© Rootsville.eu

Geri Allen & Kurt Rosenwinkel (US)
tiltle: A Lonesome Thing
music: Jazz
release date: november 24, 2023
label: Montéma-Heartcore
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2023


A Lovesome Thing laat de magische synergie tussen de overleden en legendarische pianist Geri Allen en de innovatieve en veelgevraagde gitarist Kurt Rosenwinkel voor het eerst op plaat horen. Voor vrienden en fans van Geri Allen, die diepbedroefd waren door haar vroegtijdige dood in 2017, biedt deze release een gezegende kans om haar stem (zowel muzikaal als letterlijk) opnieuw te horen en een magische muziekavond te beleven die vooral voor haar belangrijk was.

Terri Lyne Carrington, een van Allens nauwste medewerkers, merkt op: “Dit is een belangrijk album in de rijke erfenis van Geri Allen-opnames, en ik geloof dat de fans van Kurt Rosenwinkel ook heel blij zullen zijn!” ‘Iedereen wilde met Geri Allen spelen –’ begon de Downbeat-film van Allen Morrison uit juli 2022, waarmee ze werd opgenomen in de Downbeat Hall of Fame. “…Ornette Coleman, Betty Carter, Ron Carter en Tony Williams, Charlie Haden en Paul Motian, Dave Holland en Jack DeJohnette, Esperanza Spalding, David Murray, Terri Lyne Carrington, enzovoort.” Voeg aan die lijst de geweldige Kurt Rosenwinkel toe, die haar in juli 2012 uitnodigde om met zijn band deel te nemen aan de Jazz Standard. De simpatico was sterk. “Geri was zo onder de indruk van de flow en de vrijheid van de muziek die ze die ene avond ervoer, dat ze er bij mij op aandrong zo snel mogelijk nog een optreden met Kurt te regelen”, legt Ora Harris uit, al jarenlang Geri’s manager. “Dus Anders Chan-Tidemann, destijds de manager van Kurt Rosenwinkel, en ik staken de koppen bij elkaar en konden een duo-date boeken voor Geri en Kurt om later dat jaar op te treden op het Jazz à la Villette-festival in Parijs.” vond plaats op 5 september 2012 voor een vol en enorm dankbaar publiek in de beroemde Philharmonie de Paris, een verbluffend mooie zaal met wereldberoemde akoestiek.

Allen en Rosenwinkel vlogen die nacht vanuit verschillende steden. Er was geen repetitie. Maar in een betoverende vertoon van geïmproviseerde muzikale telepathie weefden ze een harmonieus tapijt, waarbij ze hun luisteraars boeiden met lagen op lagen van dubbelzinnige maar toch mystieke elegante en uitgebreide expressies. De tonen van de gitaar en de piano versmolten en kwamen weer tevoorschijn in een dicht en majestueus veld waar muzikale ideeën ontkiemden, tot bloei kwamen, uitgroeiden en opnieuw ontsproten terwijl de artiesten Strayhorn, Gershwin en Monk grondig opnieuw verbeeldden en elk twee prachtige klanken onthulden. en nooit eerder opgenomen originelen. Terwijl hun instrumenten een verlengstuk van hun wezen werden, vlogen noten tussen hen door alsof een onzichtbare hand dit intieme gesprek tussen maestro's leidde. Het was ontroerend en liefdevol.

De artiesten waren die avond zo verwikkeld in hun muzikale samenwerking dat ze wederzijds beloofden hun creatieve band binnenkort in de studio te herdenken. “Geri sprak vaak met mij over haar wens om met Kurt op te nemen”, zegt Motéma-oprichter en directeur Jana Herzen. “En het was een idee dat ik graag wilde nastreven.” Het lot had echter andere plannen, en de droom van een studiodate stierf samen met Geri toen ze in 2017 bezweek aan complicaties als gevolg van kanker.
Ze was net zestig. Haar dood schokte de jazzgemeenschap. Berichten van respect en liefde stroomden vanuit de verste uithoeken van de jazzwereld binnen, wat getuigt van Allens stille, maar totaal doordringende invloed op de hedendaagse jazz. “In deze muziek was er vóór Geri Allen en na Geri Allen. Zo belangrijk is ze”, schreef pianist Ethan Iverson. “Ze heeft echt een grote invloed gehad op mijn stijl en benadering van muziek dankzij haar aangeboren genialiteit”, schreef Herbie Hancock. ‘Haar geest en nalatenschap zullen voor altijd voortleven’, zei McCoy Tyner, aan wie Allen zelf hulde bracht met haar solomeesterwerk ‘Flying Toward The Sound’, dat haar Motéma-debuut in 2010 markeerde.

tracks:

  1. A Flower Is A Lovesome Thing (10:19)
  2. Embraceable You (11:47)
  3. Geri’s Introductions (1:13)
  4. Simple #2 (7:52)
  5. Ruby My Dear (11:21)
  6. Kurt’s Introductions (00:10)
  7. Open-Handed Reach (10:50)