© Rootsville.eu

House of Waters (US)
tiltle: On Becoming
music: Alt-Jazz
release date: september 8, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: House of Waters

© Rootsville 2023


Het openingsnummer, ‘Folding Cranes’, bevat het allereerste optreden dat House of Waters heeft opgenomen voor On Becoming. Maar er is meer aan de hand dan dat; ZT, Fukushima en Sanchez stellen hun parameters vast en zetten de toon voor wat luisteraars gaan horen.

Het tweede nummer, ‘Avaloch’, is vernoemd naar Avaloch Music Institute, een schrijversretraite in New Hampshire waar ZT in 2022 aanwezig was. Op een dag tijdens zijn verblijf ‘was er een krankzinnige storm die doorkwam, van niets naar waanzin, en toen het ging weg.”
Deze storm inspireerde een meeslepende compositie. “Deze schoonheid, en dan is er nog deze waanzin die toeslaat en uiteindelijk wegdruipt”, is hoe ZT “Avaloch” typeert. ‘En je bent terug bij iets dat lijkt op waar je eerder was, maar misschien op een andere plek.’

De titel “705” weerspiegelt het letterlijke tijdstip waarop Fukushima de compositie voltooide, voorafgaand aan een optreden van 9.00 uur. Zoals de bassist uitlegt, bombardeerde hij er doorheen voorafgaand aan een last-minute boeking bij de legendarische 55 Bar in New York City, die helaas in 2022 werd gesloten.
“Het is heel mooi om die spontaniteit op deze plaat te verwerken”, zegt ZT. “Je moet het als een voordeel zien, en niet als een nadeel.”

‘Hang in the Air’ markeert het spetterende debuut van Mike Stern op On Becoming. “Ik wilde dit nummer aan Mike zelf opdragen”, zegt Fukushima. “Elke keer als ik hem vraag: ‘Hoe gaat het met je?’, zegt hij ‘Hang vol.’” Fukushima veranderde de zin syllabisch in wat de titel werd.
Wat betreft zijn interactie met Stern in “Hang in the Air”, merkt ZT op dat het hakkebord en de gitaar hetzelfde register bezetten. “We probeerden eigenlijk een nieuw instrument te maken dat misschien de aanval en punchiness van het hakkebord heeft, maar dan gekoppeld aan de duurzaamheid van de gitaar”, zegt hij.

"Tsumamiori" is vernoemd naar het Japanse woord voor "konijnoorplooien", als weerspiegeling van de op origami gerichte albumhoezen van On Becoming; het deuntje geeft de modus operandi van het album weer.
“Er zat geen echte bedoeling achter, behalve in het moment zijn”, zegt ZT. "Het nummer heeft drie verschillende secties met scherpe, gedempte, gesyncopeerde geluiden, en in het midden bloeit en breidt het zich uit - wat relevant is voor een origami-vouw."
Fukushima schreef ‘Azures’ ongeveer zeven jaar geleden en geeft toe dat het aan de moeilijke kant is om ritmisch uit te voeren. “Het is wat lastiger, omdat de meter regelmatig verandert”, zegt hij. "Maar toen Antonio zich eenmaal bij het project voegde, dacht ik dat dit een geweldige toevoeging aan de plaat zou zijn."

‘Azures’ vormde niet alleen een ritmische uitdaging; het presenteert een toenadering tussen het Oosten en het Westen; de onderverdeelde maten doen ZT denken aan Balkanmuziek. “De druk om dit uitdagende nummer uit te voeren verlegt grenzen en geeft de band frisse en uitdagende ideeën”, zegt hij. ‘We zijn allemaal aan het strijden om een positie.’
“Still” is geschreven als een opdracht aan ZT’s goeroe, Pandit Shivkumar Sharma, die in 2022 overleed; hij was een santoor maestro, een pionier op het gebied van het instrument, en een naaste medewerker van George Harrison. De dulcimerist zegt dat hij probeerde zijn ‘leer van geduld en stilte te integreren, en bij elke noot de intentie te vinden’.

“The Wall” presenteert een pakkend vocaal optreden van zangeres Priya Darshini, die getrouwd is met ZT. Daarin gebruikt Darshini de Indiase techniek van sargam – gedefinieerd als het in koor zingen van de noten van een compositie zonder woorden, vergelijkbaar met de westerse notenleer.“Dit stuk is al behoorlijk lastig uit te voeren op een percussie-instrument”, zegt ZT. “Dat ze mijn spel als zangeres kon spiegelen, is echt opmerkelijk.”
“Kabuseori” was de laatste improvisatie van de eerste opnamedag; ZT typeert het als "zeer kleine, eenvoudige akkoordwisselingen... waardoor de zwelling van het groepsgeluid de overhand krijgt."


tracks:

1. Folding Cranes
2. Avaloch
3. 705
4. Hang in the Air
5. Tsumamiori
6. Azures
7. Still
8. The Wall
9. Kabuseori