© Rootsville.eu

Gonzalo Grau & La Clave Secreta (US)
tiltle: De Verdad Verdad
music: Jazz
release date: 2023
info artist: Gonzalo Grau
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Een band, een muzikale droom en een uitgebreide familie in één project. Het begon allemaal in 1998 uit de nieuwsgierigheid en muzikale dromen van een groep jonge Berklee College of Music-studenten. Gonzalo Grau (de regisseur) speelde oude 'salsa'-covers en besloot deze te herschikken, een vernieuwd geluid te verkennen, invloeden van zowel 'oud als nieuw' te mengen, de stijlen van 'Cuba, Puerto Rico, New York en Venezuela' te vermengen met andere muziek van de wereld.

La Clave Secreta geeft ruimte aan alles. Een beetje flamenco, griekse tradities, hiphop, funk of jazz. Een klassiek strijkkwartet? Waarom niet? Een R&B-zanger? … Zeker! … De “openheid” voor vele muziekstijlen is de sterkste troef van de band.

Wat persoonlijk gebeurt, wordt bovendien muzikaal weerspiegeld, en deze multiculturele broederschap gebeurt ook muzikaal. Dus natuurlijk zijn wij, "de leden" van deze band, opgegroeid met evenveel bewondering voor geluiden uit deze verschillende plaatsen. Deze invloeden werden de essentiële ingrediënten voor een uniek recept, waarbij goede smaak het enige doel van La Clave Secreta is.

Na 25 jaar samenwerken is dit project een volwassen band geworden, die altijd verder gaat dan commerciële agenda's en probeert een betekenisvolle boodschap over te brengen. Vriendschap is onze basis, Latijns-Amerikaanse muziek onze motor, en creativiteit en originaliteit zijn ons gas met een hoog octaangetal. La Clave Secreta omarmt zijn eigen hybride stijl, timba en salsa, vintage en het nieuwe. De klassiekers en originelen smelten samen tot één krachtig, muzikaal, leuk geluid. De band heeft op tal van podia over de hele wereld opgetreden en ontving een GRAMMY-nominatie voor hun tweede album Frutero Moderno in de categorie "Best Tropical Album".

Deze nieuwe productie van Gonzalo Grau & La Clave Secreta brengt ons terug naar de 'realiteit', waar technologie alleen wordt gebruikt als een fundamenteel hulpmiddel om uit te beelden wat deze band is en wat deze muziek is, moderne en gedurfde arrangementen voor twee trompetten, twee saxofoons, vier percussionisten, bas, piano, keyboards, flamencogitaar, strijkkwartet, fluit, trombone en zang; dit alles samen in één enkele ruimte met minimale akoestische scheiding. Het resultaat van deze aanpak is pure energie en chemie, en dit album geeft weer waar deze muziek over gaat.

Het oorspronkelijke idee was om alles op te nemen met een 360º camera centraal in het midden van de band en alle dertien nummers in audio- en dit videoformaat te laten opnemen. Het werd behoorlijk uitdagend omdat we ons realiseerden dat "we met deze camera niet konden bewerken"... met andere woorden, alles moest in "volledige opnames" worden gedaan. Nadat de band alles had opgenomen en we begonnen met het postproductieproces, besefte ik dat het 'live' aspect ervan en het 'echte' aspect van deze opname een van de dingen is die deze opname uniek en speciaal maken. Het maakt het 'echt' of 'de verdad verdad'.

Het repertoire is een mix van originele nummers met enkele oude klassiekers van Latijns-Amerikaanse muziek, opnieuw gearrangeerd voor de unieke stijl van de band. De teksten van de originele nummers proberen altijd bepaalde interessante en soms een beetje "polemische" knoppen in te drukken. Dit alles is het centrale concept van de band, waarbij we altijd proberen "goede smaak" en interessant materiaal voorop te stellen als onze muzikale identiteit.

Last but not least brengt dit album nog een ander belangrijk aspect dat dit "echte" idee vertegenwoordigt: VRIENDSCHAP. Het is vijfentwintig jaar geleden dat La Clave Secreta bestaat, en deze bandleden zijn wat we kennen als een 'extended family'. Bovendien rekent de productie op de medewerking van enkele fantastische gastartiesten. Brooklyn Rider (strijkkwartet), Jeremy Bosch (fluit en zang), MV Caldera (zang), Ismael Fernández (flamencozanger), LaNesha Latimer (zang), Bárbara Martínez (zang), Jason Lindner (keyboard), Roberto Castellón (flamenco gitaar), en Doug Beavers (trombone) ... deze speciale gasten maken het woord "vriendschap" zo veel betekenen, waardoor dit album nog meer "echt" wordt ... De verdad verdad.

tracks:

01 - Comando Z (G. Grau) 5:38
02 - La ruñidera (J. Curbelo) 5:17
03 - Las cajas (Mon Rivera) 4:14
04 - Buscando la melodía (M. Guerra) 5:28
05 - Mis cuatro acordes (G. Grau) 6:51
06 - Moros y cristianos (G. Grau) 8:30
07 - Bájale dos (G. Grau) 5:56
08 - En la mochila (G. Grau) 5:10
09 - El inventor (H. Casanova) 6:48
10 - Don’t You Worry ‘bout a Thing (S. Wonder) 5:17
11 - Estatus complicado (G. Grau) 5:21
12 - Un heladero con clase (L. Laguna) 8:18
13 - Mi soniquete (G. Grau) 6:41