© Rootsville.eu

Gonzalo Rubalcaba (US)
tiltle: Borrowed Roses
music: Jazz
release date: september 15, 2023
label: Top Stop Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Gonzalo Rubalcaba

© Rootsville 2023


Borrowed Roses is Rubalcaba’s derde solo-pianoalbum, en zijn allereerste album ooit geheel gewijd aan de canons van de Great American en Great Jazz Songbooks. Niet dat hij onbekend is met beide idiomen: Rubalcaba's allereerste album, opgenomen in Havana in 1986 met zijn baanbrekende Grupo Proyecto, bevatte een intens arrangement van 'Green Dolphin Street', terwijl zijn Blue Note/Somethin' Else-discografie uit de jaren negentig een duizelingwekkend kruis bevat. -cultureel eerbetoon aan de bebop met Ron Carter en Julio Barreto (Diz), en virtuoze interpretaties van wegwijzersongs als 'All The Things You Are', 'Here's That Rainy Day', 'Yesterdays', 'Caravan', 'Giant Steps' en , het meest bekend, een “Autumn Leaves” met John Patitucci en Jack DeJohnette op het Mount Fuji Jazz Festival in 1991.

Nu heeft Rubalcaba met de suggestieve titel Borrowed Roses een meesterwerk gecreëerd als antwoord op een goed doordacht voorstel. Het kwam van Gregory Elias, de eigenaar van Top Stop Music, die Rubalcaba rekruteerde om te spelen op Aymée Nuviola's Best Tropical Grammy-winnende 2019-release Journey Through Cuban Music en in 2020 hun kinetische, Grammy-genomineerde Viento Y Tiempo: Live at uitbracht. Blue Note Tokyo-samenwerking, die voorafging aan hun sublieme stem-pianoduo Live in Marciac, uitgegeven door Rubalcaba op zijn imprintlabel 5Passion, dat in 2022 de Latin Grammy won.

“Ik volg Gonzalo al vele jaren”, zegt Elias, een drummer en tekstschrijver als jonge man, voordat hij de wereld van recht en financiën betrad. “Er zijn andere pianisten uit Cuba die enorm getalenteerd zijn, maar hij is uniek in zijn soort. Misschien omdat hij zo lang in Amerika heeft gewoond, heeft hij veel genres uit het buitenland geabsorbeerd en geassimileerd en deze gecombineerd met zijn Cubaanse opleiding. Ik wilde dat hij iets zou doen met nummers die evergreens zijn, die belangrijk zijn voor het Amerikaanse publiek, of het nu jazz is of niet.

De opname vond plaats gedurende twee dagen van zeer gerichte sessies van zeven uur. Rubalcaba had eerder alleen ‘Here, There and Everywhere’ en ‘In A Sentimental Mood’ opgenomen, maar toch onderzoekt en interpreteert hij met gedurfde helderheid, alsof hij elk nummer in de loop van zijn carrière talloze keren heeft uitgevoerd. “Veel muzikanten – en ik ben er een van – kennen de titel en min of meer waar het stuk over gaat, maar we gaan niet diep in op de boodschap van de tekst en maken onze eigen muzikale vertaling”, zegt hij. “Voor dit album las ik de tekst van elk stuk dat tekst bevat om de boodschap te internaliseren. Het heeft echt invloed op de manier waarop je naar de muziek kijkt, de manier waarop je ermee omgaat qua arrangement, of hoe je het verhaal dat je wilt vertellen improviseert, of wat je er harmonisch in opneemt, of hoe je de structuur verandert.” Met uitzondering van ‘Very Early’, dat Rubalcaba slechts één keer speelde, is elk nummer het product van twee of drie opnames. "Ik probeerde elke take heel anders te doen om contrast te creëren", zegt hij.

“Solo spelen is een andere reis dan spelen met trio, kwartet of welk ensemble dan ook. Het is een enorme uitdaging, maar biedt ook veel mogelijkheden. Wat je met een piano kunt doen, is bijna oneindig. Je moet een manier vinden om al deze mogelijkheden die voor je liggen te gebruiken, afhankelijk van wat je op elk moment esthetisch en artistiek nodig hebt. Het vereist dat je goed opgeleid bent, het instrument kent, de muziek kent, jezelf kent. Als je jezelf niet kent, kun je niet op zoek gaan naar een evolutie.”

tracks:

1. Chelsea Bridge
2. Summertime
3. Someone To Watch Over Me
4. Take Five
5. Here There and Everywhere
6. Windows
7. Lush Life
8. Night and Day
9. In A Sentimental Mood
10. Very Early
11. Do It Again
12. Shape of My Heart