© Rootsville.eu

Hollywood Paul Litteral (US)
tiltle: Legacy
music: Jazz
release date: april 30, 2023
label: Outrageous8 Records
info artist: Hollywood Paul
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Paul Litteral is al tientallen jaren een veelgevraagd trompettist. Met saxofonist Arno Hecht richtte hij in 1978 de Uptown Horns op en sindsdien heeft hij met veel rock- en soulgroepen gewerkt (waaronder namen als J. Geils, the Rolling Stones, Robert Plant, Tom Waits, Joe Cocker, James Brown, Pat Benatar en Ray Charles) en verscheen op meer dan 150 albums. Hoewel hij oorspronkelijk in New York City was gevestigd, resulteerde het werk van Litteral in Los Angeles als trompettist, arrangeur-componist en muzikaal leider erin dat hij de bijnaam 'Hollywood Paul' kreeg. Hij treedt momenteel op met Angela O'Neill en de Outrageous8 en vele anderen.

Op Legacy, de eerste soloplaat van Hollywood Paul, staat Litteral volop in de schijnwerpers, aangevuld met getalenteerde gasten. Het openingsnummer, David "Fathead" Newman's soul/jazzhit "Hard Times", zet de standaard voor wat komen gaat. Het trompetspel van Litteral, zelfs als hij alleen de melodie vermeldt, is uitstekend en wordt aangevuld met korte solo's van baritonsaxofonist Sam Morgan, toetsenist Rocky Davis en altist Colin Kupka. Johnny Mercer's geestige en optimistische "Accentuate The Positive" bevat gastzanger Lenny Goldsmith die de essentie van Dr. John vastlegt. "Lonesome Suzie" verandert de stemming met de trompet van Litteral (met een prachtige toon en een breed bereik) als eerbetoon aan wijlen Lew Soloff's spel van dit nummer met Blood, Sweat and Tears.

Een swingend “There Will Never Be Another You” geeft de trompettist de kans om zich uit te strekken en verhitte maar melodieuze jazz te spelen met Tony Pia (drs), Bill Bodine (bs) en Rocky Davis (kys). De stem van Angela O'Neill op die standaard doet een beetje denken aan Chet Baker. Ze keert terug voor een oprechte vertolking van de door Bodine gearrangeerde ballad "I Can't Make You Love Me", die ook wat warme bugel van Paul bevat. Tijdens de klassieker 'Makin' Whoopee' wordt de soulvolle stem van Anna Orbison ondersteund door zes blazers in een bigband-achtig arrangement van Michael Mull, dat doet denken aan Ray Charles. Hieronder volgt de gedempte verklaring van Litteral (ondersteund door strijkers) op een zeldzame instrumentale versie van de Eagles '"Desperado".

Een vrolijk Harry Smallenburg-arrangement van "For Once In My Life" heeft indrukwekkende solo's van Litteral en Colin Kupka op tenor. Het plezierige en uitgebreide programma gaat naar huis met Beth Andersen die nog een Bodine-arrangement zingt van Tom Waits' 'Shiver Me Timbers', een funky Davis-arrangement van Steely Dan's 'Do It Again' prachtig gemixt door Greg Kupka - vergeet de vurige gitaarsolo van Ken Rosser!), en ten slotte een korte vertolking van "The Moon Is Made Of Green Cheese".

tracks:

1. Hard Times.
2. Accentuate the Positive.
3. Lonesome Suzie.
4. There Will Never Be Another You.
5. I Can’t Make You Love Me.
6. Makin’ Whoopie.
7. Desperado.
8. For Once In My Life.
9. Shiver Me Timbers.
10. Do It Again.
11. The Moon Ain’t Made of Green Cheese.