© Rootsville.eu

Ghalia Volt (B)
tiltle: Shout Sister Shout
music: Blues
release date: october 06, 2023
label: Ruf Records
info artist: Ghalia Volt

© Rootsville 2023


Joshua Tree, Californië. Een plek waar rock-'n-roll-mythologie wordt gemaakt, ten goede en ten kwade. Het was onder deze dezelfde gepolijste lucht waarin het gestolen lichaam van Gram Parsons in brand werd gestoken. Waar U2 hun bod op Global aankondigde schande. En zoals Ghalia Volt ons herinnert, was het precies dertig jaar geleden hier die bijna mythische producer en Queens Of The Stone Age-samenzweerder David Catching richtte de legendarische Rancho De La Luna-studio op die dat zou doen breng een stroom stoffige muzikanten naar zijn deur als motten naar een kaars.

“Naar de woestijn gaan om Shout Sister Shout! met David Catching was iets unieks”, zegt de veelgeprezen Belgische singer-songwriter van haar nieuwste album dat een eigen vingerafdruk toevoegt aan de Rancho De La Luna legende. “Ik heb zoveel herinneringen. Gelegen op de top van de heuvels met uitzicht op het Joshua Tree Park. De sterren, de maan, de Coyote huilt, de oude vintage auto die voor de studio stond. En dan de geschiedenis van Rancho De La Luna en alle rock-'n-roll-buren. Je weet gewoon nooit wie er aan de deur komt...'

Door diep de woestijn in te rijden, zijn er nog een paar mijlen op de teller gezet van een jonge nomade die de reis heeft gemaakt wereld haar thuis. Zes jaar zijn verstreken sinds Volt het straatartiestencircuit van haar geboorteland Brussel verliet voor de bedwelmende mensen kloppend hart van New Orleans, waar ze haar eerste optredens maakte als livewire-frontvrouw van lokale helden Mama’s Boys. Die samenwerking leidde tot Volts veelgeprezen debuutalbum Let The Demons Out (door Classic uitgeroepen tot ‘een onweerstaanbare kracht Rock en naar Volts volgende stap, naar het heuvelland van Coldwater, Mississippi, voor sessies met de Cody Dickinson, Watermelon Slim en Cedric Burnside uit de zuidelijke staat op de Mississippi Blend van 2019.

Dat album zag Volt door Henry Yates (NME, Classic Rock, The Guardian) “een geboren ster” genoemd worden en brak door in de Billboard Blues Chart Top 3 bij drie verschillende gelegenheden.
Zelfs Covid kon haar vleugels niet knippen, nu de felle multi-instrumentalist liedjes schreef voor haar One Woman Band project over een Amtrak-treinreis van een maand die dwars door Amerika trok, voordat ze haar busje inlaadde voor solo shows.

Dit album zou simpelweg niet hetzelfde hebben geklonken zonder de woestijn die in haar botten sijpelde en Rancho De La Luna spreekt zijn vreemde spreuk uit. Misschien wel het meest bekend vanwege het hosten van Josh Homme’s gezamenlijke Desert Sessions, (sinds 1993) heeft deze studio zijn betoverende sfeer toegevoegd aan opnames van onder meer Iggy Pop, Arctic Monkeys, Foo Fighters en PJ Harvey, allemaal begroet door Catching met een glas zelfgemaakte mezcal en uitgenodigd om te vallen in het relaxte ritme.

Liefde en chemie waren duidelijk zichtbaar toen Volt contact maakte met de lokale A-lijstmuzikanten die haar studioband zouden zijn voor de sessies, inclusief voormalig Dr. John-sleutelman Ben Alleman en Lou Reed's drummer Danny Frankel. Als touringgitarist voor onder meer Eagles of Death Metal leende Catching ook zijn zessnarige vaardigheden. “David zelf pakt zo nu en dan de gitaar”, herinnert Volt zich, “en maakt wat solo's en gemene grooves. Er waren eindeloze vintage gitaren en versterkers om uit te kiezen.”

De woestijnachtergrond weerspiegelde Volts evolutie als songwriter. “Mijn vorige albums waren meer gebaseerd op hill countryblues en traditionele deltablues”, meent ze. “Maar hier breng ik een beetje psychedelisch, bijna jaren ’70 rocksfeer op de foto. En het opnemen in een studio die de jaren 90 in ere houdt... wat, zoals we weten, een heropleving is van de jaren '90 'jaren 70! Mijn doel was om dit album moderner te laten klinken, met meer hooks, pakkende licks en meer meezingers

De volgende dagen trilden de muren van Rancho De La Luna met de beste liedjes van Volt. Elke wolk begint als een roadmovie-soundtrack, zijn uitstekende lik en strijdkreet onderbroken door een wazige orgelfreakout die The Ray Manzarek van Doors. Can’t Afford To Die combineert zijn voortstuwende rockabilly-rammelaar met een ontnuchterende tekst. Insomnia is een trip, waarbij de langzaam brandende psychedelia uit de speakers wervelt. De ziedende hel zal niet worden aangepakt
Je ziet Volt gif op de microfoon spuwen en Frankel slaat praktisch gaten in zijn uitrusting, terwijl Po’ Boy John aan het spelen is. Een cathouse-rave-up, waarbij Volt zich het achtergrondverhaal van een oude gitaar voorstelt. Met zijn verslavende beat en spookachtige alt-gospelzang, titelnummer Shout Sister Shout! vraagt om gehoord te worden. "Het is een lied dat vrouwen aanmoedigt luid te spreken voor wat ze verdienen”, zegt Volt. “Vecht terug, staar terug, schreeuw terug. Er is moed voor nodig, maar het is lonend en we hebben dit nodig voor toekomstige generaties.

Wat Volt betreft, haar onstuitbare beweging is voelbaar op de broze roots-reboot Hop On A Ride, een nummer dat in samenwerking met collega Ruf-ster Eddie 9V, die op subtiele wijze alle Amerikaanse muzieksteden en platenlabels die elkaar hebben aangeraakt een naam geeft haar muzikale reis. ‘Ik denk dat dit echt mijn verhaal over jongvolwassenen is,’ zegt ze, ‘want het is precies wat ik deed toen ik kwam uit België. Ik heb al die steden bezocht, al die vinylplaten van die labels opgegraven – en ben zeker op een veel treinen.”

Sommige kunstenaars verdwalen in de woestijn. Anderen vinden zichzelf. Na de grote hit One Woman Band, Ghalia Volt is teruggekeerd uit de wildernis met het album van haar carrière en de nummers die zalen over de hele wereld in vuur en vlam zullen zetten wereldbol. “Misschien kom ik later in mijn carrière terug naar soloshows”, denkt ze, “maar op dit moment ben ik klaar om te springen terug in een band, speel deze nieuwe nummers live en ren over het podium…’


tracks CD:

01 Every Cloud
02 Changes
03 Can’t Afford To Die
04 Insomnia
05 Shout Sister Shout
06 No Happy Home
07 She’s Holdin’ You Back
08 Can’t Have It All
09 Hell Is Not Gonna Deal With You
10 Hop On A
11 Ride Dog Ya Around
12 Po’ Boy John