© Rootsville.eu

Hadacol Tremblers (B)
tiltle: Pills and Powder
music: Western Swing - Country
release date: 2023
info artist: Hadcol Tremblers


© Rootsville 2023


In deze duistere periode van oorlog en zoveel meer is er hier in België nu de uitweg om het leven veel vrolijker te bekijken nu de 'Hadacol Tremblers' hun album 'Pills and Powder' op de markt hebben gebracht.

Hadacol Trembers is een modern combo gevestigd in Antwerpen (België), geïnspireerd door Western Swing, het geluid dat in de jaren dertig en veertig de danszalen van Texas overspoelde. Aanvankelijk een huwelijk tussen ouderwetse vioolmuziek en hete jazz, ontwikkelde het zich tot een unieke smeltkroes van genres, zoals niets daarvoor of daarna. Vier collega-rootsmuzikanten uit België gingen de uitdaging aan om de sound van vroeger weer tot leven te brengen. Met trucs op viool, gitaar, banjo, lapsteel en contrabas wordt deze muziek heet, de nummers raken hard en dansen is onvermijdelijk. Hun repertoire bestaat uit nummers van onder meer Bob Wills (de koning van de westerse swing), Milton Brown, de Farr Brothers, Merle Travis en nog veel meer. Doe mee met het feest en leer alles over Hadacol Boogie tijdens een van hun komende shows!

Op deze 'Pills and Powder' vinden we 12 nummers terug en het album opent meteen met het vrolijke 'Take Me Back To Tulsa' en zo zitten we meteen bij eentje van de fiddlin' Bob Tulsa. Van de 12 nummers zijn er ook 2 originals die dit album tot een mooie verzameling maken en hopelijk ook de 'Western Swing' traditie in ons landje terug tot leven zal wekken. Nummers van bijvoorbeeld Bob Wills, de king of western swing die opgroeide op de Texaanse katoenplantages waar volkse fiddle muziek zich vermengde met de blues en swing jazz. Maar ze namen ook New Orleans klassiekers onder handen zoals de Texaanse cowboys dat deden. Deze Hadacol Tremblers grijpen naar een repertoire dat zich strekt van rurale fiddle muziek over Mexicaanse traditionals tot jazz klassiekers van helden zoals Cole Porter. Maar allemaal vanuit het perspectief van die western swing cowboys uit de jaren ‘30-‘40.

Zo belanden we bij 'You've Got That Thing' al meteen bij Cole Porter, eentje waarmee Maurice Chevalier al in 1930 de wereld mee kwam te veroveren. Na nummers als 'Boogie Barn Dance', 'Country Boy' en 'Jesse Polka' komen zo uit bij de titeltrack 'Pills and Powder' en meteen ook de eerste original van deze 'Hadacol Tremblers'. Net als het afsluitende 'Cherry Blossom and Magnolia' in 3/4 maat kunnen beide nummers zonder blozen naast die van de andere covers staan.

Mooi is alvast hun versie van 'Shine On Harvest Moon', een nummer dat in de geschiedenis ook bekend is geworden bij het veaudeville echtpaar Nora Bayes en Jack Norworth en dateert van 1908. 'Who Walks In When I Walk Out' diepten deze 'Hadacol Tremblers' op uit het Western Swing archief van de 30-tiger jaren.

tracks:

01. Take Me Back to Tulsa
02. You've Got That Thing
03. Know How to Truck and Swing
04. Boogie Barn Dance
05. Country Boy
06. Jesse Polka
07. Pills and Powder
08. Chinatown My Chinatown
09. Shine On Harvest Moon
10. Who Walks In When I Walk Out
11. Roll 'em Dice
12. Cherry Blossom and Magnolia