© Rootsville.eu

Heather Lynn Horton (US)
tiltle: Get Me To A Nunnery
music: Americana
release date: november 03, 2023
label: Pauper Sky Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Heather Lynn Horton

© Rootsville 2023


Er zijn momenten in de muziek waarop je gevoeligheden worden gearresteerd door de muziek overweldigende schoonheid van instrumenten, stemmen en liedjes. Je vindt jezelf verstrikt in een zekere sonische vervoering die tot diepe catharsis leidt. Het is alsof je bent gebaad door geneeskrachtig water en bent verlicht tevoorschijn gekomen.

Dat is de ervaring van Heather Lynne Horton Heather Lynne Horton Heather Lynne Hortons derde studioalbum, Get Me To A Nunnery. In 10 zelfgeschreven nummers heeft Horton een melodie gecreëerd utopie die scènes oproept van Kate Bush die thee drinkt met Joni Mitchell in een weelderige, gedempte tuin met zijn verleidelijke en adembenemende geuren beeldspraak. Dan, als bijna onverwacht, voegt Sinead O’Connor zich bij de soiree terwijl de warme zon ondergaat.

Hortons hypnotiserende stem, hier opgenomen en geproduceerd om de verleidelijke aantrekkingskracht te maximaliseren, beleeft de fluweelzachte elementen van de sporen. Er zit een troosteloze tint in haar zang en in de liedjes, maar dit is geenszins een wentelende plaat. In feite is de boodschap van Horton van kracht en empowerment.

Get Me to a Nunnery maakt echter zijn punten duidelijk met elegant muzikaal vakmanschap. Het album, opgenomen in Chicago uit medio 2022 tot begin 2023, met Horton op gitaar en beklijvende viool; haar echtgenoot Michael McDermott op gitaar, keyboards, piano en bas; Will Kimbrough op baritongitaar; John Deaderick op piano, keyboards, en orgel; Matt Thompson op elektrische bas en contrabas en Steven Gillis, die er ook vier mixte nummers van het album, op drums.

Get Me to a Nunnery, geproduceerd door Horton met coproductie en engineering door McDermott, zit boordevol etherische edelstenen. Er is het prachtige, door folk beïnvloede openingsnummer ‘After All This Time’, tevens het eerste nummer van het album. video, met zijn muur van stemmen en wazige instrumentatie. Er is het pulserende, krachtige ‘I Don’t Like Your’ Children’, een bijtend manifest over het onaangetast talent van kinderen om de waarheid in mensen te zien. Er is ‘Beatrix’, een zangerigheid ballad die speelt als een droom, compleet met bewolkte scènes en vervaagde kleuren. En er is ‘Ten Times’, een een licht galopperend nummer dat de moeilijkheden aanpakt waarmee vrouwen worden geconfronteerd om gehoord te worden in de huidige, door mannen gedreven samenleving.

Get Me to a Nunnery verheft de artistieke beloften die Horton deed op haar debuut, Postcard Saturdays uit 2012, en haar veelgeprezen vervolg, Don't Mess with Mrs. Murphy uit 2017. Murphy genoot lof in No Depressie, Plakken Depressie Plakken en Three Chords and the Truth (UK). Het kreeg een ongekende score van 10 op 10 Americana- Americana-UK en werd uiteindelijk hun Critic's Critic's Critic's Choice Album van het jaar

tracks:

1. After All This Time (3:15)
2. I Don’t Like Your Children (3:41)
3. Ten Times (3:29)
4. Call a Spade a Spade (5:48)
5. Beatrix (4:55)
6. Sunset Marigold (2:57)
7. Six Foot (5:17)
8. You Said So (3.50)
9. Take Off (4:18)
10. Lin’s Never-Ending Song (7:51)