoel; het heeft een liturgische tint, met dank aan het evenwicht en de zwaartekracht van zangeres Aryssa Leigh Burrs. Burton omschrijft ‘Christmas Waltz’ – oorspronkelijk geschreven door Sammy Cahn en Jule Styne voor Frank Sinatra – simpelweg als ‘een geweldig, geweldig deuntje; het groeven een beetje, maar niet te diep.”

Lezers herinneren zich misschien “Christmas Time is Here” van Peanuts-specials en meer. "Het is een mooi arrangement, en ik heb altijd van dat deuntje gehouden", zegt Burton. Van daaruit wordt The Yule Log passend afgesloten met “Auld Lang Syne” – waarmee het nieuwe jaar wordt ingeluid.
‘Dronken, dronken, dronken’, zo omschrijft Burton die oude kastanje – ook al waren de muzikanten niet dronken toen ze het opnamen. Maar toch: 'Het moet dronken overkomen. Iedereen speelt het gewoon. Iedereen kent het deuntje. We komen er wel uit." Daarmee neemt The Yule Log afscheid – casual, swingend en toch op het eerste gezicht in je geheugen gegrift.

tracks:

  1. Fum Fum Fum (traditional Catalan carol) (2:49)
  2. Some Children See Him (A. Burt-W. Huston) (5:18)
  3. The Holly and the Ivy (traditional British carol) (4:17)
  4. Little Altar Boy (H.P. Smith ASCAP / Sony ATV Harmony ASCAP) (6:54)
  5. We Three Kings (J.H. Hopkins, Jr.) (5:36)
  6. Jesu Parvule (feat. Aryssa Leigh Burrs) (A. Burt, B.G. Burt / Hollis Music, Inc. - BMI) (5:57)
  7. Christmas Waltz (S. Cahn-J. Styne - ASCAP) (3:47)
  8. Christmas Time is Here (V. Guaraldi-L. Meldelson) (4:58)
  9. Auld Lang Syne (Scots folk melody) (2:18)